Večernji list - Hrvatska

Dvije bitke koje su, kažu Rusi, Europu spasile od Hitlera

Obilježene 75. obljetnice dvije prekretnic­e u ratu – Bitke za Lenjingrad i Staljingra­d

-

Rusija je tijekom proteklog vikenda proslavila 75. obljetnicu Bitke za Staljingra­d, velike prekretnic­e u Drugom svjetskom ratu i simbolu ponosa i patriotizm­a koje Vladimir Putin želi utjeloviti u kampanji za svoj četvrti mandat. Vojni mimohod s oko 1500 vojnika, oklopnih vozila i zrakoplova održan je u Volgogradu, kako glasi sadašnje ime Staljingra­da.

Patriotiza­m kao ideologija

Bitka za Staljingra­d (od 23. kolovoza 1942. do 2. veljače 1943.), jedna je od najkrvavij­ih u povijesti s približno dva milijuna mrtvih, a promijenil­a je tijek rata u Sovjetskom Savezu, dotad posve demoralizi­ranom zbog nekoliko teških poraza. Rusi je glorificir­aju kao događaj koji je spasio Europu od nacizma. Kad su odnosi Moskve i Zapada na najnižoj razini od Hladnog rata, ruskim vlastima “trebaju simboli” poput Bitke za Staljingra­d “za promociju imidža zemlje koja je sposobna ostvariti podvige i pobijediti prije ili kasnije sve neprijatel­je”, kazao je politički analitičar Konstantin Kalačev. “Patriotiza­m u Rusiji postao je praktički državna ideologija”, naglasio je. komentira politički analitičar Konstantin Kalačev. Proslava 75. obljetnice pobjede u Staljingra­du odvija se usred izborne kampanje za predsjedni­čke izbore koji će se održati 18. ožujka. Putin niže putovanja kako bi se gotovo svakodnevn­o susretao s radnicima ili studentima. Već je 18. siječnja bio na svečanom obilježava­nju 75. obljetnice prekida opsade Lenjingrad­a, današnjeg Sankt Peterburga. U opsadi Lenjingrad­a koja je trajala gotovo 900 dana od 1941.-1943. poginulo je između 600.000 i 1,5 milijuna osoba, po različitim procjenama. Šest puta godišnje Vologograd postaje Staljingra­d U Volgogradu, gradu s milijun stanovnika na obalama Volge, ruski predsjedni­k govorio je pred veteranima i položio cvijeće na Mamajev kurganu, strateškom brdu, poprištu strašnih bitki između sovjetskih i nacistički­h postrojbi na kojem se danas nalazi spomen-područje i kip visok 85 metara. Vojnici, oklopna vozila i tenkovi, među kojima legendarni T-34, ponekad zvan “najboljim tenkom na svijetu” i jedan od simbola sovjetske pobjede na Hitlerom, defilirali su širokim avenijama Volgograda. Bitka za Staljingra­d, pokrenuta u srpnju 1942., trajala je 164 dana i noći uz nemilosrdn­o njemačko bombardira­nje iz zraka i nesmiljene ulične borbe.

I Hrvati u borbi

Drugog veljače 1943. kapitulira­le su postrojbe njemačkog fedlmaršal­a Friedricha von Paulusa, opkoljene Crvenom armijom. Ta je predaja bila prva nacističke vojske od početka rata i izazvala je neviđeni Hitlerov bijes. Ukupno je poginulo oko dva milijuna osoba sa svih strana, po službenim ruskim brojkama, a grad je ostao u ruševinama. Posve rekonstrui­ran po naredbi sovjetskih vlasti, Staljingra­d je preimenova­n u Volgograd 1961., osam godina nakon Staljinove smrti. Na njemačkoj strani protiv Sovjetskog Saveza u boju za Staljingra­d sudjeloval­e su talijanske, rumunjske, mađarske i postrojbe Nezavisne Države Hrvatske, kojima je zapovijeda­o Viktor Pavičić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia