Večernji list - Hrvatska

NISMO VUKOJEBINA, KAKO KAŽE VUJOVIĆ. DOĐITE I VIDITE

Prva reakcija bio je šok, ali kad se malo smirite shvatite da to ne treba gledati odveć ozbiljno

- Ivica Beti ČAKOVEC

– Morejo dojti k meni drva žagat, pa jim posle skuham kranjske kobase – predložio je netko. U selu su odjednom svi postali turistički vodiči Svaka je reklama dobra, kažu u Svetom Martinu na Muri ili “San Martinu”, kako je slovenski izbornik Veselin Vujović nazvao to međimursko selo u kojem je smještena slovenska reprezenta­cija. Vujović nije znao kako ispuniti slobodno vrijeme igrača, pa se zapitao što raditi u “vukojebini” u kojoj nema “ni vuka ni ćuka”. Ubrzo se ispričao kazavši da se šalio, no Međimurci su ga shvatili ozbiljno i počeli nabrajati što sve slovenski rukometaši mogu raditi a da im ne bude “dolgčas”. Pa su tako pobrojili kupanje u toplicama s ljekovitom vodom koje su prvi bazen otvorile 30-ih godina prošlog stoljeća, vožnju quadovima, paintball, prijateljs­ku utakmicu s NK Bratstvom iz Jurovca, 750 kilometara biciklisti­čkih staza, posjet farmi jelena, degustacij­e u vinarijama na vinskoj cesti... – Pretpostav­ljam da ne smiju piti alkohol, ali u vinarijama imaju i voćne sokove. Mogu posjetiti mlin na rijeci Muri i zbirku o jednom danu u životu mlinara. Mogu se provesti vlakićem vinskom cestom, igrati golf i discgolf... – nabraja Petra Novinščak, koju je, kaže, pogodila Vujovićeva izjava.

Najstarije arapske brojke

– Povrijedio me kao mještanku. Prva reakcija bilo je zaprepašte­nje, ali kad se malo smirite shvatite da to ne treba gledati odveć ozbiljno. Na kraju krajeva, mi znamo koja je naša cijena i imamo pokriće. To što je rekao više govori o njemu nego o nama – kaže Novinščak. Kad su Slovenci nakon odmora u “San Martinu” svladali Španjolsku, mještani sklo- ni šali odmah su za to iznenađenj­e našli obrazložen­je. – To vam je zbog Rudolfa Steinera. Po njemu su uredili toplice, pa su igrači valjda upili kozmičku energiju – kaže tip u mjesnom kafiću. – Ili su se napili naše ljekovite Filipanove vode, kak Asterix – dodao je konobar. Čulo se još zanimljivi­h ideja. – Morejo dojti k meni drva žagat, pa jim posle skuham kranjske kobase – predložio je netko. U selu su odjednom svi turistički vodiči i hvale se da im se župa spominje već 1334., da je na konzoli u crkvi uklesan najstariji zapis arapskim brojkama u Hrvatskoj iz 1468., da ispod njih leži antički rimski grad Halicanum. Pripremala se kod njih, kažu, košarkaška reprezenta­cija, bili su tu vatreni, pa bogati arapski nogometni klubovi... “I niko se ni žalil!”. Uostalom, uz slovensku tu se priprema još pet reprezenta­cija. Cijela općina Sveti Martin na Muri ima oko 2600 stanovnika u 14 naselja. Na Vujovićev istup reagirala je i općinska vlast, pa tako donačelnik Martin Srša kaže da su im priznati turistički stručnjaci dodijelili nekoliko europskih i svjetskih priznanja, poput destinacij­e izvrsnosti Eden. Dotaknuo se i susjedskih odnosa sa Slovenijom koje je na samo nekoliko kilometara od sela.

Sedamdeset posto noćenja

– Stanovnici s obje strane granice žive u istom okruženju, u istom krajoliku, i po razvijenos­ti su slični, pa vas onda pitam, poštovani gospodine Vujoviću, da li onda i mještani koji uplaćuju u državni proračun iz kojeg se preko Rukometnog saveza Slovenije i vi naplaćujet­e, također žive u vukojebini? – uzvratio je kontrom Srša. Načelnik Dražen Crnčec jučer nam je pomirljivo rekao da prihvaća Vujovićevu ispriku. – Pozivamo ga da nam dođe i privatno kao gost – rekao je Crnčec. I tako, život se nakon navale novinarski­h ekipa u Sveti Martin na Muri, u kojem se ostvaruje 70 posto svih turistički­h noćenja u Međimurju, oko 110.000 godišnje, vraća u normalu. Opet se ne čuje “ni vuka ni ćuka”. Ali se zato, kažu domaćini, čuje kako se nakon Vincekova trsje budi.

‘Vujoviću, da li i Slovenci, koji uplaćuju u proračun iz kojeg se naplaćujet­e, žive u vukojebini?’

 ??  ??
 ??  ?? Izbornik slovenske reprezenta­cije Vujović nije znao kako zabaviti igrače, pa se zapitao što raditi u “vukojebini”
Izbornik slovenske reprezenta­cije Vujović nije znao kako zabaviti igrače, pa se zapitao što raditi u “vukojebini”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia