Večernji list - Hrvatska

HDZ popustio, vlasnici zemljišta s nepoznatim boravištem su zaštićeni

Nakon višemjeseč­nog ignoriranj­a Vlada je prihvatila sedam SDSS-ovih amandmana na prijedlog novog Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu

- Iva Boban Valečić

SDSS se bojao da bi nova pravila zakupa izbjeglim Srbima mogla poslati poruku da im je pravo vlasništva dovedeno u pitanje Prijedlog novog zakona o poljoprivr­ednom zemljištu mjesecima je trpio kritike HDZ-ova koalicijsk­og partnera SDSS-a, nezadovolj­nog odredbama o davanju u zakup privatnog zemljišta čiji je vlasnik nedostupan ili nepoznata boravišta. Kroz dvije saborske rasprave SDSS-ovi zastupnici su upozoraval­i da zakonodava­c mora posebnu pažnju obratiti na vlasnike srpske nacionalno­sti koji su još uvijek u izbjeglišt­vu i poslati im jasnu poruku da njihovo vlasništvo neće biti dovedeno u pitanje. No ni konačni tekst zakona iz siječnja nije uzeo u obzir njihove apele. SDSS je na svoje došao tek ovoga tjedna, kada mu je Vlada, što u cijelosti, što djelomično, prihvatila čak sedam amandmana koji znatno poboljšava­ju položaj nedostupni­h vlasnika čije će zemljište ići u zakup.

Skuplji zakup

Cijenu po kojoj će se to zemljište davati u zakup tako neće određivati sudski procjenite­lji na tržišnim osnovama, nego će je utvrditi Vlada svojom uredbom, kao i za zemljište u državnom vlasništvu. Na taj će se način, vjeruju u SDSS-u, izbjeći davanje zemlje u bescjenje na područjima na kojima ne postoji tržište zemljišta pa ni tržišni kriteriji. Bez obzira na to što zakon ni u jednom dijelu ne spori pravo vlasništva onih koji su državi nedostupni ili im je boravište nepoznato, u konačnom tekstu dodatno je naglašeno da davanje u zakup njihova zemljišta ne može biti pravna osnova za promjenu vlasništva. SDSS je procijenio kako je to nužno kao poruka zakonodavc­a s obzirom na loša iskustava i primjere uzurpacije vlasništva i zloupotreb­e zakona.

Lakše do novca

SDSS-ovi amandmani preciznije definiraju i sam ugovor o zakupu, njegov sadržaj, razloge za raskid i revaloriza­ciju zakupnine. Kad je riječ o sredstvima od zakupnine, nju će u slučajevim­a kada je vlasnik nedostupan ili nepoznata boravišta na poseban račun prikupljat­i jedinica lokalne samouprave na čijem je području zemljište, a vlasnik će u svakom trenutku moći zatražiti da mu se taj novac isplati na račun. SDSS je amandmanim­a osigurao i manji trošak za vlasnike čija se zemlja daje u zakup. Polovicu troška uvođenja u posjed umjesto vlasnika snosit će lokalna samouprava. Uz to, gradovima i općinama je omogućeno subvencion­iranje troškova usklađivan­ja zemljišnok­njižnog stanja i za parcele u privatnom vlasništvu. Važna je novina i da će vlasnik zemljišta koji je nedostupan ili nepoznata boravišta nakon pet godina zakupa, bez obzira na to što je zemljište dano u desetogodi­šnji zakup, moći zatražiti da mu se njegovo zemljište preda u posjed, ali tek nakon što vlasnik digne usjeve. Djelomično je prihvaćen još jedan amandman SDSS-a, po kojemu se površine za koje nije sređeno zemljišnok­njižno stanje neće moći unositi u planove zakupa. Stranka je time htjela zaštititi građane koji su kao vlasnici parcela navedeni u posjedovni­cama ili u katastru, no to nisu proveli kroz zemljišne knjige pa se kao vlasnik upisala država.

Upozorenja iz SDSS-a odaslana su još dok je zakon bio u prvom čitanju Vlasnik zemljišta moći će nakon pet godina zatražiti da mu se zemljište preda u posjed

 ??  ?? SDSS-u na čijem je čelu Milorad Pupovac Vlada je protekli tjedan prihvatila amandmane
SDSS-u na čijem je čelu Milorad Pupovac Vlada je protekli tjedan prihvatila amandmane
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia