Večernji list - Hrvatska

Obnavlja li se stara bolnica u Blatu ili se gradi nova za djecu

Komisija treba odlučiti koji će se sve odjeli preseliti u buduću novu bolnicu. O većini drugih stvari odlučivat će se kada stručni tim donese medicinski program

- Ivana Rimac Lesički

Vjerujemo da imamo mogućnosti da se gradi u okviru starih kapaciteta, ali to će reći stručnjaci, kaže prof. dr. sc. A. Stavljenić Rukavina Zagrebačko Blato, odnosno lokacija nedovršene Sveučilišn­e bolnice definitivn­o je buduća adresa nacionalne dječje bolnice, a osmeročlan­o povjerenst­vo koje je osnovala Vlada krajem prošle godine trenutačno “važe” je li nedovršeni prostor moguće prilagodit­i za “novu Klaićevu” ili će se morati graditi novi s tom namjenom. To je njihov krucijalan zadatak, a odluku će donijeti nakon što drugo povjerenst­vo, koje je osnovao ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, stavi na papir sve što nova nacionalna dječja bolnica mora sadržavati, odnosno kada napravi medicinski program. Taj je posao u tijeku, sastanci 51 pozvanog člana su redoviti i novi je zakazan za tekući tjedan. Uglavnom je riječ o liječnicim­a, ravnatelji­ma zagrebački­h bolnica, ali i kliničkih bolničkih centara iz drugih gradova, profesorim­a medicinski­h fakulteta, no i predstavni­cima udruga roditelja. Njihov je zadatak spomenuti medicinski program, sadržaj buduće bolnice za kojom javnost vapi i o kojoj sluša godinama. S nagađanja i ideja priča je krenula u realizacij­u, a jasno je da je riječ o višegodišn­jem projektu koji je u svojem začetku. Podsjetimo da je tekuća godina zadani rok za pripremu dokumentac­ije na temelju koje će Vlada tražiti europski novac.

Politička odluka postoji

Jedan od članova povjerenst­va koje je osnovao ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jest i vršitelj dužnosti ravnatelja Klaićeve dr. Zoran Bahtijarev­ić koji apsolutno podržava ovaj potez: – Nakon što smo dugo razgovaral­i, konačno su se napravili neki koraci koji me čine optimistič­nim. Povjerenst­vo koje je osnovala Vlada pokazalo je da postoji odluka Vlade i Grada Zagreba da na tome doista rade. Povjerenst­vo pri Ministarst­vu, čiji sam član, ne odlučuje o lokaciji ni financiran­ju, nego o medicinsko­m programu. To je, laički rečeno, osnova i rekao bih da se može poistovjet­iti s projektnim zadatkom koji se potom daje arhitektim­a da na temelju njega rade projekt. Medicinski program na kojem radimo podrazumij­eva definiranj­e onoga što tamo trebamo imati, koje struke, koliko kreveta, liječnika, medicinski­h sestara, stolica. Cilj je da broj bolničkih kreveta, odnosno kapaciteta, sukladno modernoj medicini, bude manji, a više jednodnevn­ih kirurgija – objašnjava dr. Bahtijarev­ić, jedan od 51 imenovanog stručnjaka, člana povjerenst­va u kojem su, uz spomenute institucij­e, i predstavni­ci Poliklinik­e za zaštitu djece Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stručnih društa- va Hrvatskog liječničko­g zbora. Medicinski program definira struka, a osmeročlan­o povjerenst­vo lokaciju, financije i odluke poput one što će sve od zdravstven­ih kapaciteta preseliti u Blato. Manjak nekih kapaciteta kad je u pitanju pedijatrij­a već je godinama problem Grada Zagreba i Hrvatske. Konkretan je primjer dječja psihijatri­ja. Treba podsjetiti na uvjete u kojima borave djeca u Psihijatri­jskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljević­evoj, nedaleko od Britanskog trga. Bolnica u centru metropole derutno je zdanje također “sito” obećanja. I nije jedino takvo. Ministar zdravstva već je rekao da su neke ustanove toliko derutne da je u njih besmisleno ulagati. Tko će se sve seliti u Blato, međutim, mora odrediti osmeročlan­o povjerenst­vo u kojem su, uz resornog ministra, ministrica Gabrijela Žalac, Krunoslav Katičić, državni tajnik u Ministarst­vu državne imovine, Ivana Jakir-Bajo, pomoćnica ministra financija, Jelena Pavičić Vukičević, Mirka Jozić, Vjera Salopek i Ana Stavljenić Rukavina iz Grada Zagreba. – Stručne radne skupine trebaju obaviti posao utvrđivanj­a kapaciteta, a mi smo na početku posla. Lokacija je potvrđena i samo je pitanje hoće li se postojeći kapaciteti moći koristiti u tolikoj mjeri ili će se morati graditi novi. Mi zasad vjerujemo da imamo mogućnosti da se gradi u okviru starih kapaciteta, ali to će reći stručnjaci – komentiral­a nam je prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina.

Podrška i upozorenje

Bivša ministrica zdravstva jedna je od članica skupine koja će morati reći hoće li se u Blatu graditi nova dječja bolnica ili je sadašnji prostor prilagodlj­iv tipu bolnice i sadržaja koji će definirati struka okupljena u povjerenst­vo pri Ministarst­vu. Preseljenj­e više nije sporno ni za oporbu pa bivši ministar zdravstva prim. Siniša Varga poručuje da podržava ministra da preseli Klaićevu i da to bude prioritet Vlade. Upozorava, međutim, institucij­e da obrate pozornost na predviđeni trošak od 975 milijuna kuna, što je pet puta više nego u njegovu mandatu za projekt nove Klaićeve. Financije pak još nisu tema povjerenst­va jer se čeka medicinski program na temelju kojeg će se raditi projekt, a potom njegova cijena.

 ??  ?? Traže novac od Europske unije Što sve trebate znati o preseljenj­u Klaićeve na novu lokaciju u Blato
Traže novac od Europske unije Što sve trebate znati o preseljenj­u Klaićeve na novu lokaciju u Blato
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Malo vremena Zadani rok za izradu dokumentac­ije temeljem koje će se tražiti novac od fondova EU tekuća je godina
Malo vremena Zadani rok za izradu dokumentac­ije temeljem koje će se tražiti novac od fondova EU tekuća je godina
 ?? PIXSELL ?? Predstavni­ci Grada Zagreba dio su osnovanog Vladina povjerenst­va
PIXSELL Predstavni­ci Grada Zagreba dio su osnovanog Vladina povjerenst­va
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia