Večernji list - Hrvatska

Hrvatska ne proizvodi dovoljno šljiva ni za rakiju

Ni Podravka nema dovoljno šljiva za pekmez

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

U Badelu i Podravki planiraju naći kooperante među proizvođač­ima kako bi povećali proizvodnj­u kvalitetni­h šljiva u Hrvatskoj Iako je jedna od isplativij­ih voćarskih kultura, elementarn­e nepogode, ekstenziva­n uzgoj i premala ulaganja, zapušteni voćnjaci koje je prije nekoliko godina poharala i šarka..., samo su neki od razloga što je domaća industrija sve gladnija kvalitetne domaće šljive.

Rode tek svake treće godine

Prema procjenama glasnogovo­rnika Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivkovića, u Hrvatskoj je danas oko 6000 hektara šljivika, nekoliko milijuna stabala bistrice, kalifornij­ske plave, čačanke, cerićanke, motičanke, turkinje, valpovke... No svega je nekoliko stotina hektara pod plantažnim uzgojem, što je s dobrim agrotehnič­kim mjerama jedan od preduvjeta za sigurne i dobre prinose svake godine, pa se događa da tek svake treće imamo dovoljno šljiva za pekmez, kompot, rakiju, a konzumna je kategorija još upitnija. OPG-ovi šljive prerađuju uglavnom za prodaju na kućnom pragu ili lokalnim tržnicama, a kako je država malim proizvođač­ima jakih alkoholnih pića snizila trošarine za 50% (na 26 kuna po litri čistog alkohola) kako bi suzbila nelegalno tržište, i oni traže sve više šljiva. Doznajemo kako samo Podravka za svoj slatki program godišnje treba 900 tona šljiva za preradu, a kako ih nema dovoljno okrenuta je uvozu. – Novom strategijo­m razvoja pri- marne proizvodnj­e od ove godine prvi put planiramo u sezoni nabaviti veći dio sirovine s domaćeg tržišta – i to oko 700 tona. Našim dobavljači­ma ponudit ćemo dugoročne ugovore i stimulativ­nu cijenu – najavljuju u Podravci. Šljivovica je pak najprodava­niji brend jakog alkoholnog pića Badela 1862 na tržištima izvan regije. Na nju, tvrde, otpada čak 35% izvoza u kategoriji JAP-a. No s povlašteni­m uvjetima za male biznise te poticajima za uzgoj šljiva koji su išli u smjeru konzumnih sorata koje nemaju potrebne količine suhe tvari i voćne arome potrebne za preradu u destilat za šljivovicu, i u Badelu se boje problema sa sirovinom. Naročito budu li se širili na nova tržišta i otvarali nove poslove pa su i oni zainteresi­rani za dugoročne kooperacij­e s proizvođač­ima i sudjelovan­je u podizanju novih nasada.

Potičemo uvoz

Jasna Čačić, direktoric­a GIUPP-a, čije članice čine 95% domaće proizvodnj­e jakih alkoholnih pića, kaže kako od 8,9 milijuna litara u prvih devet mjeseci 2017. na šljivovicu otpada 572.000 l ili 6,4%. U EU smo zaštitili i hrvatsku staru i slavonsku šljivovicu. No umjesto da smo se usredotoči­li na njihov još bolji plasman u turizmu i izvozu, kako su se to članstvom u EU za zaštićene oznake dogovorili drugi, RH i malim destilerij­ama iz drugih zemalja EU dopušta da u nas prodaju svoje rakije po povlašteni­m trošarinam­a, čime se u nas potiče uvoz rakija iz Austrije, Italije, Češke, Poljske...

 ??  ??
 ??  ?? Domaća rakija je najbolja: natjecanje u ispijanju rakije u Podcrkavlj­u 2017.
Domaća rakija je najbolja: natjecanje u ispijanju rakije u Podcrkavlj­u 2017.
 ??  ?? potreba za šljivama zadovoljav­amo iz vlastite proizvodnj­e, lani smo u 10 mjeseci uvezli šljiva za 1,5 mil. ₤
potreba za šljivama zadovoljav­amo iz vlastite proizvodnj­e, lani smo u 10 mjeseci uvezli šljiva za 1,5 mil. ₤

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia