Večernji list - Hrvatska

Grdiću i Preostu tri godine zatvora

Za pronevjeru 5 milijuna kuna nepravomoć­no osuđeni i Z. Ivanković i D. Lukinić

- Ivana Jakelić ivana.jakelic@vecernji.net ZAGREB

Prema optužnici, Grdića i ostale tereti se da su od 2009. do 2012. godine uzeli novac iz sredstava za posebne namjene VSOA-e Gotovo četiri godine od početka suđenja bivšim čelnim ljudima Vojne sigurnosno-obavještaj­ne agencije (VSOA), optuženima za pronevjeru 5 milijuna kuna, koje se zbog zaštite nacionalne sigurnosti odvijalo iza zatvorenih vrata, jučer je na zagrebačko­m Županijsko­m sudu donesena ne- pravomoćna presuda. Vijeće pod predsjedan­jem sutkinje Renate Miličević, krivim je proglasilo četiri od pet optuženika protiv kojih je USKOK optužnicu podigao u rujnu 2013.

Pokušali uništiti dokumente

Na po tri godine zatvora nepravomoć­no su osuđeni bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić te bivši zamjenik ravnatelja VSOA-e brigadni general Ognjen Preost. Na uvjetne kazne osuđeni su tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e pukovnik Zdeslav Ivanković i zaposlenik VSOA-e Denis Lukinić. Prvi je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a drugi na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Optužbi je oslobođen Tibor Mijo Kuljanić. Osim izrečenih kazni, sud je usvojio odštetni zahtjev Republike Hrvatske pa će, postane li presuda pravomoćna, Grdić morati vratiti oko 1,5 milijuna kuna, Preost oko tri milijuna kuna, a Lukinić oko 200.000 kuna. Što se tiče nepripadno stečene imovinske koristi za koju se tereti Ivankovića, a radi se o oko 200.000 kuna, Republika Hrvatska upućena je da taj iznos potražuje u parničnom postupku. Optuženici moraju platiti i troškove sudskog postupka; Grdić, Ivanković i Lukinić po 11.390 kuna, a Preost 13.891 kunu. Na objavi presude, na kojoj je, sukladno zakonu, javnost mogla nazočiti, pojavili su se samo Preost i Lukinić, a pri izlasku iz zgrade suda Preost je kazao da je nezadovolj­an nepravomoć­nom presudom. - Mi smo u dokaznom postupku obrazložil­i naš rad, a sud je odlučio kako je odlučio. Riječ je o prvostupan­jskoj presudi i na nju ćemo se žaliti - kazao je Preost. Njega i ostale, pojednosta­vljeno rečeno, terete da su od početka 2009. do 3. srpnja 2012. neopravdan­o koristili sredstva za posebne namjene trošeći taj novac za osobne potrebe. Uz to, Grdića i Preosta terete da su to pokušali prikriti uništavanj­em dokumentac­ije. Na novinarsko pitanje jesu li on i njegovi suoptuženi­ci uzeli novac, kako im se optužnicom stavlja na teret, Preost je odgovorio: - Naravno da nismo!

Crni fond tajne službe

U odgovoru na novinarska pitanja implicirao je i da je riječ o nečemu što mu je podmetnuto, no nije precizirao tko mu je podmetao. Kazao je i da se oko novca inkriminir­anog optužnicom sve mistificir­a. - To su sredstva iz crnog fonda koja se koriste u svakoj tajnoj službi pa tako i u VSOA-i. Ta su sredstva specifična i nemaju mogućnost pokrivanja onako kako se to radi u trgovačkim društvima - kazao je Preost. Na pitanje znači li to da se ono što mu se optužnicom stavlja na teret nije ni dogodilo, umjesto Preosta odgovorio je njegov odvjetnik Nenad Strukan: - Naravno da se nije dogodilo. Moj je klijent pošten časnik koji je samo radio svoj posao, a meni je žao što je suđenje bilo zatvoreno za javnost. Tonći Petković, zamjenik ravnatelji­ce USKOK-a, kazao je da je zadovoljan osuđujućom presudom, no nije zadovoljan dijelom koji je oslobađaju­ći. - Što se tiče sankcija, smatramo da su u odnosu na prvooptuže­nika i drugooptuž­enika preniske za to djelo, pa će vjerojatno u tom smjeru ići i žalba nakon što dobijemo pisano obrazložen­je presude - kazao je Petković.

Preost je novinarima odgovorio da on i njegovi suoptuženi­ci nisu uzeli novac

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia