Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo: Supruga i vi molite za mene. Erdoğan: I vi za nas

- Silvije Tomašević

Papa je Erdoğanu poklonio medaljon na kojem je oslikan anđeo mira koji guši ratnog demona, simbol svijeta temeljnog na miru i pravdi

vanjska@vecernji.net Razgovor između pape Franje i turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana trajao je jučer u Vatikanu oko 50 minuta, što znači da je bio vrlo intenzivan. Uobičajeno je trajanje takvih razgovora do 30 minuta, a s Erdoğanom, uz dvojicu provoditel­ja, produljilo se iznad očekivanog­a.

Budućnost Jeruzalema

“Zahvaljuje­m vam na interesu”, kazao je Erdoğan papi Franji na početku susreta, kako su kazali prisutni novinari, koji su zatim morali izaći iz papinske biblioteke gdje je razgovor nastavljen uz prevoditel­je. Iz turskih se izvora doznaje kako je razgovor održan u srdačnom ozračju. Glavna tema bilo je stanje na Srednjem istoku, a na prvom mjestu budućnost Jeruzalema. Erdoğan je sa zadovoljst­vom pozdravio stajalište pape Franje da se status Jeruzalema ne bi trebao mijenjati, već ostati otvorenim gradom za tri monoteisti­čke religije. Razgovaral­o se o stanju kršćanske zajednice u Turskoj i na Bliskom istoku, kao i o kurdskom pitanju. Bio je to prvi posjet jednog turskog predsjedni­ka Vatikanu od 1959. godine kada je u posjetu Ivanu XXIII., koji je kao Angello Roncalli bio vatikanski diplomatsk­i predstavni­k u Turskoj tridesetih godina, bio predsjedni­k Celal Bayar. Roncalli je u Turskoj morao biti odjeven u civilna odijela. Godinu dana poslije dvije države uspostavil­e diplomatsk­e odnose. U Turskoj je papa Franjo boravio 2014., a i njegovi su prethodnic­i pohodili tu državu s većinskim muslimansk­im stanovništ­vom koja bi htjela ući u Europsku uniju. Erdoğan je snažno inzistirao na dolasku u Vatikan. Na koncu razgovora Franjo i Erdoğan razmijenil­i su darove. Papa je poklonio medaljon na kojem je naslikan anđeo mira koji guši ratnog demona. Taj je medaljon simbol svijeta temeljnog na miru i pravdi. Franjo je zasigurno govorio o miru i zanimao se za pitanje Kurda. Papa je darovao Erdoğanu i grafiku bazilike sv. Petra iz 17. stoljeća te encikliku “Laudato sì”, kao i ovogodišnj­u poruku mira. Erdoğan je Franji darovao keramiku s crtežom Istanbula i knjige muslimansk­og teologa Mevlane Rumija. Papa je, ispraćajuć­i Erdoğana i njegovu suprugu Eminu prema izlaznim vratima, ponovio da neka mole za njega, a bračni par se naklonio s rukama na srcu. Erdoğan je kazao kako i oni očekuju da papa moli za njih. U pratnji Erdoğana bilo je 20-ak osoba, među kojima pet ministara

Riječ je o prvom posjetu nekog turskog predsjedni­ka Vatikanu još od 1959. godine

(vanjski poslovi, energetika, odnosi s Europom, ekonomija i obrana), i predsjedni­kova kći Esra, koja je u braku s ministrom energetike. U turskom izaslanstv­u bilo je i šest žena od kojih su četiri bile pokrivene velom.

Prosvjedov­ali Kurdi

Razgovaral­i su o Palestini, Jeruzalemu, Siriji, Iraku, terorizmu, izbjeglica­ma... “Taj posjet vidim kao važnu priliku za privlačenj­e pozornosti prema zajednički­m ljudskim vrijednost­ima, prijateljs­tvu i miru”, kazao je Erdoğan. Kod Anđeoske tvrđave (Castel Sant’Angelo), nedaleko Trga sv. Petra, održan je prosvjed protiv posjeta Erdoğana. Sudjeloval­o je oko 150 aktivista Kurda u Italiji koji su uzvikivali “Erdoğan krvnik!”. U sukobu s policijom jedan prosvjedni­k je ozlijeđen.

 ??  ?? Erdoğan je Franji darovao keramiku s crtežom Istanbula
Erdoğan je Franji darovao keramiku s crtežom Istanbula

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia