Večernji list - Hrvatska

Oboljeli od raka mogu se na uputnicu liječiti u Radiochiru­rgiji

HZZO je do kraja travnja za to namijenio gotovo osam milijuna kuna. Jedan postupak stoji otprilike 66.000 kuna

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Onkološki pacijenti od 1. veljače moći će se na uputnicu, odnosno o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje liječiti u Radiochiru­rgiji Zagreb, privatnoj poliklinic­i u Svetoj Nedelji koja se bavi dijagnosti­kom i suvremenim liječenjem karcinoma. Ustanova je to koja provodi stereotakt­ičnu radiokirur­giju što je postupak za koji je HZZO odobrio ugovor za 40 postupaka mjesečno i koji ne provodi nijedna javna bolnica u državi, ali ni drugi privatnik. Kako doznajemo, pojedinačn­a cijena tog postupka definirana je na nešto više od 66 tisuća kuna, a ugovor je sklopljen na tri mjeseca, što znači da je za tu svrhu HZZO do kraja travnja namijenio gotovo osam milijuna kuna.

Posebno povjerenst­vo

Pacijenti će za liječenje u ovoj klinici prije morati dobiti odobrenje posebnog povjerenst­va koje je imenovalo stručno društvo (Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničko­g zbora), a kojem će njihovu dokumentac­iju na razmatranj­e upućivati liječnici onkolozi iz kliničkih bolničkih centara. Sklapanje ovog ugovora inače je prijedlog Ministarst­va zdravstva i zasad je riječ o tromjesečn­om razdoblju, odnosno o ugovoru koji se sklapa do 30. travnja. Dakle, ukupno će 120 onkoloških pacijenata do tog datuma moći liječiti se suvremenom opremom i metodom o kojoj se dosad dosta javno govorilo i pisalo.

Bez kirurškog noža

Tako je objašnjeno da radiokirur­gija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima, u različitim fazama bolesti i ne oštećuje okolno tkivo upravo zbog te iznimne preciznost­i, a iako u sebi sadrži naziv kirurgija, više je puta istaknuto da je riječ o postupku u kojem se ne koristi kirurški nož i koji nije invazivan. Ovaj ugovor sklopljen je nepunih godinu dana nakon otvaranja klinike u kojoj radi niz poznatih stručnjaka.

IZNIMNA PRECIZNOST Radiokirur­gija može tretirati karcinome i metastaze na teško dostupnim mjestima i ne oštećuje okolno tkivo

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia