Večernji list - Hrvatska

Dalić: Nismo autsajderi i nikoga se mi ne bojimo

Španjolski izbornik Lopetegui 1994. branio je za Furiju protiv Hrvatske

- Tomislav Dasović

Utakmice Lige nacija igraju se od rujna do studenoga ove godine. Pobjednici skupina idu na završni turnir koji će igrati u lipnju 2019. Hrvatska nogometna reprezenta­cija svrstana je u skupinu Lige nacija s dva bivša svjetska prvaka, Engleskom (1966.) i Španjolsko­m (2010.), protiv kojih ukupno ima četiri pobjede. Istina, u posljednja dva ogleda s Englezima, u kvalifikac­ijama za SP 2010., primili smo ukupno devet pogodaka (1:4, 1:5), ali zato pamtimo pobjedu nad Španjolcim­a na posljednje­m Europskom prvenstvu u Francuskoj (2:1). Bilo je to remek-djelo bivšeg izbornika Ante Čačića i senzaciona­lna pobjeda ostvarena bez Luke Modrića. – To su dvije spektakula­rne momčadi, čekaju nas četiri sjajne utakmice. Nismo mogli očekivati ništa bolje, ništa jače, jer protiv Španjolske i Engleske može se samo uživati. Nema velikog pritiska, samo moramo biti pravi i spremni nakon završetka Svjetskog prvenstva – izjavio je izbornik Zlatko Dalić i dodao:

Bit će to velike utakmice

– Ne trebamo mi biti autsajderi skupine, možemo očekivati dobar rezultat. Bit će to velike utakmice, a po rejtingu su Španjolci najbolji, no ne trebamo ih se bojati. Dalić još jednom hvali cijelu ideju o osnivanju novog natjecanja pod okriljem Uefe. – To je sjajna Uefina zamisao, bit će to izvrsno natjecanje koje dolazi kao zamjena za prijateljs­ke utakmice. Dobitak je za sve, svi će imati šanse igrati sa suparnicim­a iz svog ranga, zatim napredovat­i, a može se doći i do Europskog prvenstva. Liga nacija pun je pogodak, a na dobitku će biti i navijači te će Hrvatska protiv Španjolske i Engleske sigurno igrati na punim stadionima. Nijednom od izbornika koji su nazočili ždrijebu u Lausannei nije zajamčen ostanak na klupi do početka Lige nacija u rujnu ove godine. Svima, pa i Daliću, pozicija će ovisiti o učinku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. A zna se kako se od Španjolaca i Engleza uvijek traži svjetski naslov. – Ovaj turnir zahtijeva od svake reprezenta­cije maksimalan angažman. Liga nacija dovodi nam jaku konkurenci­ju koju želimo pobijediti. Za nas u njoj nema prijatelja, sada postoji natjecanje između njih. Bit će tu utakmica visoke razine i velikog interesa. To je ono zbog čega je i osnovano. Sve reprezenta­cije vrlo su kvalitetne, natjecanje je atraktivno i za njega ćemo se vrlo ozbiljno pripremiti – kazao je 51-godišnji izbornik Španjolske Julen Lopetegeui, jedan od rijetkih europskih izbornika koji je u igračkoj karijeri bio golman.

Hrvatska mu zagorčala

U Lopeteguij­evu CV-u piše da je bio vratar Reala i Barcelone, iako u dresovima ta dva velikana ukupno ima samo šest nastupa. Zanimljivo, Lopetegui je samo jednom branio za reprezenta­ciju Španjolske i taj nastup iz 1994. godine od 65 minuta (ušao umjesto legendarno­ga Andonija Zubizarret­e) ne pamti po dobru: furiju je u Valenciji pobijedila – Hrvatska! Julen Lopetegui kao izbornik Španjolaca ima mnogo bolji učinak. U 16 vođenih utakmica nijednom nije poražen. Hrvatska će u Ligi nacija igrati u drugoj najjačoj skupini, ako gledamo vrijednost reprezenta­cija po Transferma­rktu. U skupinu 1 svrstane su, naime, megamomčad­i, Njemačka, Francuska i Nizozemska, čija ukupna tržišna vrijednost iznosi čak 1,95 milijardi eura. U Ligi B u istu skupinu svrstane su Slovačka, Ukrajina i Češka te Rusija, Švedska, Turska... U Ligi C u skupini 3 međusobno će igrati Slovenija, Norveška, Bugarska i Cipar, a u skupini 4 Rumunjska, Srbija, Crna Gora i Litva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia