Večernji list - Hrvatska

Okršaj dvojice najjačih udarača

Opet mi je na putu jedan Britanac, nadam se da će ovaj put sreća biti na mojoj strani, kaže Marin uoči dvoboja dvojice udarača. Edmund je prvi sa 127 forhend-vinera, Čilić drugi sa 115

- Anton Filić

Mate Pavić u polufinalu muških i u četvrtfina­lu mješovitih parova. Samo je još Mađarica Timea Babos “živa” na dvije fronte Marin Čilić opet je u prilici boriti se za finale na jednom Grand Slam turniru. US Open je osvojio (2014.), u Wimbledonu je lani poražen od Rogera Federera, a sad tu zbirku želi upotpuniti i završnicom Australian Opena. Na tom putu opet mu se, kao i 2010. (Andy Murray), ispriječio jedan Britanac, ovaj put to je 23-godišnji Kyle Edmund, iako je on zapravo rođen u Johannesbu­rgu (JAR), a prebivališ­te mu je na Bahamima. - Opet sam u polufinalu Australian Opena i opet mi je na putu jedan Britanac. Nadam se da će ovaj put sreća biti na mojoj strani. Edmund igra odlično, ovdje je prošao kroz težak ždrijeb, a posebno je vrijedna njegova pobjeda nad Dimitrovom. Sučelili smo se jednom u Šangaju i znam da mi nije bilo lako igrati protiv njega iako sam tada pobijedio - prisjetio se Čilić uoči današnjeg dvoboja (početak u 9.30, prijenos na Eurosportu) i dodao: - To je igrač sjajnog servisa i sjajnog forhenda, ali ja se moram fokusirati prije svega na svoju igru. Imat ću i nekih taktičkih zamisli, ali najbitnije je da mentalno ostanem čvrst kao što sam bio igrajući protiv Nadala i u prethodnim mečevima. Nadam se da ću još jednom igrati odlično i ući u finale - kaže Čilić.

Edmund još bez naslova

Edmund je još bez ATP naslova (nema čak ni finale) a protiv Dimitrova postigao je prvu pobjedu nad igračem iz najboljih 10. No, igra sve bolje, u Melbourneu bilježi uspjeh karijere, a već je (bez obzira na ishod dvoboja s Čilićem) osigurao i ulazak među 30 najboljih (26.) tenisača svijeta. - Prvi put igram na ovakvoj razini i jasno je da uživam u svemu. No, ne namjeravam stati, nego pokušati postići i više. Dvoboj s Marinom bit će mi veliki izazov - napomenuo je Edmund, a teniski su kroničari, da bi potkrijepi­li tezu o srazu dvojice udarača, otkrili podatak da su Britanac i Hrvat prvi i drugi na turniru po broju forhend-vinera: Edmund 127, Čilić 115. Kad su asovi u pitanju, naš tenisač je bolji: Čilić 96, Edmund 78.

Federer u 14. polufinalu

Osim za novi Grand Slam finale, Čilić se u dvoboju s Edmundom bori i za treće mjesto na ATP listi, što bi i njemu bio najbolji plasman dosad. U tom slučaju ispred njega bili bi samo Rafael Nadal i Roger Federer. Švicarac ne može preteći Španjolca sve i da još jednom (šesti put) osvoji Australian Open. Zasad je u polufinalu, 14. put u Melbourneu, a u četvrtfina­lu je jučer bez većih teškoća pobijedio Tomaša Berdycha sa 7:6 (1), 6:3, 6:4. Suparnik će mu biti fenomenaln­i Korejac Hyeon Chung koji je nadjačao Amerikanca Sandgrena sa 6:4, 7:6 (5), 6:3. No, njihov se polufinaln­i dvoboj igra u petak. Hrvatski tenis ima na Australian Openu još jedan polufinale za što se pobrinuo naš sjajni igrač u paru Mate Pavić. U konkurenci­ji muških parova Mate je s Austrijanc­em Marachom pobijedio Daniella i Inglota (NZe/VBr) sa 6:4, 6:7 (10), 7:6 (5), a za finale će se njih dvojica boriti s Mclachlano­m i Struffom (Jap/ Njem). Mati odlično ide i u miksu, on i Kanađanka Gabriela Dabrowski došli su do četvrtfina­la nakon što su sa 6:1, 6:3 pobijedili Nizozemce Demi Schuurs i Juliena Rojera. Samo je još Mađarica Timea Babos “živa” u dvije konkurenci­je Australian Opena. Rezultati - tenisačice, četvrtfina­le: Kerber (21, Njem) - Keys (17, SAD) 6:1, 6:2, Halep (1, Rum) - K. Pliškova (6, Češ) 6:3, 6:2; ekshibicij­a: J. McEnroe/P. McEnroe - Ivanišević/Philippous­sis 4:0, 4:2.

 ??  ?? Marin Čilić borit će se danas (9.30, Eurosport) za treći Grand Slam finale, prvi na Australian Openu
Marin Čilić borit će se danas (9.30, Eurosport) za treći Grand Slam finale, prvi na Australian Openu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia