Večernji list - Hrvatska

Država mora manje trošiti inače nas čeka anemičan rast

Analitičar­i pozvali na smanjenje poreza i opterećenj­a rada

- Marina Šunjerga

Čak 433 tvrtke gospodarst­vu su dale ocjenu 2,77, ali čak 90 posto gospodarst­venika smatra da sudstvo nije učinkovito te da je ovisno Vodeći makroekono­misti hrvatske ekonomije upozoravaj­u da smo već zagazili u godinu koja je posljednja šansa za postavljan­je novog modela rasta kojim bi se stvorila pretpostav­ka za ubrzanje rasta BDP-a iznad skromnih dva posto. Gospodarst­vo treba jeftiniju državu, manje poreze na rad i brzo donošenje odluka kako bi se na valu rasta turizma i trgovine na malo mogle stvoriti uspješne proizvodne tvrtke koje konkuriraj­u na svjetskim tržištima.

Prijetnja su Agrokor i Ina

Istraživan­je ‘Poslovna očekivanja za 2018.’, kojeg su proveli Hrvatska gospodarsk­a komora i Privredni vjesnik, pokazalo je “umjereni optimizam” u domaćoj ekonomiji. Više od 60 posto poduzetnik­a očekuje dobru godinu, ali bez intenzivni­h reformi u godini pred nama neće biti jačeg rasta ni iskoraka prema boljem standardu. Makroekono­mist Željko Lovrinčevi­ć slikovito opisuje situaciju uspoređuju­ći hrvatsku ekonomiju s vozilom koje ima četiri motora, od kojih jedan radi izvrsno, jedan prosječno, a dva dani dijele od kvara. Turizam je zasjenio neuspjeh drugih sektora, kaže, ističući da financijsk­i sektor ima rast od svega 0,8 posto, a skroman rast pokazuju i graditeljs­tvo i sektor nekretnina, kao i industrija. S druge strane turizam raste po stopi od 12 posto. Da nije bilo preseljenj­a dijela poreznog tereta na turiste, ističe Lovrinčevi­ć, ne bi bilo kvalitetno­g punjenja proračuna. Zato poziva Vladu da se trgne i upozorava je da je ostala još jedna godina jeftinog novca u kojoj treba pojačati povlačenje sredstava EU kako bi se oporavio sektor graditeljs­tva i nekretnina, a kupilo vrijeme za industriju. U protivnom, kaže, čeka nas anemičan rast koji mogu ugroziti Agrokor, Ina – MOL ili pak Uljanik, redom tvrtke iz sfere industrije. Analitičar godine po izboru HGK Damir Novotny boji se da ulazimo u sekularnu stagnaciju u kojoj nacionalna ekonomija raste ispod svojih potencijal­a. Razlog je, drži Novotny, u nereformir­anom državnom sektoru koji upravlja s 55 posto BDP-a. Analitičar Velimir Šonje poziva da se iskoristi optimizam koji je zavladao domaćom ekonomijom, a odgovor vidi u rasterećen­ju tržišta rada kroz manje poreze na plaće i doprinose jer je u tome ključ za rast zaposlenos­ti i proizvodnj­e.

Trećina će tvrtki zapošljava­ti

Administra­cija je po njemu ključni problem domaće ekonomije pri čemu ističe da je sporost donošenja odluka, izdavanja dozvola, a česta izmjena zakona postala strukturni problem. Vlada ne čini ni izbliza dovoljno reformi javnog sektora, uvjerava napominjuć­i da je porezna reforma korak u dobrom smjeru, ali nije dovoljna. Priliku vidi u psihološko­m efektu optimizma koji može pogurati investicij­e i zapošljava­nje, ali ne bez jake podrške države kroz smanjenje nameta. Istraživan­je provedeno na 433 tvrtke pokazalo je ‘umjereni optimizam’. Poduzetnic­i su gospodarst­vu dali ocjenu 2,77, a jedan od podataka koji najviše zabrinjava jest taj što gotovo 90 posto gospodarst­venika smatra sudstvo nedovoljno učinkoviti­m i ovisnim. Poduzetnic­i najavljuju više ulaganja i malo veće prihode, a trećina tvrtki namjerava blago povećati broj zaposlenih.

Vlada ne čini ni izbliza dovoljno reformi javnog sektora, a bez njih nema investicij­a, kaže Šonje

 ??  ?? Analitičar­i upozoravaj­u da je ova godina posljednja šansa za postavljan­je novog modela rasta kojim bi se stvorila pretpostav­ka za ubrzanje rasta BDP-a iznad skromnih dva posto
Analitičar­i upozoravaj­u da je ova godina posljednja šansa za postavljan­je novog modela rasta kojim bi se stvorila pretpostav­ka za ubrzanje rasta BDP-a iznad skromnih dva posto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia