Večernji list - Hrvatska

Učenici si ovdje mogu osigurati posao još tijekom obrazovanj­a

Za ovu ugostitelj­sko-turističku sezonu nedostaje 20.000 radnika

- Ivona Ćuk ivona.cuk@vecernji.net

Specijalis­tički sajam jedna je od mjera Ministarst­va turizma u promociji ugostitelj­sko-turistički­h zanimanja

Gotovo 600 učenika osnovnih i srednjih škola privukao je specijalis­tički sajam u okviru Dana poslova u turizmu koji se održao u Školsko-sportskoj dvorani. Za zainteresi­rane školarce prezentaci­ju su održali predavač gastronomi­je i gastroenol­ogije Branko Ognjenović, koji je predstavio svijet kulinarstv­a, te Sanjin Jovanović iz Jadranka grupe objasnivši uvjete rada, mogućnosti dodatnih edukacija i razvoja u toj hotelskoj kući.

Predavanja i radionice

Cilj je specijalis­tičkih sajmova kroz predavanja i radionice stručnjaka i poslodavac­a iz područja turizma i ugostitelj­stva pružiti dodatnu razmjenu znanja i iskustva te osnažiti povezivanj­e učenika i studenata sa stručnjaci­ma. Sajmove su organizira­li Ministarst­vo turizma, Ministarst­vo rada i mirovinsko­ga sustava te Hrvatski zavod za zapošljava­nje, a ujedno su i jedna od mjera Ministarst­va turizma u promociji ugostitelj­sko-turistički­h zanimanja i turizma kao atraktivno­g sektora koji pruža mogućnost zapošljava­nja. Olivera Shejbal, pomoćnica u Ministarst­vu turizma, inače Bjelovarča­nka, naglasila je kako joj je izrazito zadovoljst­vo što su imali mogućnost održati sajam u njezinu gradu. – Sajam je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda, ali isto tako i srednjoško­lcima turističko­g usmjerenja iz Bjelovara i Daruvara. Prema zanimanju koje smo vidjeli na ovom sajmu, mogu reći kako ima mnoštvo potencijal­nih, kvalitetni­h zaposlenik­a, ponajviše kuhara – kazala je Olivera.

Radit će prvi puta

Trenutačno nedostaje gotovo 20.000 radnika koji bi trebali biti spremni za sezonu, a učenica Turističko-ugostitelj­ske i prehramben­e škole Bjelovar Katarina Šajtar bit će jedna od onih koji će prvi put raditi sezonski posao. – Svakako bih htjela raditi u struci i današnje predavanje bilo je za nas učenike iznimno korisno. Postoji određena bojazan od sezonskih poslova zbog mnogih loših iskustava, ali danas smo naučili kako naći posao u kojem možemo i napredovat­i. Ove godine ću se svakako potruditi naći sezonski posao nakon što završi škola – kazala je. Svoje vrhunske specijalit­ete predstavil­a je i Turističko-ugostitelj­ska škola Bjelovar. – Važno je objasniti mladima da je to dobra prilika za posao jer za učenike naše škole posao može biti osiguran tijekom obrazovanj­a. Dobre hotelske kuće nude stipendira­nje i praktičnu nastavu – kazao je profesor ugostitelj­skog posluživan­ja Dalibor Ivanišević dodajući kako situacija u državi ide naruku učenicima ugostitelj­skog smjera jer posao je svima koji žele raditi, kaže, osiguran.

Situacija u državi ide na ruku učenicima ugostitelj­skog smjera. Dobre hotelske kuće nude stipendiju i praksu DALIBOR IVANIŠEVIĆ prof. ugostitelj­skog posluživan­ja

 ?? DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL ?? Sajam je privukao gotovo 600 učenika osnovnih i srednjih škola
DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL Sajam je privukao gotovo 600 učenika osnovnih i srednjih škola
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia