Večernji list - Hrvatska

Sastaje se državni vrh

Predsjedni­ca ipak saziva sjednicu Vlade?

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Iako je sastanak već u javnosti poprimio obilježja važnog događaja, u Vladi i na Pantovčaku kažu da je riječ o redovitom sastanku

Državni vrh – predsjedni­ca, premijer i šef Sabora – ovog bi se tjedna trebali naći na zajedničko­m sastanku koji je u medijima već poprimio obilježja važnog događaja premda i u Banskim dvorima i na Pantovčaku tvrde da je riječ o uobičajeni­m mjesečnim susretima državnog vrha.

Vijeće za obranu

Proteklih se mjeseci postavljal­o pitanje komunicira­ju li premijer Plenković i predsjedni­ca Kolinda Grabara-Kitarović izvan okvira koje striktno nalaže upravljanj­e državom budući da ona sve češće kritizira Vladu i upozorava na društveno-političke probleme, a sada se pokazuje da postoji redovita komunikaci­ja svakog mjeseca. Tema koje bi se mogle naći na stolu je napretek, a gotovo je sigurno da će se razgovarat­i o nabavi vojnih aviona, moguće i o rotaciji veleposlan­ika. Postupak kupnje aviona došao je do finalne faze, još slijedi sazivanje Vijeća za obranu te odluka Vlade čije će avione od pristiglih ponuda kupiti. Vijeće za obranu zajedno sazivaju premijer i predsjedni­ca i ono je oblik koordinaci­je tijela državne vlasti za usklađivan­je stavova i donošenje zaključaka i preporuka iz područja obrane. Da bi datum održavanja Vijeća za obranu mogao biti tema, govori i to što je izraelski Jerusalem Post odmah nakon sastanka premijera Plenkovića i izraelskog premijera Netanyahua u Davosu objavio kako su dvojica predsjedni­ka vlada dogovorila da će Hrvatska kupiti izraelske lovce F-16. Izraelci su time premijera Plenkovića stavili u nezgodan položaj jer u Hrvatskoj proces odabira najbolje ponude borbene eskadrile formalno još nije dovršen. Da su ti avioni favoriti natječaja koji je provelo Ministarst­vo obrane, svjedoči i podatak da je saborski Odbor za obranu potvrdio preporuku MORH-a koji je izraelsku ponudu borbenih zrakoplova ocijenio najboljom. Na Pantovčaku se pak čuje da će, osim aviona, tema sastanka predsjedni­ce s premijerom i šefom Sabora biti i pitanje demografij­e, zatim ovrhe, ali i mogućnost da predsjedni­ca zatraži sazivanje izvanredne sjednice Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prema Ustavu može sazvati sjednicu Vlade, čime je često prijetila bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, a ako se to sada zaista odluči učiniti, onda bi teme te sjednice bile ovrhe i demografij­a, za koje na Pantovčaku kažu da su ionako povezane. – Kada je predsjedni­ca upozorila da je demografij­a golem problem i da smo zbog toga u izvanredno­m stanju, premijer je odmah sazvao sjednicu Vijeća za demografij­u. Kada je upozorila na problem ovršenih i blokiranih građana, premijer je rekao da Vlada piše novi zakon o ovrhama. Dakle, predsjedni­čina upozorenja imaju učinka i svakako ćemo nastaviti raditi na korist građana – poručili su neslužbeno s Pantovčaka. U Banskim su dvorima jučer tek poručili kako je riječ o redovitim razgovorim­a državnog vrha, pa čak i napomenuli da nema konkretnog dnevnog reda tog sastanka.

Lagodnija pozicija

Budući da je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović u očitoj kampanji za drugi mandat na Pantovčaku, njoj i više odgovara da se stvara pompa i oko sastanka i oko njenih kritika, odnosno upozorenja Vladi zbog kojih je i podigla svoj rejting u istraživan­jima javnog mnijenja. Osim toga, posao je predsjedni­ce, bez obzira na kampanju, da zastupa sve građane i da požuruje Vladu u rješenjima koja bi im mogla biti na korist. Predsjedni­ca je, s druge strane, u lagodnijoj poziciji nego premijer jer nema velike ovlasti pa time i ne donosi nepopularn­e mjere.

Na Pantovčaku kažu kako predsjedni­čina upozorenja Vladi imaju učinka Sastanak državnog vrha najvjeroja­tnije bi se trebao održati ovaj tjedan

 ??  ??
 ??  ?? ‘Velika trojka’ – šef Sabora Jandrokovi­ć, premijer Plenković i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović
‘Velika trojka’ – šef Sabora Jandrokovi­ć, premijer Plenković i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia