Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj nakon 16 godina prijete kvalifikac­ije za SP

Hrvatska reprezenta­cija je u prvom šeširu, a “mina” je Mađarska

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net

Na SP idu izravno domaćini Danska i Njemačka, Francuska kao svjetski prvak i zagrebački europski prvak U trenutku kada se već polako zbrajaju računi na ovogodišnj­em Europskom prvenstvu, već se polako gleda prema naprijed, prema sljedećem velikom rukometnom natjecanju - Svjetskom prvenstvu. A domaćin će prvi put u povijesti svjetskih prvenstava biti dvije zemlje – Danska i Njemačka. Obje zemlje već su bile domaćini Svjetskog prvenstva, ali zasebno. Njemačka je bila domaćin SP-a 1961.,1982. i 2007. godine, a Danska 1978. godine. Bio je to SP na kojem je naslov osvojila Njemačka s našim trenerom Vladom Stenzelom.

Dvaput u kvalifikac­ijama

Ždrijeb nokaut-utakmica za plasman na Svjetsko prvenstvo održat će se u Areni Zagreb u subotu 27. siječnja. Traži se još devet europskih momčadi. Danska i Njemačka neće biti u bubnju jer su domaćini, kao ni Francuska koja je aktualni svjetski prvak. U ždrijeb neće ni europski prvak iz Hrvatske. U prvom šeširu su Švedska, Norveška, Bjelorusij­a, Srbija, Makedonija, Španjolska, Češka, Slovenija, Island i Hrvatska. Od tih deset reprezenta­cija jedna će otpasti. Ili ona koja će postati europski prvak ili prva sljedeća postanu li europski prvaci Nijemci, Danci ili Francuzi. Bude li Hrvatska u ždrijebu, važno je da se neće moći sastati ni s jednom reprezenta­cijom iz prvog šešira. U drugom šeširu su Mađarska, Crna Gora, Austrija, Portugal, Litva, Nizozemska, Rumunjska, Rusija i Bosna i Hercegovin­a. Bilo bi dobro izbjeći Mađarsku, Rumunjsku i Rusiju, kvalitetne reprezenta­cije. Igrat će se dvije utakmice, drugi i treći vikend u lipnju ove godine, a pobjednici će se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska sudjeluje na svjetskim prvenstvim­a od 1995. godine i od tada nije propustila ni jedno. U 23 godine osvojila je svjetsko zlato (2003.), dva srebra (2005. i 2009.) i broncu (2013.). U kvalifikac­ijama nikad nismo imali problema. Za SP u Egiptu 1999. bili smo prvi u kvalifikac­ijskoj skupini sa Slovenijom, Bjelorusij­om i Austrijom. U kvalifikac­ijama za SP u Portugalu 2003. u doigravanj­u smo dvaput pobijedili Češku. U Kutiji šibica, pred samo 200 gledatelja, bilo je 35:24. Bila je to prva službena utakmica izbornika Line Červara, a briljirao je Zvonimir Bilić dalekometn­im pogocima. U uzvratu, u Karvini, nova pobjeda - 32:26. To su ujedno bile i posljednje kvalifikac­ije za SP koje su igrali naši rukometaši. Naime, zbog niza dobrih rezultata na europskim prvenstvim­a uvijek bi se izravno plasirali na SP.

Finale u Herningu

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj igrat će se uhodanim sustavom. Reprezenta­cije, njih 24, bit će raspoređen­e u četiri skupine. Tri skupine igrat će se u Njemačkoj, i to u Münchenu (Olimpijska dvorana, 12.000 mjesta), Berlinu (Mercedes Benz Arena, 14.800 mjesta) i Hamburgu (Barclaycar­d Arena, 13.300 mjesta). Četvrta skupina igrat će u Kopenhagen­u (Royal Arena, 13.700 mjesta). Utakmice nokaut-faze igrat će se u Kölnu (Lanxess Arena, 20.000 mjesta) Herningu (Jyske Bank Boxen, 15.000 mjesta). U Herningu će se igrati završni susreti, polufinale, finale i utakmica za treće mjesto. Prvenstvo će trajati 18 dana, do 9. do 27. siječnja, što znači da će sve reprezenta­cije imati jako malo vremena za pripreme, samo tjedan dana, s obzirom na to da sezona u Njemačkoj traje do 31. prosinca.

SP će biti u četiri njemačka grada (Köln, Berlin, Hamburg, München) i dva danska (Kopenhagen i Herning) Njemačka je dosad već triput bila domaćin SP-a, 1961., 1982. i 2007. godine, a Danska jednom – 1978.

 ??  ?? Marko Mamić Bit će glavna uzdanica hrvatske reprezenta­cije na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj
Marko Mamić Bit će glavna uzdanica hrvatske reprezenta­cije na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Njemačkoj i Danskoj
 ??  ?? Hoće li Lino Červar voditi Hrvatsku na SP-u u Njemačkoj i Danskoj?
Hoće li Lino Červar voditi Hrvatsku na SP-u u Njemačkoj i Danskoj?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia