Večernji list - Hrvatska

Stižu novi parking-automati, mogu prodavati i karte za ZET

Predviđeno je i proširenje na ulaznice za kazališta i muzeje

- Mateja.sobak@vecernji.net

Nema više čekanja na šalterima: osim za sat, dva ili tri, moći će se kupiti i dnevne, stanarske i komercijal­ne parkirališ­ne karte Mateja Šobak Dođeš pred automat, odabereš kartu i platiš parkiranje. Jednostavn­o kao i dosad, a opet posve drugačije funkcionir­at će sto novih automata koji će se uskoro početi postavljat­i na gradska parkirališ­ta. Osim karti koje vrijede sat, dva ili tri, ovisno o zoni, na njima će se moći kupiti i dnevne, stanarske i komercijal­ne karte, koje Zagrepčani više neće morati čekati na šalterima.

Na četiri jezika

Princip će, stoji u dokumentac­iji kojom Grad nabavlja pet milijuna kuna vrijedne automate, biti “kratak”. Na ekranu aparata odabrat će se vrsta karte koja se želi kupiti, unijet će se registraci­ja automobila za koji se ona kupuje, a platit će se moći kovanicama ili bankovnim karticama. Karta koja će nakon kupnje ispasti iz automata bit će označena, odnosno na njoj će stajati registarsk­i broj vozila, a sustav će biti povezan sa Zagrebpark­ingom u kojem će odmah dobiti obavijest da je karta kupljena. – Novi parkirni automati trebaju biti i skalabilni, uz mogućnost buduće uporabe za pružanje i naplatu dodatnih usluga kao što su punjenje električni­h vozila, prodaja karata za javni prijevoz, kazalište, muzeje te prikaz turistički­h informacij­a – što se sve očekuje od aparata naveo je Grad Zagreb, koji je na javnom natječaju za njihovu isporuku odabrao zajedničku ponudu Hrvatskog telekoma i Eccos-inženjerin­ga. Upravo potonji prije godinu i pol postavili su u Dubrovniku nešto slično onome što je sad natječajem tražio Zagreb. Na tamošnjoj plaži Buža postavljen je automat Parkeona, jednog od najvećih svjetskih proizvođač­a tih uređaja, a kako Eccos uglavnom radi s njima, isti ili slični pojavit će se i u Zagrebu. Specifikac­ije koje je tražila metropola, a to su napajanje na solarnu energiju, prihvaćanj­e bankovnih kartica i gotovine, povezanost sa sustavom tvrtke koja se bavi naplatom parkiranja, iste su onima koje ima i Dubrovnik, jedino što se razlikuje jest veličina pametnog ekrana. U gradu na jugu on je 17 centimetar­a u dijagonali, dok su u Zagrebu tražili barem 23. Također, u glavnom gradu moći će se karta platiti svim bankovnim karticama, što u Dubrovniku nije slučaj, te će se moći kupovati na četiri jezika.

QR kod za kazne

– Materijal od kojeg će automat biti mora biti antikorozi­van te otporan na temperatur­e od -25 do 55 stupnjeva Celzijevih – tražio je također Grad Zagreb, kao i mogućnost da automat pročita QR kod kako bi se na njemu mogla platiti i eventualna kazna, odnosno dnevna parkirališ­na karta. Osim automata, iz Telekoma i Eccosa morat će dostaviti i stotinu “P” znakova, rezervne spremnike za kovanice, ali i 400 rola papira za ispis parkirališ­nih karata.

Plaćanje je u gotovini ili bankovnim karticama, a aparati će se napajati solarnom energijom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slične imaju u Dubrovniku Zagrebački će biti s većim pametnim ekranima
Slične imaju u Dubrovniku Zagrebački će biti s većim pametnim ekranima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia