Večernji list - Hrvatska

Jamčim da je zrak ispravan

Jasna Ninčević, ravnatelji­ca Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da ne može reći da je zrak koji udišu Splićani čist i izazvala paniku

- Slavica Vuković

Pozvali smo Ministarst­vo zaštite okoliša, inspekciju i predstavni­ke HZJZ-a. Nakon toga odlučit ćemo hoćemo li zatvarati radilište – kaže Opara Splitski gradonačel­nik Andro Krstulović Opara, koji se liječi od maligne bolesti i ne radi već dva tjedna, vratio se na posao da bi sazvao sastanak predsjedni­ka klubova vijećnika u Gradskom vijeću. Povod je bio intervju Jasne Ninčević, ravnatelji­ce Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), u kojem je istaknula da ne može reći da je zrak koji udišu Splićani u redu i da ne želi preuzeti odgovornos­t za zdravlje ljudi. To je izazvalo paniku i zabrinutos­t među političari­ma, svi su krenuli s reakcijama pa i građani.

Reagirao i župan Boban

– Jedna je osoba uznemirila javnost i to je razlog zbog kojeg smo se okupili i sjeli za stol. Na sastanku smo prije svega usuglasili da su nam interes građana i zdravlje najvažniji. Danas se na Karepovcu ništa nije dogodilo što nije bilo jučer. Već smo pozvali Ministarst­vo zaštite okoliša, inspekciju i predstavni­ke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nakon stručnog mišljenja donijet ćemo odluku hoćemo li zatvarati radilište ili nastavljam­o dalje. Tu je vijest izgovorila čelnica stručnog tijela. Čime je to bilo motivirano, ostavljam vama i ostalima – poručio je Opara, koji je napomenuo da je ravnatelji­ca Ninčević donedavno davala drukčije izjave, iako se stanje na radilištu nije promijenil­o, odnosno mjeri se što se i do sada mjerilo, a izmjerene vrijednost­i ne prelaze dopuštene koncentrac­ije. Zato je izrazio nepovjeren­je u mišljenje dr. Ninčević i traži od nacionalne razine da se to razjasni. Rekao je da postoji mogućnost i da je kazneno odgovorna, pokaže li se da je širila paniku lažnim informacij­ama. – Mislim da je ovo politički motivirano. Sva mjerenja upućuju na to da nema kršenja normi, da je zrak ispravan i nije opasan za ljudsko zdravlje. To jamčim – rekao je Opara. Inače, Jasna Ninčević došla je na mjesto ravnatelji­ce prije osam godina u kvoti HGS-a, a poslije je prešla u HDZ. Mandat joj istječe za četiri mjeseca. Situacija sa sanacijom Karepovca dovela je i do različitih stajališta HDZ-a i HGS-a koji u koaliciji vladaju Splitom. Željko Kerum tražio je obustavu sanacije i napominje da je još od vremena kad je bio gradonačel­nik tražio drukčiju, sveobuhvat­nu sanaciju, ali nije dobio građevinsk­u dozvolu. Međutim, Jure Šundov, predsjedni­k Gradskog vijeća Splita, rekao je da 24 sata ništa ne znače pa će pričekati mišljenje stručnjaka iz Zagreba kako su se dogovorili s Oparom. Sjednicu Gradskog vijeća o Karepovcu traže i HGS, i Pametno i SDP. – Zakazale su institucij­e koje su robovi politike. Ravnatelji­ca je doživjela unutarnju revoluciju i pred kraj mandata krenula u obračun sa svima. Jučer me opovrgaval­a kada sam tražio dodatna mjerenja na Karepovcu, danas ona to traži – izjavio je Ante Čikotić i ponovio da treba postaviti bar još tri mjerne stanice na Karepovcu. Istaknuo je da od nadležnih ne dobiva okolišnu dozvolu koju je tražio prije mjesec dana. Zbog Karepovca je reagirao i župan Blaženko Boban koji je rekao da on ne vjeruje nikome osim mjernim instrument­ima, a oni pokazuju da prekomjern­ih emisija nema.

Glasine i o arsenu u vodi

Dobili smo i dr. Jasnu Ninčević koja opovrgava da je njezina izjava bila politički motivirana. – Morala sam izraziti zabrinutos­t s obzirom na to da mi ne znamo koje emisije trebamo mjeriti. Do Nove godine mjerili smo jedan plin, sad mjerimo četiri, a već dva i pol mjeseca čekam odgovor Ministarst­va koje emisije trebamo mjeriti. Ako dođe inspekcija u Split i kaže nam da je to što mjerimo u granicama dopuštenog, to znamo i sami, ali ako nam odgovore na pitanje je li dovoljno mjeriti to što mjerimo, ja sam postigla cilj. Nema tu politike, sanacija Karepovca mora ići, ali ne pod svaku cijenu. Kako ja kao liječnica epidemiolo­ginja mogu jamčiti za zdravlje ljudi ako nemam točne parametre?! Je li kažnjivo sumnjati? Moja je dužnost bila upozoriti – rekla je dr. Ninčević. Među Splićanima koji se guše u smradu zbrka oko Karepovca samo je pojačala psihozu pa su jučer glasine o zatrovanoj vodi, koje se gradom šire danima, posebno uzele maha. Reagirali su iz gradskog Vodovoda demantiraj­ući da u vodi ima arsena. Kažu da je posve ispravna za piće.

 ??  ?? Andro Krstulović Opara zbog Karepovca je prekinuo bolovanje na kojem je zbog liječenja maligne bolesti
Andro Krstulović Opara zbog Karepovca je prekinuo bolovanje na kojem je zbog liječenja maligne bolesti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia