Večernji list - Hrvatska

Ima nas devetero, no kanta za smeće gotovo nam je prazna

U kuhinji drže pet spremnika za sortiranje, u garaži baterije i žarulje, u dvorištu komposter

-

Stela Lechpammer kako odvajanje otpada koje je postalo obveza za Zagrepčane funkcionir­a u njegovu kućanstvu, gdje se tjedno napravi svega nekoliko kilograma smeća. – Držimo u kuhinji četiri kante, za plastiku, papir, mješoviti te biootpad, a tu je i posebna platnena vrećica za staklo. U garaži pak imamo dvije kutije u kojima stoje baterije, stare žarulje i ostali opasni otpad koji onda nosimo u reciklažno dvorište, isto kao i tekstil – nabraja Dobrović, a da bi odgovorio na pitanje što onda uopće baca u kantu za mješoviti otpad, uzima malo vremena da razmisli. To su, objašnjava, primarno iskorišten­e higijenske potrepštin­e, a dodaje i kako bi se kanta brže punila kada bi imao malu bebu, zbog pelena. No njegovih sedmero djece u dobi je od 8 do 22 godine, a svi drže do recikliran­ja baš poput roditelja. Slaven Dobrović za sebe kaže kako otpad odvaja oduvijek, a disciplina je stvar navike i organizaci­je. Objašnjava kako njegova obitelj ne proizvodi manje otpada od drugih, nego ga jednostavn­o odlično sortira. Pritom postoji cijeli niz trikova koji mogu pomoći. Papir i kartonsku ambalažu, primjerice, treba dobro spljoštiti, a jedino se masni ili mokar papir baca u mješoviti otpad. Što se tiče plastike, treba se truditi što je manje koristiti. – Umjesto plastičnih vrećica obavezne su platnene. Plastične boce gotovo ne kupujemo jer pijemo domaći sok koji čuvamo u staklenim bocama – ističe Dobrović te dodaje kako se u plastiku uglavnom bacaju čašice od jogurta, čepovi... On pritom od plastične ambalaže ne odvaja aluminijsk­e čepove jer kaže da taj otpad ionako treba ići na sortirnu liniju. Nije nužno, dodaje, ni skidati Papirnate naljepnice sa staklenki ne treba skidati jer one ne smetaju u preradi Da bi se neutralizi­rali mirisi biootpada, koristi efektivne mikroorgan­izme naljepnice sa staklenki jer one ne smetaju u procesu prerade stakla. No ako ih netko želi skinuti kako bi staklenke ponovno koristio, što se preporučuj­e, dovoljno je naljepnicu namočiti mokrom krpom. Ipak, Dobrović smatra da je ljudima najveći izazov biootpad.

Odlično za zalijevanj­e cvijeća

– Oni koji žive u stanu misle da će im neugodni mirisi biti problem, no to ne mora biti tako. Mi smo se lani preselili u kuću, a do tada smo živjeli u stanu i bez problema smo odvajali biootpad. Imali smo posebnu, hermetički zatvorenu kantu koja ne ispušta mirise, a ima dvije razine kako bi se iz otpada cijedila tekućina. Ona je onda odlična za zalijevanj­e biljaka. Mogu se nabaviti i efektivni mikroorgan­izmi koji neutralizi­raju mirise, to izgleda kao malo zemlje u vrećici – ističe Dobrović koji je, dok je živio u stanu, kompost nosio na zemlju gdje ima vikendicu. Sada u dvorištu ima komposter te u njega baca hranu praktički direktno iz kuhinje. – Ništa tu nije komplicira­no, sve to ljudima s vremenom prirodno dođe i vjerujem da će tako biti kod većine – zaključuje.

Disciplini­ran je oduvijek, ističe, kao i supruga i sedmero djece: Sve je to stvar organizaci­je Odjeću koja je još u dobrom stanju doniraju, a ostatak se nosi u reciklažno dvorište

 ??  ?? Nekad je biootpad nosio na zemlju gdje ima vikendicu, a danas ostaci hrane direktno iz kuhinje idu u komposter
Nekad je biootpad nosio na zemlju gdje ima vikendicu, a danas ostaci hrane direktno iz kuhinje idu u komposter
 ??  ?? Sve ima svoje mjesto
Sve ima svoje mjesto
 ??  ?? Odvajaju plastiku, papir, staklo, mješoviti i biootpad. Opasni skupljaju u posebne kutije (lijevo)
Odvajaju plastiku, papir, staklo, mješoviti i biootpad. Opasni skupljaju u posebne kutije (lijevo)
 ??  ?? Treba se truditi, poručuje, što manje koristiti plastiku
Treba se truditi, poručuje, što manje koristiti plastiku
 ??  ?? Platnene vrećice i staklene boce
Platnene vrećice i staklene boce
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia