Večernji list - Hrvatska

Moraju vratiti što su dobili

Vrhovni sud poništio raniju odluku prema kojoj su u OŠ Prelog dobili 3000 – 8600 kuna za smjenski rad

- Ivica Beti

Odvjetnik Ivan Kusalić koji je zastupao školu zatražio je reviziju i nakon pet godina Vrhovni sud je odbacio zahtjeve tužitelja Učiteljima Osnovne škole Prelog u Međimursko­j županiji koji su prije 12 godina tužili školu zbog neisplaćen­og smjenskog rada i nakon pravomoćne presude 2012. godine dobili novac, ovih je dana na adrese stigla presuda Vrhovnog suda prema kojoj taj novac trebaju – vratiti. I to s kamatama te 17.500 kuna sudskih troškova.

Od suda do suda, pa revizija

Tridesetak učitelja uz pomoć sindikata podiglo tužbe i 2007. godine dobili spor na Općinskom sudu u Čakovcu, što je kasnije potvrdio i viši sud u Varaždinu, pa im je isplaćeno od 3000 do 8600 kuna, ne računajući kamate. No, odvjetnik Ivan Kusalić koji je zastupao školu zatražio je reviziju i nakon pet godina Vrhovni sud je odbacio zahtjeve tužitelja. – U to vrijeme bilo je stotine, ako ne i tisuće, postupaka u kojima su učitelji tražili isplate smjenskog rada. Manje-više ustanovlje­na je sudska praksa po kojoj nisu imali pravo na to, no Općinski sud u Čakovcu odlučio je da imaju, što je potvrdio i Županijski sud. Naravno, uložili smo reviziju jer je to bio stav suprotan dotadašnjo­j sudskoj praksi – kaže odvjetnik Kusalić. Sindikalis­ti su se pozivali i na to da zakon o radu propisuje da treća smjena traje od 22 do 6 ujutro, pa su analogno tome zaključili da prva traje od 6 do 14, a druga od 14 do 22 sata. Sate koji zadiru u drugu smjenu trebalo je, smatrali su, i više platiti. Neki od učitelja su u mirovini. – Piše u presudi da moram platiti, no ne znam još ni kolike će biti kamate. Kome da se javim za pravnu pomoć? Nisam ni znala da je provedena revizija – ogorčeno će jedna od tužiteljic­a.

Ministarst­vo: Nismo upoznati

Odvjetnik Franjo Valjak, koji je zastupao učitelje, također je u mirovini i kaže da nije znao za presudu Vrhovnog suda. Predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić ističe da će razmotriti presudu i posljedice. – Ne bih se zalijetao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku oko toga. Ovdje se radi o jednoj školi i naći ćemo rješenje – kaže Stipić, koji cijeli slučaj naziva apsurdnim. Epilog će ovisiti o tome hoće li škola, odnosno Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a koje osigurava novac za plaće, inzistirat­i na tome da učitelji vrate novac. – Ne mogu ništa komentirat­i dok se ne čujem s Ministarst­vom i svim učiteljima. Bit će to tijekom ovog tjedna – kaže ravnatelji­ca OŠ Prelog Nina Lesinger, koja je također na popisu učitelja kojima je isplaćen novac, no u vrijeme podizanja tužbe nije bila ravnatelji­ca. Iz Ministarst­va nam je jučer stigao samo kratki odgovor da nisu upoznati sa slučajem.

Spor za više plaćen rad u drugoj smjeni dobili su na sudovima u Čakovcu i Varaždinu Učiteljica: Moram platiti, a ne znam kolike će biti kamate. Kome da se javim za pomoć?

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL ?? Predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić: Ne bih se zalijetao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku Ravnatelji­ca OŠ Prelog Nina Lesinger: Ne mogu ništa komentirat­i dok se ne čujem s Ministarst­vom. Bit će to ovog tjedna
LUKA STANZL/PIXSELL VJERAN ŽGANEC ROGULJA/ PIXSELL Predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić: Ne bih se zalijetao s time da će itko bilo što trebati vraćati. Ne treba stvarati paniku Ravnatelji­ca OŠ Prelog Nina Lesinger: Ne mogu ništa komentirat­i dok se ne čujem s Ministarst­vom. Bit će to ovog tjedna
 ??  ?? Tužbe za smjenski rad 2007. diglo je i dobilo tridesetak učitelja OŠ Prelog
Tužbe za smjenski rad 2007. diglo je i dobilo tridesetak učitelja OŠ Prelog
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia