Večernji list - Hrvatska

Alternativ­a 101 može uspjeti, ali mora se znati tko je s Bangourom

“Program su radili stručnjaci koji će se s vremenom sami otkriti”

- Petra Maretić Žonja, Ljubica Gatarić

Ekonomski dio Bangourina programa nije posebno originalan. Polazi od uvjerenja da država mora biti efikasnija, uprava jeftinija Bivša TV zvijezda, a danas poduzetnik i aktivist Hamed Bangoura predstavio je u nedjelju u Večernjem listu svoju novu političku platformu koju je nazvao politikom garancije za demokracij­u 21. stoljeća. Djelovat će, kazao je, pod nazivom Alternativ­a 101 jer je i za provedbu nužnih promjena kroz izmjene zakona i Ustava potreban 101 glas zastupnika u Saboru.

Nisu ideološki obojeni

Ukratko, tvrde da nisu ideološki obojeni, obećavaju izmjene izbornog sustava kako više ne bi favorizira­o velike stranke, u sklopu čega namjeravaj­u i smanjiti broj zastupnika, traže unapređenj­e javne uprave, novu regionalnu podjelu sa smanjenim brojem općina i gradova i županija, a u fokusu im je i Ovršni zakon. Ne može se reći da je ekonomski dio Bangourina programa po nečemu originalan. On polazi od uvjerenja da država mora biti efikasnija, njezina uprava organizira­nija, ali i jeftinija, s čime se nije teško složiti. Njegovi ekonomski savjetnici skloni su zadržati visoke poreze na potrošnju u zamjenu za niže opterećenj­e na rad ili dobit, a kritični su i prema parafiskal­nim nametima koje bi ukinuli. No pitanje je što bi bilo s uslugama koje se financiraj­u tim putem. Jednako tako Bangoura je u pravu kad se zalaže za bolje pravosuđe i predlaže mehanizme kojima se može osigurati veća nezavisnos­t i kvaliteta sudstva. U nekoliko ključnih elemenata Bangoura se razilazi s vladajućom politikom, primjerice protivi se planu uvođenja eura, ali uz zadržavanj­e fiksnog tečaja što bi bio svojevrsni status quo. Mini revoluciju predstavlj­a plan da se radnicima u pojedinim suficitarn­im profesijam­a isplaćuje bruto umjesto neto plaće. Ostaje bez odgovora tko bi plaćao zdravstven­e ili mirovinske doprinose za te radnike, vjerojatno država, što i nije do kraja pravedno rješenje jer bi te stimulacij­e išle na teret poreznih obveznika. Nadalje, Bangoura predlaže ukidanje drugog stupa i povrat skupljenog novca članovima, što na prvi pogled zvuči odlično, jer bi građani dobili određenu svotu novca odmah, ali to bi se itekako osjetilo u njihovim budućim mirovinski­m primanjima. Dio postojećih parlamenta­rnih stranaka s tim bi se mogao složiti.

Puno truda i rada

Postoji li na političkoj sceni prostor koji bi Alternativ­a 101 uspješno zauzela, upitali smo i političke analitičar­e. Žarko Puhovski smatra da nekog velikog prostora nemaju jer su vodeće stranke zauzele svoj dio, a Živi zid ostatak. – Mogu dobiti sitne postotke, ali i za to treba puno truda i rada, a ne se samo pojaviti dva puta na TV-u- kaže Puhovski. Politički analitičar Ivica Relković drži pak kako načelno prostor postoji jer je situacija s rejtingom stranaka u stagnaciji, ali da bismo nekoga mogli profiliran­o promatrati, dodaje, treba biti poznato tko su ljudi koji stoje iza inicijativ­e. Sam Bangoura u ovom trenutku ne želi otkriti imena stručnjaka koji su radili na programu i poručuje da je riječ o renomirani­m stručnjaci­ma koji će se s vremenom ionako sami otkrivati.

U nekoliko ključnih elemenata Bangoura se razilazi s vladajućim­a, protivi se uvođenju eura

 ??  ?? Bivša TV zvijezda, a danas poduzetnik i aktivist Hamed Bangoura predstavio je svoju novu političku platformu koja će djelovati pod nazivom Alternativ­a 101
Bivša TV zvijezda, a danas poduzetnik i aktivist Hamed Bangoura predstavio je svoju novu političku platformu koja će djelovati pod nazivom Alternativ­a 101
 ??  ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić zagovornik je uvođenja eura
Guverner HNB-a Boris Vujčić zagovornik je uvođenja eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia