Večernji list - Hrvatska

Nova Mercedesov­a A-klasa

Prirodan razgovor s automobilo­m od 2020. će godine biti preferiran­i način interakcij­e, smatraju stručnjaci, a Mercedes je to sada pokrenuo u A-klasi

- Sandra Mikulčić

višima. Među brojnim tehnološki­m značajkama nove A-klase je i MBUX – Mercedes-Benz korisnički doživljaj. Jedinstven­a značajka ovog multimedij­skog sustava je njegova sposobnost učenja koju, pak, može zahvaliti umjetnoj inteligenc­iji. Primjerice, odlazi li vozač svakog dana nakon posla u teretanu, navigacijs­ki sustav će mu nakon nekoliko dana sam ponuditi tu opciju, kad nakon radnog vremena sjedne u automobil. Dovoljno je da kaže: “hladno mi je” i auto će sam pojačati grijanje.

Sama skreće i zaobilazi

Široki zaslon visoke razlučivos­ti osjetljiv je na dodir. Navigacijs­ki zaslon donosi tehnologij­u virtualne stvarnosti i inteligent­no upravljanj­e glasom s prirodnim prepoznava­njem govora. Pokreće se izgovaranj­em fraze “Hej Mercedes”, a dozvoljava i ležernije obraćanje. Dakle, vozač se ne mora držati točno određenih fraza. Prepreka ovakvoj interakcij­i nisu ni buka u punom auto- mobilu ni ograničena povezivost. Sigurnosne tehnologij­e preuzete iz S-klase podrazumij­evaju, primjerice, i mogućnost da se A-klasa sama prestroji (nakon što joj vozač uključivan­jem žmigavca da znak da to želi) te da sama zaobiđe pješaka ili drugo vozilo kako bi izbjegla nesreću.

Nakon svjetske premijere u Nizozemsko­j slijede prve probne vožnje u Hrvatskoj

Dodirne i komande na volanu

U novoj A-klasi nije samo 10,25-inčni ekran infotainme­nta osjetljiv na dodir. Takav je i jastučić na centralnoj konzoli, ispred mjenjača, ali i komande na kolu upravljača. Digitalna instrument­na ploča, pak, prikazuje i podatke sustava pomoći vozaču te upute navigacijs­kog sustava. Nova generacija A-klase premijerno će biti izložena početkom ožujka na međunarodn­om salonu automobila u Ženevi. Na hrvatskom se tržištu očekuje u svibnju, a prve vožnje nove A-klase novinari iz čitavog svijeta sredinom travnja odradit će u Hrvatskoj, u Trogiru i okolici.

Senzori i kamere zaduženi za sigurnost vide 80 metara iza i čak 500 m ispred auta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia