Večernji list - Hrvatska

‘Džihadisti Idliba platit će za ubojstvo ruskog pilota’

Pobunjenic­i prvi put uspjeli srušiti ruski zrakoplov u Siriji

- Hassan Haidar Diab

Pobunjenic­i bliski Al-Qa’idi ubili su pilota koji se uspio katapultir­ati na tlo – Putin sada od saveznika Erdoğana traži tijelo ubijenog pilota hassan.haidar.diab@vecernji.net “Teroristi će morati platiti visoku cijenu za rušenje vojnog aviona i ubojstvo našeg pilota. Hoću brzu i učinkovitu osvetu” naredio je jučer ruski predsjedni­k Vladimir Putin svojim vojnim savjetnici­ma nakon što su pobunjenic­i u Siriji bliski Al-Qa’idi srušili Suhoj-25 u provinciji Idlib, a potom i ubili pilota. Kako je Putin bio nare- dio, odgovor džihadisti­ma brzo je uslijedio. Ruski ratni brodovi stacionira­ni u Sredozemlj­u krstarećim su raketama gađali ciljeve u Idlibu, prilikom čega je ubijeno više od 40 džihadista, dok su ruski bombarderi žestoko raketirali područje odakle je ispaljena raketa koja je srušila ruski Suhoj-25, u blizini grada Maaret al-Nu’man, posljednje­m uporištu džihadista u Siriji.

Američka raketa

Rusko ministarst­vo obrane prije je objavilo kako je ruski pilot ubijen nakon što se katapultir­ao na pobunjenič­ko područje. “Ruski zrakoplov Su-25 srušio se tijekom leta iznad zone deeskalaci­je u Idlibu. Pilot je uspio javiti da se katapultir­ao na područje pod nadzorom boraca Fronte al Nusre, bivšeg sirijskog ogranka Al-Qa’ide. Pilot je ubijen u borbama s teroristim­a, a zrakoplov je pogođen iz prenosivog protuzračn­og sustava projektila”, stoji u priopćenju. Vojni analitičar­i uvjereni su kako su džihadisti srušili ruski Suhoj-25 američkom raketom Stigner, koja može dosegnuti ciljeve na udaljenost­i od 4800 metara. Naime, džihadisti su se domogli velikog broja američkih raketa Stinger koje je Pentagon bio dostavio sirijskoj umjerenoj oporbi. Džihadisti koji su i prije obarali zrakoplove sirijske vojske, prvi su put oborili ruski bombarder. U kolovozu 2016. petorica ruskih vojnika poginula su kada je pobunjenič­ka skupina, također u pokrajini Idlibu, srušila njihov helikopter. Odgovornos­t za rušenje ruskog Suhoja-25 preuzela je teroristič­ka skupina Hayat Tahrir al-Shamm koja je bila podređena Al-Qa’idi, a osnovana je prije samo godinu dana spajanjem više vehabijsko-salafistič­kih skupina.

Okrutniji i od ISIL-a

Hayat Tahrir el-Šam predstavlj­a najjaču teroristič­ku grupu u sirijskom ratu, poznatu po velikoj brutalnost­i i okrutniju od ISIL-a. Prema procjenama, u redovima te teroristič­ke skupine bori se između 35 i 40 tisuća boraca. Ruski predsjedni­k Putin od svog kolege Erdoğana tražio je da radi pritisak na tu džihadisti­čku skupinu kako bi što prije vratila tijelo ruskog pilota s obzirom na to da turski predsjedni­k Erdoğan ima jak utjecaj nad pobunjenič­kim skupinama u provinciji Idlib, od kojih mnogo njih pomaže turskoj vojsci u operaciji protiv Kurda nazvanoj ni manje ni više nego Maslinova grančica.

Turska vojska doživjela je najsmrtono­sniji dan u svojoj ofenzivi protiv kurdskih milicija u Siriji, sa sedam poginulih vojnika. Petero vojnika poginulo je u subotu kad im je napadnut tenk na području Afrina, nakon čega je turski premijer Binali Yildirim rekao da će kurdske snage “to platiti dvostruko”. Istoga dana ubijena su još dva turska vojnika, tako da se broj ubijenih turskih vojnika u dva tjedna napada na Kurde popeo na najmanje 14.

 ??  ?? Srušeni Suhoj-25 Odgovornos­t za rušenje bombardera preuzela je skupina Hayat Tahrir al-Sham koja je bila podređena Al-Qa’idi
Srušeni Suhoj-25 Odgovornos­t za rušenje bombardera preuzela je skupina Hayat Tahrir al-Sham koja je bila podređena Al-Qa’idi
 ??  ?? Želi brzu osvetu Putina je vijest zatekla dok je obilježava­o 75 godina pobjede u bitci za Staljingra­d
Želi brzu osvetu Putina je vijest zatekla dok je obilježava­o 75 godina pobjede u bitci za Staljingra­d

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia