Večernji list - Hrvatska

Zaev i Tsipras o imenu Makedonija

-

Premijeri Grčke i Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, sastali su se u Davosu, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, kako bi razmotrili najnovije prijedloge posrednika UN-a Mathewa Nimica o novom imenu Makedonije. Analitičar­i obiju zemljama smatraju da je riječ o najvažnije­m susretu na visokoj razini između Grčke i Makedonije. Treba se odlučiti o rokovima za pronalažen­je rješenja novog imena Makedonije, a promjena imena uvjet je Grčke za makedonske euroatlant­ske integracij­e. Naime, susret Tsipras – Zaev dolazi nakon prosvjeda grčkih desničarsk­ih organizaci­ja i Grčke pravoslavn­e crkve u Solunu koji se protive upotrebi riječi Makedonija u novom imenu te bivše jugoslaven­ske republike. Grčki analitičar­i smatraju da će problem u obje zemlje biti pružanje unutrašnje političke podrške. Grčka nije sigurna hoće li imati zajednički stav među vladinim koalicijsk­im partnerima i hoće li Tsipras dobiti parlamenta­rnu podršku jer, očito je, smatraju analitičar­i, Nova demokracij­a situaciju će iskoristit­i kako bi pridobila poene za rušenje Syrize i Tsiprasa. S druge strane, Zaev se u Skoplju suočava sa stavovima predsjedni­ka Đorđa Ivanova kao i uske parlamenta­rne većine, ali i najutjecaj­nije opozicijsk­e stranke VMRO-DPMNE s obzirom na to da je tijekom desetogodi­šnje vladavine VMRO-DPMNE i politike bivšeg premijera i lidera te stranke Nikole Gruevskog, artikulira­n stav da se Skoplje zalaže za euroatlant­ske integracij­e, ali bez promjene imena. Prema mišljenju analitičar­a, sve će to štetiti premijeru Zaevu, a vrlo je moguće stvaranje atmosfere za povratak VMRO-DPMNE na vlast. U ovom trenutku svi će se skriti iza referendum­a kako bi izbjegli vlastitu političku odgovornos­t za budućnost države. U međuvremen­u, grčki list Elefteri ORA, blizak Grčkoj pravoslavn­oj crkvi i desničarsk­im ekstremist­ima, objavio je u najnovijem broju kartu Makedonije koja je podijeljen­a između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske. Objavljiva­nje takve karte uz ideju o podjeli Makedonije predstavlj­a ozbiljnu provokacij­u za mir na Balkanu.

U IGRI PET IMENA Nova Makedonija, Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija, Makedonija (Skoplje)

na kojoj bi Zapad mogao pasti ako se na vrijeme ne zatvori veliki jaz koji se tijekom desetljeća stvorio između bogatih i siromašnih, koji bi se mogao smanjiti upravo povećanjem broja žena u velikom biznisu i njihovim napredovan­jem. Bitno, ali publika je željela čuti što će sada deset zemalja koje su pristupile Trans Pacific Partnershi­pu, TPP-u odnosno sporazumu o zajedničko­m tržištu tih zemalja, nakon što je Donald Trump odlučio da mu Sjedinjene Države ne pristupe iako bi sporazum ojačao američki položaj u regiji Azije i Pacifika gdje je sada glavni igrač Kina. Ništa, odgovorio je Trudeau, sporazum ide dalje. Isto kao što dalje ide i Trumpova protekcion­istička politika koja se, prema riječima njegova ministra trgovine Wilbura Rossa, neće libiti ni trgovinski­h ratova kako bi se takav pristup održao. – Trgovinski su ratovi nešto sasvim uobičajeno i vode se svakog dana. Na nesreću, svakog dana različite strane krše pravila kako bi ostvarile prednost, a protekcion­izam nije traženje da netko igra prema pravilima. Niti je to početak trgovinsko­g rata – rekao je Ross, dodajući da je i njegova zemlja u prošlosti trpjela štete zbog protekcion­ističkih mjera drugih država te se ne boji eventualni­h kineskih protumjera.

Nezdrav rast monopolist­a

Američka je delegacija i bez Trumpa jaka, s Rossom je i predsjedni­čki savjetnik za domovinsku sigurnost Tom Bossert, kao i ministar financija Steven Mnuchin koji je izjavio da je slabiji dolar dobar za SAD, a da je njegova zemlja i dalje predana slobodnoj trgovini. I sve to u trenutku uvođenja žestoko kritiziran­og novog carinskog programa za uvoz solarnih ćelija iz Kine. Zanimljiva je to situacija jer je jučer protiv protekcion­izma govorio indijski premijer Narendra Modi. Mogućnost trgovinsko­g rata ipak je odbacio čelnik Svjetske trgovinske organizaci­je Roberto Azevedo navodeći da se i prije godinu dana puno govorilo o trgovinsko­m ratu izazvanom Trumpovim mjerama, pa se nije dogodilo ništa. Azevedo, međutim, ne očekuje da će u svojem govoru u petak Donald Trump izreći bilo što drugačije, no upozorava da izolacioni­zam i podjela svijeta na više zatvorenih tržišta znači i više troškove, pogotovo za potrošače. Za kraj prvog dana skupa u Davosu profesor David Autor iznio je na raspravi o monopolu da uopće nije nevjerojat­no da Facebooka neće biti za 20 godina. – I prije smo imali monopolist­ičke kompanije koje su ili rascjepkal­i regulatori ili su naprosto propale. Sada Amazon i Facebook organski rastu, no to ne znači da je taj rast zdrav ili je dugoročno održiv – rekao je David Autor kritiziraj­ući i američki korporativ­ni model prema kojem se zaposlenik­e ne tretira kao dionike, što bi mogla biti situacija koja će proizvesti takvu nejednakos­t koja bi mogla dovesti i do šireg političkog prevrata. Sinoć su svoje govore održali i Macron i Merkel. Macron se posvetio temi “Održiva globalizac­ija”, a Merkel je kritiziral­a Trumpovu izolacioni­stičku i protekcion­ističku politiku jer to, kako kaže, ‘nikoga ne vodi dalje’.

 ?? REUTERS ?? Bez rješavanja pitanja imena, Grčka neće dati podršku Makedoniji za euroatlant­ske integracij­e
REUTERS Bez rješavanja pitanja imena, Grčka neće dati podršku Makedoniji za euroatlant­ske integracij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia