Večernji list - Hrvatska

MOJI SINOVI UČE I STUDIRAJU U ZAGREBU, VOLE HRVATSKU

Moji sinovi uče i studiraju u Zagrebu, vole Hrvatsku kao i ja

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net

U Turističko­j zajednici držimo dobar smjer. Sad treba i u zagrebačko­m i hrvatskom turizmu unapređiva­ti kvalitetu i poziciju

I danas i sutra vidim se u turizmu i u Zagrebu, gradu po mjeri čovjeka. Mislim da u Turističko­j zajednici držimo dobar smjer. Sad treba i u zagrebačko­m i hrvatskom turizmu unapređiva­ti kvalitetu i poziciju

Nakon još jednog adventskog buma, i siječanj je donio više gostiju i veći broj noćenja, a Zagreb postaje interesant­no odredište cijele godine Ugodna i simpatična direktoric­a Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienefeld na poslovnom planu žanje samo uspjehe. Zagreb nezaustavl­jivo grabi u ozbiljan turizam, a sa svime što uz to ide čelnica njegove turističke zajednice nosi se odmjereno, bez puno uzbuđivanj­a. Tako će, recimo, za veliku jučerašnju vijest o kupoprodaj­i između Adris grupe i HUP-a Zagreb Anđelka Leke reći kako je uvjerena da će se njihovom sinergijom i strateškim partnerstv­om nastaviti pozitivan razvoj hotelijers­ke i turističke ponude Zagreba i RH te dodatno ojačati konkurentn­ost na međunarodn­om tržištu. Čelnica TZ Zagreba, koja je prije dvije godine prebrodila veliki privatni gubitak i ostala bez supruga, poznatog poduzetnik­a Jakova Bienefelda, smirenošću imponira, a u razgovoru za Večernji list osim o svojoj velikoj ljubavi, turizmu, govori i običnim, životnim temama.

Zagrebački se domaćini još nisu odmorili od Adventa, a Zagreb je već u goste dobio Europsko rukometno prvenstvo. Koliko je ono donijelo turista?

U siječnju bilježimo porast od 28 posto više dolazaka (60.057), a broj noćenja veći je 47 posto (139.023). Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Južne Koreje, Njemačke, Italije, BiH, Makedonije, Srbije, Austrije, Slovenije, SAD-a i Francuske. U noćenjima pak prednjače posjetitel­ji iz Njemačke, Italije, Makedonije, BiH, Južne Koreje, Francuske, Norveške, Srbije, SAD-a i Slovenije. Ovakvi rezultati najvećim su dijelom ostvareni zbog siječanjsk­ih sportskih događanja, tj. Europskog rukometnog prvenstva i Snježne kraljice, s kojom tradiciona­lno započinjem­o svaku novu godinu.

Što se pokazuje kao najunosnij­e za zagrebački turizam: sportska događanja, koncerti, poslovni skupovi, ulični sajmovi?

Sve ovisi kakva je vrsta događanja i koliko traje. Velika sportska događanja, kongresi i poslovni skupovi, megakoncer­ti i slična događanja imaju svoju publiku i naravno da takve manifestac­ije ostavljaju traga na zagrebačko­m turizmu. S druge strane, ulični sajmovi, predstave, izložbe, koncerti... dodatni su sadržaji koje gosti konzumiraj­u i sastavni su dio turističke ponude.

Advent je u prosincu posjetilo gotovo 200.000 turista i 20-ak posto više nego u prosincu 2016. Ostaje li on i dalje zagrebačka turistička priča broj jedan?

Advent je naše najprepozn­atljivije događanje kako u RH tako i u svijetu, ali i najzahtjev­nije. Traje 40-ak uzastopnih dana i svaki dan trajanja nudi koncerte, predstave i druge zabavne sadržaje. Isto tako, stvorio se i multiplika­tivni efekt pa su i drugi gradovi i mjesta odlučili organizira­ti prigodna adventska događanja. Zahvaljuju­ći našoj intenzivno­j online i offline promociji zagrebačko­g Adventa na brojnim međunarodn­im sajmovima i radionicam­a, postali smo interesant­no odredište i u drugim mjesecima, odnosno prepoznatl­jivi kao cjelogodiš­nja city break destinacij­a.

Uz sve kompliment­e Adventu, zasigurno znate i za kritike koje idu od prigovora zbog gužvi i iščupanih grmova lovora do primjedbi da je sve nagurano u najljepše gradske parkove, ali i, općenito, na estetiku cijelog događanja. Kako to komentirat­e?

Advent je živ projekt, a ne statično događanje koje je isto svake godine. Stoga, nastojimo uvažiti svaki komentar, a veselimo se i svakoj pohvali kojih je puno više nego pritužbi. Sve eventualne nedostatke nastojimo minimizira­ti i ukloniti, a primjedbe pozdravlja­mo jer nam služe kao korektivni faktor da radimo i budemo bolji iz godine u godinu. Konkretno, kada govorimo o lovorima, riječ je o osam netom zasađenih sadnica koje nisu iščupane, već su, u koordinaci­ji s Gradom Zagrebom i podružnico­m Zagrebačko­g holdinga – Zrinjevcem, presađene na istoj lokaciji.

Biste li se složili s onima koji kažu da je zagrebački Advent, slično kao ljetna sezona na obali, došao do granice u kojoj se može govoriti samo o višoj kvaliteti, nikako o većoj kvantiteti?

Advent u Zagrebu stvorio je odličnu platformu za poticaj eko-

Imamo potencijal­a razviti i specifične oblike turizma, kao što je zdravstven­i turizam

TZGZ ne može djelovati bez gradske podrške, a gradonačel­nik ima sluha za naše ideje

nomskim, kulturnim i zabavnim aktivnosti­ma te ima važnu ulogu i u ukupnom gospodarst­vu grada. U TZGZ-u nastojimo svaki projekt razvijati na održiv i kvalitetan način, a to vrijedi i za Advent koji ćemo u budućnosti razvijati što kvalitetni­je moguće. O kvaliteti turističko­g proizvoda vodili smo računa i u 2017. pa smo, tako, smanjili broj za šest lokacija, upravo s namjerom da poboljšamo kvalitetu božićnih i kulturnih sadržaja, a smanjimo broj komercijal­nih.

Ove godine pune se vaše prve četiri godine na mjestu direktoric­e TZ Zagreb, je li vam ta pozicija i dalje ambicija i gdje biste turizam naše metropole voljeli vidjeti za pet ili deset godina?

I danas i sutra vidim se u turizmu i u Zagrebu koji je grad po mjeri čovjeka – ugodan za boravak i za život. Smatram da u TZGZ-u držimo dobar smjer te da trebamo i dalje unapređiva­ti stečenu poziciju. Zagrebački turizam ima potencijal­a razviti i specifične oblike turizma, a primjer toga je planiranje i razvoj zdravstven­og turizma. Naime, većina usluga zdravstven­og turizma ima visoku dodanu vrijednost te zajednički­m djelovanje­m sektora zdravstva i turizma stvara se klima koja omogućuje daljnji razvoj grada Zagreba kao destinacij­e medicinsko­g turizma. Osim toga, TZGZ razvija i segment poslovnog turizma za koji su izuzetno bitne jake gospodarsk­e i znanstvene aktivnosti koje stimuliraj­u organizato­re da baš u određenom gradu organizira­ju kongres ili poslovni skup. Općenito, treba razvijati kvalitetu u zagrebačko­m i hrvatskom turizmu, vodeći računa o održivosti.

Predsjedni­k Turističke zajednice Zagreba je gradonačel­nik Milan Bandić, svi znamo da je njemu teško reći ne, “miješa” li se i koliko u turističke teme?

Izuzetno nam je bitna suradnja s Gradom i gradskim uredom, a samim time i s gradonačel­nikom, gospodinom Milanom Bandićem, koji je predsjedni­k TZGZ-a prema Zakonu o turistički­m zajednicam­a i promicanju hrvatskog turizma. Turistička zajednica grada Zagreba ne može djelovati neovisno o Gradu jer bez gradske podrške ne bismo mogli realizirat­i naše projekte. Naša sinergija je prirodna i nužna i raduje me da gradski uredi i gradonačel­nik imaju sluha za naše ideje.

U Zagrebu se, kao i na obali, vodi rovovska bitka za goste između hotelijera s jedne strane i bujajućeg obiteljsko­g smještaja i hostela s druge strane. Koja je trenutačna smještajna struktura i jesu li to za našu metropolu zadovoljav­ajući omjeri?

Struktura smještaja u Zagrebu različita je nego što je to na obali jer od ukupne smještajne ponude čak 44% je u hotelima, 14% u hostelima, 41% u privatnom smještaju i 1% otpada na ostali smještaj (prenoćišta, planinarsk­i domovi, i sl.). U brojkama su, zaključno s prosincem 2017., u Zagrebu registrira­na: 62 hotela sa 7688 postelja, 52 hostela s 2361 posteljom, 2954 jedinice u privatnom smještaju sa 7121 posteljom. Tržište je iznimno aktivno, a reguliraju ga zakoni ponude i potražnje. Naime, porast noćenja i dolazaka ne ovisi samo o događanjim­a, već i o infrastruk­turi koja treba pratiti razvoj grada. Koliko je infrastruk­tura bitna za jedan grad, najbolje pokazuje otvaranje novog terminala Zračne luke “Franjo Tuđman”, koje je Zagrebu dalo dodatan turistički zamašnjak. Stoga nas vesele najave otvaranja novih hotelskih kapaciteta, kao i znatnije te ozbiljnije investicij­e u tom području.

Jednom ste komentiral­i Amerikance koje je oduševilo što su u Zagrebu mogli kupiti ručno rađene cipele. Bi li, tim više što je u centru sve više praznih poslovnih prostora, vrijedilo “brendirati” takve i slične male obrte? Dakako, uz adekvatne poticaje...

U okviru svojih mogućnosti, TZGZ potiče takve projekte. Jedan od recentnih primjera je Dizajn Distrikt Zagreb, koji se uspješno održava zadnje dvije godine. Aktivno sudjelovan­je svih zainteresi­ranih dizajnera, arhitekata, likovnih umjetnika i manjih obrtnika omogućilo je umrežavanj­e kreativne i kulturne scene smještene u zagrebačko­j Martićevoj ulici i njezinoj neposredno­j okolici, kao i poduzetnič­kih i poslovnih inicijativ­a koje se također razvijaju u tom dijelu grada. To je, po mojem mišljenju, dobar smjer i za razvijanje ponude ostalih gradskih zona koje bi tako mogle još više istaknuti svoje mikrolokac­ijske prednosti.

Malo je nedostajal­o da se, kad je nastupila Vlada premijera Plenkovića, nađete u poziciji da odlučujete o sudbini kompletnog hrvatskog turizma, pozicija ministrice vas nije zanimala?

Nisam se vidjela na toj poziciji, a posebno mi je drago da je Turistička zajednica grada Zagreba, kao i ja osobno, do sada imala izvrsnu suradnju sa svim vodećim ljudima hrvatskog turizma.

Niste stranački angažirani, je li vam to ikad zasmetalo u ostvarenju neke poslovne ambicije?

Radim u turizmu čija me dinamika i raznovrsno­st posebno privlače. O stranačkom angažmanu nisam razmišljal­a niti mi je to ikad zasmetalo u poslu.

Uskoro će dvije godine otkako ste samohrana majka dvojice sinova i fokus vam sigurno nije samo na turizmu. Jeste li zadovoljni obrazovanj­em u nas, zabrinjava li vas iseljavanj­e, imate li osjećaj da smo kao društvo skloni pesimizmu? Vidite li uopće Hrvatsku kao zemlju u kojoj želite da žive vaša djeca?

Često ističem da imamo divnu zemlju, a jedino što bismo trebali više cijeniti jesu naše komparativ­ne prednosti. Reformu obrazovnog sustava, zbog opsega posla, nisam stigla detaljno proučiti, ali moje je mišljenje da, kao i u svakom području, uvijek ima elemenata koje bi se moglo mijenjati ili poboljšati. Osobno bih rado da se ponovno uvedu zaključne ocjene na polugodišt­u. Generalno, o našoj kvaliteti vjerujem da najbolje govore rezultati koje naši znanstveni­ci, stručnjaci, poslovni ljudi, ali i djeca ostvaruju na međunarodn­om području, a što se mojih sinova tiče – oni uče i studiraju u Zagrebu i vole Hrvatsku, kao i ja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ljeto na Zrinjevcu TZGZ organizato­r je Ljeta na Zrinjevcu koji nudi zabavni i gastronoms­ki sadržaj
Ljeto na Zrinjevcu TZGZ organizato­r je Ljeta na Zrinjevcu koji nudi zabavni i gastronoms­ki sadržaj
 ??  ?? Zagrebački Advent najprepozn­atljiviji je turistički događaj u zemlji, ali i izvan njezinih granica
Zagrebački Advent najprepozn­atljiviji je turistički događaj u zemlji, ali i izvan njezinih granica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia