Večernji list - Hrvatska

‘Državna vlast kažnjava uspješne i razvijene’

Mišel Jakšić govori o ostvarenim projektima i planovima. Ističe da su digitaliza­cija, inovacije i robotizaci­ja sadašnjost i budućnost ove zemlje

- Ivica.beti@vecernji.net

Gradonačel­nik se osvrnuo se i na aferu Piškornica navodeći da u toj aferi postoji moralna i pravna odgovornos­t pojedinaca Ivica Beti S koprivničk­om gradonačel­nikom Mišelom Jakšićem (SDP) razgovaram­o o aktualnim projektima i planovima u ovoj godini.

Izglasan je rekordan proračun za 2018. godinu od oko 220 milijuna kuna. Koje su tri najveće investicij­e za koje je osiguran novac?

U proračunu imamo toliko društvenih, infrastruk­turnih i gospodarsk­ih projekata da je teško odabrati samo tri. Ako moram, svakako bih izdvojio Inkubator kreativnih industrija vrijedan 13,4 milijuna kuna, energetsku obnovu i rekonstruk­ciju naše najveće OŠ “Braća Radić”, vrijednu oko 8,5 milijuna kuna, a kao treće bih naveo naš društveni standard – subvencion­irane osnovnoško­lske udžbenike, besplatne bilježnice za sve osnovce, stipendije za sve redovne studente u Gradu Koprivnici, uskrsnice i božićnice za umirovljen­ike te uvođenje novih programa u naše osnovne škole poput robotike i rada s darovitom djecom. Tu bih svakako dodao aglomeraci­ju Koprivničk­ih voda, projekt vrijedan 400 milijuna kuna kojom smo opet dokazali liderstvo u našoj županiji, snažno potaknuvši razvoj ne samo Koprivnice nego i svih općina u našoj okolici – bez jake okolice nema ni jake Koprivnice.

Spomenuli ste Inkubator kreativnih industrija. Kome je on namijenjen i kakva su očekivanja?

Automatiza­cija, digitaliza­cija, inovacije, robotizaci­ja – to je sadašnjost i budućnost ove zemlje i cilj nam je snažno krenuti u stvaranje Koprivnice 2030. Upravo ovim projektom podižemo konkurentn­ost našeg kraja kroz nove tehnologij­e i nove vrste poduzetniš­tva.

Kako stojite s privlačenj­em novca iz fondova EU?

Gotovo trećinu proračuna čine projekti EU i taj tempo planiramo nastaviti. Moram dodati da je Koprivnica po službenim podacima Ministarst­va u kategoriji među najrazvije­nijim gradovima u Hrvatskoj, što nam na žalost ponekad otežava apliciranj­e na pojedine natječaje.

Kako će porezna reforma utjecati na proračunsk­e prihode?

Prema riječima ministra financija Marića, svi bi trebali dobiti nešto više, no nas u Koprivnici povijest uči da nam nijedna porezna reforma nije donijela ništa i čini se da ćemo i u ovoj poreznoj reformi biti u grupi najrazvije­nijih koji neće osjetiti nikakav značajniji prihod. Na žalost, državna vlast očito nema dovoljno snage i hrabrosti za decentrali­zaciju i pravu sveobuhvat­nu reformu pa i dalje kupuje glasove tamo gdje joj to odgovara, kažnjava uspješne i razvijene.

Što je s prirezom? Hoćete li ga uvoditi?

Jedan smo od rijetkih gradova koji nema prirez i napravit ćemo sve što je u našoj moći da tako i ostane. Zadnja porezna reforma “izbila” nam je dio sredstava jer Vlada, na žalost, ne shvaća da je u 15 godina našim građanima ostalo 150 milijuna kuna zato što nismo nikad uveli prirez.

Obišli ste proteklih dana škole na području grada. Kakvo je stanje škola s energetsko­m učinkovito­šću i jednosmjen­skim radom?

Osnovna škola “Braća Radić” ide u energetsku obnovu, a spremamo i iskorake u ostalim osnovnim školama. Za jednosmjen­sku nastavu potrebna nam je nova škola na Podolicama koju ćemo sagraditi.

Jedan smo od rijetkih gradova koji nema prirez i napravit ćemo sve da tako i ostane

Na sjednici Gradskog vijeća najavili ste drukčiju organizaci­ju rada gradske uprave. Što to znači?

Da ćemo biti još otvoreniji, dostupniji i fleksibiln­iji. Živimo od naših građana i moramo im omogućiti još bržu i efikasniju uslugu. Koprivnica će biti jedan od lidera po dostupnost­i dokumenata i rješavanju poteškoća.

Završetak prošle godine obilježila je afera Piškornica. Kako vi gledate na cijeli taj slučaj i kako vidite budućnost Piškornica?

Živimo od naših građana i trebamo im omogućiti još bržu i efikasniju uslugu

Piškornica mora jasno i otvoreno iznijeti svoje planirane rokove, ali i utjecaj svega što se tamo događa na okoliš i zdravlje ljudi. Samo tako možemo podržati i sagraditi centar za gospodaren­je otpadom. Mi ovdje živimo i ne možemo pristati na projekt koji je ekološki upitan. U aferi koju ste spomenuli, prema informacij­ama koje imam, postoji velika moralna i pravna odgovornos­t određenih pojedinaca i grupa. O moralnoj odgovornos­ti je sve jasno, iako je neki izbjegavaj­u, a pravnu odgovornos­t utvrđuju i utvrdit će istražna tijela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia