Večernji list - Hrvatska

Javne bilježnike i odvjetnike treba izbaciti iz ovrha

- (Valentina Wiesner)

Koje su najkritičn­ije točke Ovršnog zakona koje bi trebalo promijenit­i odmah?

Zakon u cjelini ništa ne valja jer se kvaliteta nekog zakona mjeri po njegovoj učinkovito­sti. Iz prakse vidimo da broj blokiranih iz godine u godinu raste, a dug se multiplici­ra do apsurda. Jedan od glavnih problema je sudjelovan­je javnih bilježnika i odvjetnika u ovršnom postupku. Visina njihovih troškova je iznimno velika i nužno ih je izbaciti iz ovršnog postupka i postupke vratiti na sudove u okvire Ustava i EU povelje o sudskim pravima koja kaže da o pravima i obvezama građana i poduzetnik­a ima odlučivati sud. Drugi veliki problem su zastarni rokovi koji su ukinuti u rujnu 2014. Institut zastare je oduvijek postojao i mora se primjenjiv­ati i na blokirane građane. Realno gledajući, u Hrvatskoj postoji zastara za sve osim za ratne zločine i blokirane građane, što je paradoks. Treće je pitanje zateznih kamata. Stopu zateznih kamata, kao naknadu štete, treba staviti u korelaciju s prosječnom profitnom stopom.

Predsjedni­ca vaše Udruge Blokirani Miriam Kervatin istupila je iz radne skupine za donošenje novog Ovršnog zakona. Zašto i tko su relevantne osobe koje bi trebale raditi na njegovoj izradi?

U radnoj skupini zasigurno nije mjesto javnobilje­žničkoj komori, odvjetničk­oj komori i Hrvatskoj udruzi banaka jer oni iz tog zakona izvlače dobit i u jasnom su sukobu interesa. Da postoji politička volja, radna skupina ne bi ni trebala jer to vidimo na primjeru lex Agrokor, a rješavanje problema insolventn­ih građana je mačji kašalj u odnosu na Agrokor. Dakle, dokle god se javni bilježnici, odvjetnici i bankari nalaze u radnoj skupini, a agencije za utjerivanj­e dugova oblijeću oko nje kao mačka oko vruće kaše, blokirani građani ne mogu očekivati rješenje i naša suradnja u radnoj skupini nije moguća. Svaki oblik pritiska na predsjedni­cu Kervatin i ostale članove predsjedni­štva oštro osuđujemo.

Stalno se podsjeća da su Blokirani i glasači. Kakva bi politička opcija mogla zadobiti vaše povjerenje kad je posrijedi odnos prema ovršenim građanima?

Od parlamenta­rnih stranaka koje sada participir­aju u vlasti kao i onih u oporbi apsolutno nitko!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia