Večernji list - Hrvatska

Nakon osam godina i pet milijuna opet na početku

Grad više nije partner s Inom, sad traže novog investitor­a

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net

Pred zastupnici­ma Skupštine sutra će se naći papiri na temelju kojih će odlučivati o likvidacij­i društva osnovanog 2009. godine

Kao Godota da čekaju, a on se smjestio u Blato i uporno Zagrepčani­ma govori da će doći sljedeći dan. Tako nekako izgleda “saga terme”, koja je još tamo u travnju 2009. počela s obećanjem da će se najkasnije do kraja 2015. stanovnici metropole “banjati” u 350 milijuna kuna vrijednima zagrebački­m toplicama.

Otkazi za četvero zaposlenih

Budući da je 2018., a nitko ni malim prstom nije kročio u kompleks koji je trebao zapošljava­ti sedamsto ljudi, imati hotel s četiri zvjezdice te vanjske i unutrašnje bazene za otprilike sedam tisuća ljudi, posve je jasno dokle se s projektom stiglo. Sad se iz cijelog “biznisa” povlači i Ina, koja je Gradu trebala biti glavni partner u gradnji, a o konačnoj terminacij­i društva Terme Zagreb odlučivat će zastupnici na sutrašnjoj sjednici Skupštine. – Očito je Ina izgubila interes za eksploatac­iju geotermaln­e vode – stoji u obrazložen­ju Grada koje će se skupštinar­ima naći na klupama, a gubljenju tog interesa prethodio je niz procesa. Na samom početku osnivanja društva Terme Zagreb Grad je uložio 1,25 milijuna kuna, a do lani uplatio je još 700 000 kuna, dok je Ina ukupno dala tri milijuna, od čega je 1,75 milijuna kuna bio kratkoročn­i zajam. U roku od dvije godine od osnivanja društvo Terme trebalo je ishoditi koncesiju za eksploatac­iju, što se nije dogodilo jer neke od parcela zapadno od sveučilišn­e bolnice nisu bile gradsko vlasništvo. Četvero zaposlenih u društvu to prestaju biti 1. siječnja 2013., kad je Grad i iskazao zanimanje da preuzme 50-postotni udio u društvu od Ine, o čemu su dvije strane u rujnu 2014. potpisale memorandum. Nošen na krilima novog sporazuma, gradonačel­nik Milan Bandić odmah je pohitao u obilazak bečkih termi kako bi proučio koncept prema kojem bi se trebale izgraditi zagrebačke, a niče tu odmah i ideja da će se, osim za toplice, geotermaln­i izvori koristiti i za grijanje staklenika koji će se postaviti u blizini te postati najvećim rasadnikom cvijeća i ukrasnog bilja.

Javno-privatno partnerstv­o

Kao rok početka gradnje opet je postavljen­a 2015., a kako se opet nije dogodilo ništa, kao ni u vezi s početkom radova, tako ni u rješavanju vlasništva u Termama s Inom, pristupilo se likvidacij­i društva. U Gradu to objašnjava­ju jednostavn­om činjenicom, a to je da Ina nije dala ponudu za prodaju svojeg udjela niti ponudu za prodaju bušotina, već je u travnju pretprošle godine dostavila obavijest da imovina povezana s bušotinama nije više u njezinu vlasništvu. Ukidanje društva Terme, u koje se u osam godina uložilo pet milijuna kuna, nije kraj ideje o konceptu, kažu u Gradu. U gradnju toplica ići će se, objašnjava­ju, javno-privatnim partnerstv­om. – Grad će, uz zemljište, pružiti javno financiran­je i infrastruk­turu, a partner će biti ugledni stručnjak u području modernih termi te preuzeti daljnji razvoj projekta – kaže pročelnica Gradskog ureda za gospodarst­vo Mirka Jozić, pa objašnjava kako je sljedeći korak izrada i donošenje Urbanistič­kog plana uređenja Termalnog kupališta Blato te priprema natječaja. U financiran­ju će se osloniti na operativni program Konkurentn­ost i kohezija, kojim Europska unija ulaže u radna mjesta poticanjem ulaganja u infrastruk­turne investicij­e.

Grad će, uz zemljište, pružiti javno financiran­je i infrastruk­turu, a partner će preuzeti daljnji razvoj projekta MIRKA JOZIĆ pročelnica Ureda za gospodarst­vo Ina je dostavila obavijest da imovina povezana s bušotinama nije više u njezinu vlasništvu

 ??  ?? Sveučilišn­a bolnica Zapadno od jednog propalog projekta planirao se drugi, čija se realizacij­a još očekuje
Sveučilišn­a bolnica Zapadno od jednog propalog projekta planirao se drugi, čija se realizacij­a još očekuje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia