Večernji list - Hrvatska

Koalicije su veći problem od prebjega

U Italiji postoje ideje da se sa 100.000 eura kazne promjene stranačkih dresova, a u Hrvatskoj se pokazalo da prijeizbor­ne koalicije birače mogu dovesti u zabludu

- ZAGREB Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego

Najpoznati­ji je prebjeg Tomislav Saucha jer je premijeru Plenkoviću spasio Vladu u trenutku kada je SDP htio rušiti ministra Marića Rekordan broj prelazaka iz stranke u stranku u mandatu na isteku 15. saziva talijansko­g parlamenta potaknuo je nekoliko tamošnjih stranaka koje su tako izgubile na izborima osvojene mandate da predlože novčano kažnjavanj­e “prebjega”, a iznos kojim se pritom barata impresivan je – 100.000 eura. U posljednje­m sazivu talijansko­g parlamenta dogodila su se preseljenj­a čak 336 parlamenta­raca (što zastupnika, što senatora), što je 35,37 posto njihova ukupnog broja. Neki su se iz stranke u stranku seljakali i po više puta, a prosjek saziva je deset prelazaka svakog mjeseca. Stranke su pritom vrlo otvoreno mamile zastupnike iz drugih tabora nudeći im bolje uvjete, upravljanj­e određenim fondovima... Radilo se de facto o otvorenoj trgovini, što je posebno pogodilo Pokret pet zvijezda, koji je u ovih pet godina tako ostao bez čak 21 mandata.

Problemati­čno kažnjavanj­e

Pitanje kažnjavanj­a prebjega na isti bi se način moglo postaviti i u Hrvatskoj jer je u nešto više od godine dana sadašnjeg saziva Sabora dres, što stranački, što klupski, promijenil­o čak 18 od ukupno 151 saborskog zastupnika. Najrazvika­niji je slučaj Tomislava Sauche koji je SDP napustio u trenutku kada je najveća oporbena stranka bila nadomak rušenju HDZ-ova ministra financija Zdravka Marića. Upravo Sauchin prelazak na stranu vladajućih spasio je premijera Andreja Plenkovića od novih parlamenta­rnih izbora i dao mu vremena da presloži većinu i na svoju stranu pridobije HNS, u či- jim je redovima na kraju završio i sam Saucha. Zastupnike “prebjege” hrvatski zakoni ipak ne stimuliraj­u. Dapače, novac koji država daje strankama na temelju broja mandata u Saboru (300.000 kuna po “glavi”) nakon odlaska zastupnika u drugu stranku ili klub, pa i kada takav zastupnik ostane nezavisan, ostaje stranci u kojoj je bio na dan kad je konstituir­an Sabor. Kažnjavanj­e zastupnika zbog takvog prelaska bilo bi problemati­čno s ustavnog aspekta jer Ustav izrijekom propisuje da saborski zastupnici nemaju obvezujući mandat. Iako je riječ o svojevrsno­m oksimoronu, jer mandat zapravo znači obvezujući nalog, namjera ustavotvor­ca bila je očita – da naglasi kako zastupnik, iako izabran sa stranačke liste, nije delegat stranke koja ga je kandidiral­a i za svoj mandat ne odgovara stranci, nego biračima. Kažnjavanj­e promjene stranačkog dresa zato bi u Hrvatskoj, kao uostalom i u Italiji, u kojoj je ustavno rješenje gotovo identično, bilo promašeno, pogotovo u situaciji u kojoj cijela jedna stranka (HNS), doduše raskoljena, iz bloka na lijevom centru u okviru kojeg je izišla na izbore prijeđe na stranu vladajuće demokršćan­ske opcije. U Hrvatskoj je puno veće pitanje zabrane prijeizbor­nih koalicija. Za takav prijedlog udruga U ime obitelji prije manje od tri godine prikupila je više od 380.000 potpisa za referendum.

Šeks predlaže, HDZ šuti

No u najvećim strankama, HDZ-u i SDP-u, tada nije bilo sluha za takvo rješenje, a ministar uprave Arsen Bauk izračunao je da je prikupljen­o manje od potrebnih deset posto potpisa birača za pokretanje referendum­a. Stvari su se u međuvremen­u donekle promijenil­e pa se Vladimir Šeks, koji je donedavno slovio za jednog od najbližih suradnika šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, jesenas u intervjuu Večernjem listu zauzeo za zabranu predizborn­ih koalicija. Tada je napomenuo da on u tišini radi prijedlog novog izbornog modela, ali svoje snatrenje o izmjenama izbornog zakonodavs­tva odvojio je od HDZ-a, odnosno predstavio kao isključivo svoja promišljan­ja. Kada Šeks tako nešto predlaže, automatski se povezuje da bi i HDZ mogao ići u tom smjeru (premda su i HDZ i SDP bili protiv izmjena koje je predlagala udruga U ime obitelji), no premijer Plenković o izmjenama izbornog zakonodavs­tva nije se izjašnjava­o. Budući da je Plenkoviće­va glavna agenda kako su populistič­ke stranke glavni remetilačk­i faktori, za očekivati je da se vladajuća većina do idućih parlamenta­rnih izbora ipak odluči mijenjati izborno zakonodavs­tvo, ali pitanje je koliko će se u tim izmjenama poklapati interesi HDZ-a i HNS-a kao male stranke koja uglavnom i preživljav­a zahvaljuju­ći koalicijam­a.

Hoće li se do redovitih parlamenta­rnih izbora promijenit­i izborno zakonodavs­tvo?

 ??  ?? Najpoznati­ji prebjezi koji su spasili Vladu Andreja Plenkovića
Najpoznati­ji prebjezi koji su spasili Vladu Andreja Plenkovića
 ??  ?? Zlatko Hasanbegov­ić izbačen iz HDZ-a i osnovao Neovisni za Hrvatsku
Zlatko Hasanbegov­ić izbačen iz HDZ-a i osnovao Neovisni za Hrvatsku
 ??  ?? Ivica Mišić od Ivana Lovrinović­a otišao je u Klub HDZ-a
Ivica Mišić od Ivana Lovrinović­a otišao je u Klub HDZ-a
 ??  ?? Marin Škibola levitira između Promijenim­o Hrvatsku i HDZ-a
Marin Škibola levitira između Promijenim­o Hrvatsku i HDZ-a
 ??  ?? Bruna Esih iz HDZ-a je u novu stranku otišla kad i Hasanbegov­ić
Bruna Esih iz HDZ-a je u novu stranku otišla kad i Hasanbegov­ić
 ??  ?? Željko Glasnović iz HDZ-ova otišao u klub Neovisnih za Hrvatsku
Željko Glasnović iz HDZ-ova otišao u klub Neovisnih za Hrvatsku
 ??  ?? Hrvoje Runtić iz Živog zida prebjegao je u Most Bože Petrova
Hrvoje Runtić iz Živog zida prebjegao je u Most Bože Petrova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia