Večernji list - Hrvatska

VUJČIĆ OSTAJE NA ČELU HNB-a?

JE LI VEĆ PALA ODLUKA O GUVERNERU

- Ljubica Gatarić

Očekuje se da će Vujčić proći reizbor i bit će mu povjereno da Hrvatsku uvede u eurozonu Ante Žigman preuzima Hanfu

Ante Žigman na čelu Hanfe zamijenit će Petar-Pierrea Mateka, koji neće dobiti novi mandat vjerojatno zbog Agrokora Hanfa, kao glavni regulator nebankarsk­og financijsk­og sektora, od veljače bi trebala dobiti novog šefa – Antu Žigmana, bivšeg bankara, državnog tajnika, odnosno pomoćnika ministra financija te savjetnika u središnjoj banci. Žigman će na tom mjestu zamijeniti Petar-Pierrea Mateka kojemu istječe šestogodiš­nji mandat te očito neće dobiti novi. Neko vrijeme nagađalo se da će Matek biti prva žrtva Agrokora među dužnosnici­ma, no očito je netko odlučio spustiti loptu te Matek nije smijenjen, već se čekalo da mu istekne mandat.

Prigovori Hanfi

Hanfi prigovaraj­u da nije dobro kontrolira­la rad faktoring društava i masovnu preprodaju Agrokorovi­h mjenica, no Matek je odbio kritike uz opasku da su svoj dio posla korektno odradili poštujući slovo zakona. Hanfina je riječ zadnja na tržištu kapitala, u poslovanju privatnih mirovinski­h društava, osiguravat­elja, investicij­skih fondova, leasinga i faktoringa, a imovina financijsk­og nebankarsk­og sektora procjenjuj­e se na približno 150 milijardi kuna! Žigmanov dolazak u Hanfu u poslovnim krugovima komentiraj­u kao korektno kadrovsko rješenje jer je riječ o iskusnom ekonomistu koji odlično poznaje domaće i europske propise, radio je u javnom i u privatnom sektoru i iza njega se ne vuku nikakvi repovi. No, nije Hanfa jedini regulator financijsk­og tržišta čijem vodstvu ove godine istječe mandat. U posljednji­h šest mjeseci mandata ušao je i guverner središnje banke Boris Vujčić, koji je na čelo HNB-a došao u srpnju 2012. godine. Guverner se, inače, bira na šest godina kako bi se izbjegao direktan utjecaj politike u njegov izbor, odnosno politički uvjetovane smjene do kojih bi eventualno dolazilo nakon promjene vlasti. Svejedno, pozicija guvernera nikad nije bila samo stručni, nego i politički izbor. Po slovu zakona, guverner i njegovi zamjenici biraju se na prijedlog saborskog Odbora za imenovanja, a potvrđuje ih parlament. Premda još nema službene potvrde, očekuje se da će, za razliku od Mateka, Vujčić proći reizbor te će mu biti povjereno da Hrvatsku uvede u eurozonu u svom drugom šestogodiš­njem mandatu. Vujčić je zajedno s premijerom Andrejem Plenkoviće­m predstavio eurostrate­giju, plan da u iduće dvije do tri godine uđemo u ERM2 tečajni mehanizam, svojevrsnu čekaonicu za euro. Tijekom boravka u ERM 2 mehanizmu kontrolira­ju se svi važni ekonomski procesi u zemlji, no odluku hoće li neka država dobiti zeleno svjetlo za euro ne donosi struka, već politika, odnosno sve članice eurozone. U tom slučaju za Hrvatsku bi bilo važno da riješi otvorena pitanja sa Slovenijom.

Hanfi prigovaraj­u da nije dobro pratila rad faktoringa i preprodaju Agrokorovi­h mjenica ‘DOBRO RJEŠENJE’ Ante Žigman iskusan je ekonomist koji odlično poznaje domaće i europske propise, radio je u javnom i privatnom sektoru i iza njega se ne vuku nikakvi repovi

Podijeljen­i o euru

Zbog stabilnost­i bankarskog sustava, hrvatska monetarna politika jedno je od rijetkih područja o kojemu se relevantne međunarodn­e institucij­e izjašnjava­ju pozitivno, no za euro nije dovoljan samo stabilan tečaj i niska inflacija, nego su nužne i sređene javne financije te općenito poticajno poslovno okruženje. Domaća je javnost po pitanju nacionalne valute i dometa središnje banke podijeljen­a, oni koji su skloniji europskim integracij­ama ne dovode u pitanje napuštanje domaće valute i preuzimanj­e eura, no kritičari misle da se zemlja prerano odriče monetarnog suverenite­ta i mogućnosti da preko tečaja poboljšava konkurentn­ost. Domaća proizvodnj­a ne može računati na pomoć s te strane jer bi slabija kuna ugrozila dužnike pa je stabilan tečaj konstanta hrvatske monetarne politike i na njega su se odlučili svi dosadašnji guverneri.

 ??  ??
 ??  ?? Boris Vujčić je s premijerom Plenkoviće­m predstavio eurostrate­giju
Boris Vujčić je s premijerom Plenkoviće­m predstavio eurostrate­giju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Pero Jurković Od lipnja 1992. do veljače 1996. godine
Dr. Pero Jurković Od lipnja 1992. do veljače 1996. godine
 ??  ?? Dr. Željko Rohatinski Od srpnja 2000. do srpnja 2012. godine
Dr. Željko Rohatinski Od srpnja 2000. do srpnja 2012. godine
 ??  ?? Dr. Marko Škreb Od ožujka 1996. do srpnja 2000. godine
Dr. Marko Škreb Od ožujka 1996. do srpnja 2000. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia