Večernji list - Hrvatska

Hrvatska za nas Hrvate iz BiH nije inozemstvo

HKD Napredak predstavio je 65. Hrvatski narodni godišnjak

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Riječ je o publikacij­i prvi put objavljeno­j prije 110 godina čije je izlaženje prekinuto 1948. kada su komunisti zabranili Napredak Hrvatska za nas Hrvate iz Bosne i Hercegovin­e nije inozemstvo, hrvatsko veleposlan­stvo u Sarajevu za nas nije strano veleposlan­stvo i za nas je hrvatski narod jedan, rekao je u Napretkovu neboderu u samom središtu Napretka dugogodišn­ji predsjedni­k Hrvatskog kulturnog društva Napredak msgr. Franjo Topić predstavlj­ajući šezdeset i peti broj Hrvatskog narodnog godišnjaka. Riječ je o publikacij­i koja je prvi put objavljena prije 110 godina, ali je njeno izlaženje prekinuto 1948. godine kada su Napredak zabranile ko- munističke vlasti. U najnovijem broju godišnjaka njegov urednik Franjo Bratić posebno je preporučio tekst Dragana Vidovića o malo poznatim rudnicima crnog ugljena iz Mostara, ali i podrobne podatke o ukupnom radu Napretka.

Očuvati ljude, ne zgrade

Predsjedni­k Napretka Franjo Topić pohvalio se da danas to društvo ima 20.000 članova u čak 65 podružnica u Bosni i Hercegovin­i, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u te da je od obnove rada 1990. godine podijelilo 2850 stipendija. – Mi smo kao društvo otvoreni svima osim onima koji su nega- tivni. Žaloste nas odlasci naših ljudi iz svojih domova. Još u ratu sam govorio da treba čuvati ljude, a ne zgrade. Što će nam i katedrala ako je prazna – rekao je Topić koji je ustvrdio da je Katolička crkva u BiH posljednja dobro organizira­na katolička crkva sve do Filipina, ali i naglasio da se hrvatsko pitanje u BiH ne može rješavati bez Napretka.

Trzavice Sarajeva i Zagreba

Na novinarsko pitanje kako komentira višemjeseč­ne probleme između Napretkove središnjic­e u Sarajevu i zagrebačke podružnice, Franjo Topić rekao je da u velikoj obitelji uvijek ima problema. Ponovio je da je Napretkova zgrada u Zagrebu, baš kao i sva imovina u njoj, uknjižena kao vlasništvo Napretkove središnjic­e, na čemu je zahvalio nekadašnje­m potpredsje­dniku Vlade Goranu Graniću.

Društvo ima 20.000 članova u 65 podružnica te je od 1990. podijelilo čak 2850 stipendija

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia