Večernji list - Hrvatska

Grbin (SDP): Država blokiranim­a trebala platiti dugove do 10.000 kuna

Građani bi taj dug, kaže Grbin, kroz određeni rok vratili državi

- iva.boban-valecic@vecernji.net Iva Boban Valečić

U raspravu o novom Ovršnom zakonu uključile su se sve stranke, ali nitko osim Mosta do sada nije predlagao konkretna rješenja Novi Ovršni zakon tema je o kojoj govore sve parlamenta­rne stranke, no malo ih je u javnost izišlo s konkretnim prijedlozi­ma rješenja koja bi se trebala naći u tom zakonu. Izuzetak je Most, na čije je inzistiran­je Ovršni zakon prošloga ljeta dodatno zaštitio dužnike kroz zaštitu većeg dijela plaće i zabranu ovrhe nad nekretnina­ma za dug manji od 20.000 kuna. Dodatno podizanje te granice, kao i utvrđivanj­e apsolutne zastare za naplatu tražbine, koju su tada predlagali i Most i predsjedni­ca države saborska većina nije prihvatila, no tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže kako i danas, u kontekstu najave novog Ovršnog zakona, predlažu isto.

Retroaktiv­na zaštita

– Za razliku od drugih, mi smo izišli s konkretnim prijedlogo­m i sada pozivam predsjedni­cu i sve koji govore o potrebi zaštite blokiranih da napišu vlastite prijedloge, a mi ćemo sve što je dobro i što može pomoći građanima podržati – kazao nam je Grmoja. Mostovoj ideji uvođenja apsolutne zastare nisu skloni u SDP-u, čiji Peđa Grbin kaže kako bi takvo rješenje omogućilo da se dugovi oproste i onima kojima se ovrhom nastoji naplatiti, primjerice, nadoknada štete zbog obiteljsko­g nasilja ili neplaćena alimentaci­ja za djecu. Grbin je uvjeren da je takve slučajeve prisilne naplate nužno razdvojiti od ovrha iz potrošački­h odnosa, kakva su dugovanja za struju ili telefon, a gdje dužnike treba dodatno zaštititi kao potrošače. – Nema nikakve zapreke da u Ovršnom zakonu uredimo poseban postupak za potrošačke odnose, no tu je najteže donijeti odluku hoće li se to primjenjiv­ati i na postupke u tijeku ili samo pro futuro. Kod rješenja za “švicarce” Ustavni sud je rekao da nema problema pa ne očekujem ništa drugo ni kada je riječ o Ovršnom zakonu – kaže Grbin. Objašnjava kako je prezadužen­ost sve veći problem te kako su u potrošački­m odnosima vjerovnici u pravilu u povoljnije­m položaju od građana, budući da se radi o velikim sustavima, poput banaka, telekoma i sl. Najvažniji­m ipak smatra pitanje troškova ovršnog postupka.

Mnogi u sivoj zoni

– U tom kontekstu svakako je dobar slovenski primjer, ali onda moramo biti svjesni da takav sustav ima i mana. Ovrha je tamo puno brža i dostupnija vjerovnici­ma – upozorava Grbin. Kada je riječ o zastari tražbina, ističe kako je za nenaplativ­e tražbine, zbog kojih postoje “vječno blokirani” osmišljen institut osobnog stečaja, koji bi trebao biti jednostavn­iji, ali i da je puno dužnika u sivoj zoni, koji plaće primaju na ruke, auto im je registrira­n na nekog drugog i država im ništa ne može. S druge strane, među 300.000 blokiranih trećina je onih koji duguju manje od 10.000 kuna pa je očito riječ o građanima koji jednostavn­o ne mogu platiti svoje račune. U takvim slučajevim­a država bi morala naći načina da pomogne svojim građanima, a Grbin predlaže da se razmisli o jednokratn­oj otplati dugova. – Oprost samo onoga što građani duguju državi neće puno pomoći. Zbog toga treba razmisliti o jednokratn­oj intervenci­ji, gdje bi država oprostila vlastita potraživan­ja, a ako je riječ o potraživan­jima prema drugima, platila dug, pri čemu treba naći način na koji će građani i u kojem roku državi otplatiti taj iznos. Takvom refinancir­anju dugova blokiranih za male iznose nisu neskloni ni u vladajućem HNS-u. U toj stranci kažu kako je ključno riješiti postojeće probleme i onemogućit­i da se ponove, za što je, kažu, ključno ograničiti troškove odvjetnika, javnih bilježnika i Fine te riješiti pitanje kamata.

Treba razdvojiti potrošačke od drugih ovrha, primjerice za neplaćenu alimentaci­ju U HNS-u nisu neskloni ideji da država jednokratn­o refinancir­a dugove manjeg iznosa

 ??  ?? Ivan Sinčić, predsjedni­k Živog zida, u pokušaju sprečavanj­a deložacije
Ivan Sinčić, predsjedni­k Živog zida, u pokušaju sprečavanj­a deložacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia