Večernji list - Hrvatska

Čilićevih 50 primjer su odanosti, bolji je od Novaka, Rafe, Murraya...

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Od aktivnih tenisača iz TOP-a 30 svjetskog tenisa, samo Švicarci Federer i Wawrinka imaju više nastupa za svoju zemlju od Čilića Zahvaljuju­ći sjajnim pobjedama protiv Šapovalova i Pospišila, Borna Ćorić bio je zasluženo najveća zvijezda Davis kup akcije ovoga vikenda u Osijeku. No, pomalo u sjeni prošao je podatak da je Marin Čilić u meču parova s Dodigom odigrao svoj jubilarni 50. meč za Hrvatsku.

Sve za Hrvatsku

I tako ušao u klub rijetkog broja tenisača koji su dosegli toliki broj mečeva u Davisovu kupu. Od aktivnih tenisača među TOP 30, tim se dosegom mogu pohvaliti još samo Roger Federer (70) i Stan Wawrinka (51). Usporedbe radi, Đoković je za Srbiju nastupio u 47 mečeva, Murray za Britaniju 44 puta, a Nadal za Španjolsku 32 puta. S time da je Čilić najmlađi od svih nabrojenih, pa je pred najviše Davis kup sezona. A svoju odanost pogotovo je pokazao dolaskom u Osijek, unatoč tome što je igrao finale Australian Opena. Nije mu bio problem putovati 26 sati iz Melbournea do Zagreba, potom još automobilo­m do Osijeka, pritom promijeniv­ši deset vremenskih zona. A onda je herojski u paru s Dodigom preokrenuo meč protiv Kanade. A da je Ćorić izgubio od Šapovalova, Marin bi bio spreman odigrati odlučujući meč protiv Kanađana.

Nepravedno ga kritiziral­i

Prije godinu dana, kada je Čilić otkazao dvoboj 1. kola Svjetske skupine protiv Španjolaca, mnogi su osudili tu njegovu potrebu za uzimanjem odmora. Nepravedno su ga kritiziral­i, jer Marin je, pogledamo li brojke, najodaniji reprezenta­tivni igrač u TOP 50 svjetskog tenisa. Jer, samo jedne godine, 2015., nije odigrao barem jedan meč za reprezenta­ciju. I to zato što je bio suspendira­n (slučaj kapi za oči) i ozlijeđen. Od sadašnjih najboljih tenisača svijeta Nadal je u čak šest različitih sezona odbijao igrati za reprezenta­ciju, kao i Dimitrov, Federer pet puta, Murray četiri, Đoković triput... A od starije garde, Agassi je u sedam sezona uzimao odmor od reprezenta­cije, Sampras u šest... – Uvijek mi je čast igrati za reprezenta­ciju, i to se nikada neće promijenit­i – rekao je po prošlotjed­nom dolasku iz Melbournea u Hrvatsku. Sreća je to za nas, jer s Čilićem na čelu opet ćemo se boriti za trofej Davisova klupa...

Uvijek mi je čast igrati za reprezenta­ciju, to se nikada neće promijenit­i, rekao je Čilić

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Čilić za Hrvatsku nastupa u kontinuite­tu od 2006. godine
IGOR KRALJ/PIXSELL Čilić za Hrvatsku nastupa u kontinuite­tu od 2006. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia