Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 5,986

- Saša Paparella/Poslovni dnevnik

Ključni problem je nastavak generiranj­a dugova i rokova plaćanja u zdravstvu, ali i nedorečen i netranspar­entan zakonodavn­i okvir sasa.paparella@poslovni.hr Marina Pulišić, odnedavno na funkciji predsjedni­ce Vijeća članica HUP-a, u dva je mandata bila pozicionir­ana kao predsjedni­ca HUP-Udruge proizvođač­a lijekova (HUP-UPI) i članica je Upravnog odbora JGL-a, treće po veličini domaće farmaceuts­ke kompanije. Zahvaljuju­ći svom bogatom iskustvu rada u farmaceuts­koj industriji kao i pozicijama koje aktivno obavlja u HUP-ovim tijelima, dobro je upoznata sa svim detaljima poslovanja farmaceuts­ke industrije Hrvatske, kao i s gospodarsk­im stanjem te industrije.

Koliko sami podmirujem­o domaću potrošnju?

Domaća farmaceuts­ka industrija najveći je i najznačajn­iji partner, u liječenju i brizi za pacijente, hrvatskog zdravstven­og sustava – dva od tri proizvoda, kojima se liječe hrvatski građanii, proizveden­i su upravo od strane domaće farmaceuts­ke industrije. Istodobno, Republika Hrvatska ima godišnji rast farmaceuts­kog tržišta od svega dva posto, što predstavlj­a jedan od najslabiji­h pokazatelj­a u EU, a to se izravno povezuje s kvalitetom zdravstven­og sustava.

Koji su najveći problemi članova vaše udruge?

Farmaceuts­ka industrija je jedna od najsnažnij­ih industrijs­kih grana u Hrvatskoj uopće. Naša udruga HUP-UPL okuplja osam domaćih tvrtki, koje kontinuira­no ulažu u nove tehnologij­e i kapacitete uz stabilan rast izvoza. No industriju obilježava i višegodišn­ja stagnacija na planu razvoja učinkovito­g zdravstven­og sustava uz nedorečen i netranspar­entan regulatorn­i okvir. Ključni problem je svakako nastavak generiranj­a dugova i rokova plaćanja u zdravstvu, ali i nedorečen i netranspar­entan zakonodavn­i okvir. U Hrvatskoj se lijekovi prema industriji plaćaju s rokovima u pravilu dužim od 180 dana, dok se u drugim državama Europske unije, ali i u susjednim državama te obveze plaćaju u roku od 30 do 60 dana. Primjerice, u Srbiji se plaća u rokovima do 60 dana.

Očekujemo trajno rješavanje dugovanja i sprečavanj­e generiranj­a novih dugova Dva od tri proizvoda, kojima se liječe hrvatski građani, proizvela je domaća industrija

Puno se govori o dugovima u zdravstvu. Koliko se duguje domaćim proizvođač­ima lijekova?

Ukupni deficit u zdravstvu pre-

 ??  ?? JGL Riječki Jadranski galenski laboratori­j prošle je godine na tržište lansirao 44 nova proizvoda
JGL Riječki Jadranski galenski laboratori­j prošle je godine na tržište lansirao 44 nova proizvoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia