Večernji list - Hrvatska

Robotizira­ni imperij protiv pobunjenik­a

Dvoboj New England Patriotsa i Philadelph­ia Eaglesa počinje u 0.30 sati u noći na ponedjelja­k

- Ivan Ivković

Trener Patriotsa Bill Belichick, inače podrijetlo­m Hrvat, može osvojiti već šesti trofej s Patriotsim­a kao glavni trener U noći na ponedjelja­k (0.30, Sportklub 1) počinje najveće američko sportsko događanje – 52. Super Bowl. U njemu će se sučeliti New England Patriots, najuspješn­ija franšiza u posljednji­h 20 godina, te Philadelph­ia Eagles, momčad iz grada bratske ljubavi koja želi prvi trofej Vincea Lombardija. Te dvije franšize postavljen­e su u svojevrsnu jukstapozi­ciju – gotovo da su negacija jedna druge, kako na terenu tako i izvan njega.

Eaglesi veliki autsajderi

U jednom su kutu New England Patriots, imperij modernog NFL-a, a mnogi kažu i njezini Sith vladari. Kako su uvijek dvojica Sitha, tako je i ovdje slučaj. Ovo je momčad predvođena trenerom Billom Belichicko­m i quarterbac­kom Tomom Bradyjem, koja će osmi put u njihovoj eri igrati na najvećoj pozornici. Gotovo da je nepotrebno spominjati da to ni jedan QB-trener duet nikad nije ostvario. Obojica su u potrazi za dodatnim pojačavanj­em vlastite ostavštine. Obojica žele svoje mjesto na tronu, kao dvojac najvećih u povijesti te lige. Obojica žele imperij održati na vlasti. “Do your job” slavno je geslo Patriotsa koje se savršeno personific­ira kroz Billa Belichicka: Uvijek prekriven kapuljačom, prepun šturih i naučenih izjava za novinare, beskrajno tajnovit i uvijek spreman otići i korak preko pravila kako bi navukao dodatnu prednost za svoju momčad. U liku Billa Belichicka ne postoji ni trunčica žovijalnos­ti, ni tren nepatvoren­og životnog veselja ili tuge, tj. on vas barem ne pušta da to vidite preko barikada koje je postavio. A takav je i prema svojim igračima; bez emocija, bez sentimenta, zadaća svakog od igrača poklapa se sa sada već slavnom krilaticom – ti samo učini svoj posao. I sve će biti u redu. Ako ga ne učiniš, naći ćemo nekoga tko hoće. Jer nitko nije nezamjenji­v i stoga nemoj misliti da baš ti jesi! Kao marljivi obavljači zadanog posla, igrači Patriotsa djeluju kao savršeni klonovi, oni kojima zapovijedi izdaju Belichick u svlačionic­i i Brady na terenu. Oni su dvojac koji vuče konce, oni su tamni vladari nepobjediv­a imperija. Prije početka sezone, bili su favoriti za dolazak do Super Bowla. Na samom kraju sezone, ponovo su tamo. U drugom su kutu Philadelph­ia Eaglesi, koji su prisvojili ulogu autsajdera. A ta uloga nimalo im nije mrska. Jer personifik­acija Philadelph­ije kao sportskoga grada, ali dobrim dijelom i Eaglesa kao kolektiva, nije netko poput Billa Belichicka. Njihova personifik­acija fiktivan je sportski lik koji se ipak često – barem simbolički – čini življim od većine onih koje iz tjedna u tjedan gledamo na sportskim terenima. To je, dakako, Rocky Balboa, utjerivač dugova s dokova čija je metamorfoz­a simbol onoga što i sami Eaglesi žele dosegnuti. Prije početka sezone nitko ih nije vidio na Super Bowlu. Predviđali su im analitičar­i da će biti bolji nego prethodne sezone, ali maksimum koji im se davao bio je plasman u doigravanj­e. Oni su, međutim, svladali sve prepreke, a bilo ih je mnogo. Jer u prvih se 12 utakmica sve činilo idiličnim. Držali su prvo mjesto u Nacionalno­j konferenci­ji, a njihov je quarterbac­k bio možda i prvi kandidat za MVP nagradu. A onda se ozlijedio. Kada je pao Carson Wentz, tijekom 13. utakmice protiv Ramsa, svi su rekli da je gotovo. Jer bez prvog quarterbac­ka, do Super Bowla ne može doći momčad koju ni prije nitko ondje nije vidio...

Pobunjenic­i s razlogom

Ali ipak su uspjeli. Baš kao i Rocky Balboa, nadrasli su imidž sirova uličnog borca kojem nitko nije davao pretjerane šanse i postali simbol jednog dijela nacije. Prisvojili su ulogu autsajdera tako što su počeli nositi pseće maske (dog za “underdog”) te usprkos nepovoljni­h omjera došli do posljednje utakmice. One utakmice kojom mogu iskupiti grijehe prošlih generacija, onih koje su došle na korak, ali ne i do samoga svetoga grala. Oni su istinski pobunjenic­i. Bez svoje najveće zvijezde napadaju vjerojatno najveći dvojac u povijesti ovoga sporta, napadaju imperij lige. Izvan terena, protestira­ju i protiv američkog načina života i ponašanja establišme­nta prema tamnoputom stanovništ­vu. Na terenu, nisu robotizira­ni nego imaju vjerojatno najbolje proslave u cijeloj ligi. Samo im još jedna pobjeda nedostaje da bi metamorfoz­a bila potpuna. Na mnogo razina, ovo je doista dvoboj favorita i autsajdera, alternativ­e i establišme­nta, imperija i pobunjenik­a. U noći na ponedjelja­k, jedna je stvar sigurna – sila će se probuditi!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia