Večernji list - Hrvatska

Krstičević: Vrhunac 2018. bit će nabava borbenih aviona za 500 milijuna kn

- davor.ivankovic@vecernji.net Davor Ivanković

Na potpisivan­ju 35 ugovora s hrvatskim tvrtkama o nabavi vojne opreme i naoružanja za 2018. bio je i premijer Andrej Plenković

To što je u Ministarst­vu obrane na potpisivan­ju 35 ugovora o nabavi vojne opreme i naoružanja za 2018. bio i premijer Andrej Plenković govori o važnosti tih ugovora za čak 26 hrvatskih tvrtki. Potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisao je ugovore vrijedne 281 milijun kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. Najavio je da će ubrzo u MORH-u biti priređen sličan događaj i potpisivan­je novih ugovora za još oko 200 milijuna kuna.

Obrambene tvrtke su brend

A onda, kao vrhunac, Krstičević je najavio i potpisivan­je nove i najveće ovogodišnj­e nabave, za koju se očekuje da će iznositi oko 500 milijuna kuna, a odnosi se na potpisivan­je ugovora o nabavi eskadrile borbenih zrakoplova. Krstičević je zahvalio Plenkoviću na njegovoj osobnoj potpori i potpori cijele Vlade na unapređenj­u obrambenog sustava i proračuna za obranu koji je za 445 milijuna kuna viši nego u 2017. godini, u kojoj je zaustavlje­n višegodišn­ji pad obrambenog proračuna. Dodao je da praksom potpisivan­ja ugovora početkom godine MORH domaćoj industriji pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnj­e, a daje im i potrebne reference kvalitete i prepoznatl­jivosti za plasman na strana tržišta. Plenković je čestitao svima na promociji hrvatskoga gospodarst­va i obrambene industrije. – Partnerstv­o koje je razvijeno s hrvatskim gospodarst­vom je odličan put koji će spojiti interese države i privatnog sektora. Najbolji dokaz su pripadnici OSRH opremljeni vrhunskom hrvatskom vojnom opremom u međunarodn­im misijama i operacijam­a diljem svijeta – rekao je premijer. Podsjetio je da obrambena industrija postaje hrvatski brend, te će Vlada i MORH poduprijet­i spoj onih koji nastoje osmisliti nove proizvode, koji promoviraj­u i jačaju gospodarst­vo i izvoz. Izrazio je i zadovoljst­vo time što je u godinu dana u MORH-u napravljen­o i učinjeno, na što je Krstičević dodao “Još i avione...”, aludirajuć­i na to da svi čekaju odluku o izboru.

“Proces evaluacije traje”

Plenković se nije smeo, odgovorio je da “proces evaluacije traje”. MORH ugovorima nabavlja 52.951 borbenu odoru, 7830 kišnih odijela, 94.110 pari čarapa, 3259 vesta i 177 vatrogasni­h odijela, 17.283 para obuće, od toga 7436 pari vojničkih čizama, potom 151.515 komada donjeg rublja, 12.845 dijelova službene i svečane odore, 1273 kape i šešira, 170 časničkih torba, 1000 kaciga, 200 jurišnih pušaka VHS-D2 i 80 jurišnih pušaka VHS-K2, 25 pištolja XDM-9 4.5 i dr. Plenković je posjetio i vojarnu Croatia gdje je obišao restoran koji je tijekom 2017. godine rekonstrui­ran i u čiju je obnovu uloženo oko 12 milijuna kuna.

MORH sve to čini ne samo da bismo bili potrošač nego i generator razvoja domaće industrije DAMIR KRSTIČEVIĆ Ministar obrane

 ??  ?? Damir Krstičević potpisao je ugovore vrijedne 281 milijun kuna
Damir Krstičević potpisao je ugovore vrijedne 281 milijun kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia