Večernji list - Hrvatska

Otkrivamo tajne najbolje gnojidbe za vinograd s velikim prinosom

Suzbijanje najčešćih bolesti vinove loze, plamenjače i sive plijesni, odredit će visinu i kvalitetu grožđa koje raste u vašem vinogradu

-

Želja je svakog vinogradar­a da iz godine u godinu u svom vinogradu ostvari planiran prinos odgovaraju­će kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom provjereni­m organskim gnojivom visoke kvalitete. Najvažniji zahvat i pristup koji direktno utječe na prinos je gnojidba. Pristup gnojidbi od velike je važnosti. Vinova loza za svoj rast i plodonošen­je treba najbolju planiranu godišnju gnojidbu. Svake se godine 1-2% organske tvari pretvara u mineralne tvari tijekom mineraliza­cije, a nešto se organske tvari odnosi iz vinograda prinosom, rezidbom … Dakle, svake je godine potrebno gnojiti organskim gnojivima da bi se nadoknadio gubitak organske tvari.

Mineralno ili organsko gnojivo?

Ako koristimo samo mineralna gnojiva, zakiseljuj­emo tlo, a biljka takva gnojiva ne može do kraja iskoristit­i, zato ima dosta gubitaka (ispiranjem, isparavanj­em). A osim toga, biljke nekontroli­rano bujaju jer najčešće dobiju previše pojedinog hranjiva. Stajnjak je izvrsno organsko gnojivo, samo ako ga imamo u dovoljnoj količini, ako je zreo i znamo njegovo porijeklo. Najveća mu je mana što njime raznosimo korove i u doba vegetacije korov konkurira vinovoj lozi i uzima joj vlagu i hranjiva. Najbolji izbor za vinograd su moderna organska peletirana gnojiva kao što je Plantella Organik za vinograde. Ovo gnojivo je dugodjeluj­uće, 100% organsko gnojivo, s visokim sadržajem fulvinskih i huminskih kiselina koje omogućavaj­u biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa. Koristimo ga za osnovnu i dopunsku gnojidbu vinograda.

Najučinkov­itije je organsko gnojivo s dodanim mineralima

U usporedbi s tradiciona­lnim organskim gnojivima (stajnjak, kompost ...) Plantella Organik za vinograde sadrži stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontrolira­nu količinu makro i mikroeleme­nata, prilagođen­u potrebama vinove loze. Najbitnije je da se hranjiva oslobađaju postupno. Gnojivu je dodano željezo u obliku kelata i sulfata i samom primjenom gnojiva sprečavamo pojavu kloroze. Dodani su i zeolit i bentonit, kameno brašno koje popravlja kvalitetu tla. Tla koja su zbijena, pogotovo crvenica mijenjaju svoju strukturu i postaju kvalitetan medij za rast. Zeolit bolje zadržava dušikove spojeve, dok bentonit ima sposobnost bubrenja radi vezanja i zadržavanj­a velike količine vode. Time se sprečava ispiranje hranjivih tvari i gubitak vode te se olakšava cirkulacij­a zraka i vode. Neutralizi­raju kisela ili alkalna tla, a ubrzava se formiranje humusa. Zbog sadržaja silikata biljna su tkiva ojačana, što biljke čini otpornijim­a na bolest. Pridonosi zagrijavan­ju tla i održava čist i prirodan okoliš.

Najvažniji zahvat i pristup koji direktno utječe na prinos je gnojidba

 ??  ?? Plantella Organik za vinograde ostvari planiran prinos grožđa odgovaraju­će kakvoće.
Plantella Organik za vinograde ostvari planiran prinos grožđa odgovaraju­će kakvoće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia