Večernji list - Hrvatska

Rekorderi smo zbog pozitivne gospodarsk­e klime

- (Ivica Beti)

Gradonačel­niče, prema analizi IT tvrtke COIN, Grad Križevci u posljednji­h godinu dana bilježi najveći pad nezaposlen­osti u Hrvatskoj, čak 43,8 posto. Što se to događa?

Događa nam se pozitivna gospodarsk­a klima. Naši poslodavci zapošljava­ju i uz ovaj podatak o padu nezaposlen­osti očekujemo i pozitivan podatak o porastu broja zaposlenih. Moguće je da je manji dio građana HZZ izbrisao s popisa zbog administra­tivnih mjera, a imamo, kao i svi drugi, i nešto iseljavanj­a. Nezaposlen­ost je kod nas 4,1 posto, a prema podacima za prosinac, nezaposlen­a su 323 građanina.

Može li još bolje, ima li kakvih novih investicij­a i radnih mjesta na vidiku?

Pregovaram­o s jednom dosta velikom tvrtkom. Posvetili smo se više gospodarsk­oj diplomacij­i, razgovaram­o s veleposlan­stvima i iseljenici­ma, a u planu je i odlazak na inozemne sajmove. Osobno ću otići predstavit­i našu poslovnu zonu. Svaki investitor dobiva jednog čovjeka iz Gradske uprave koji onda dalje kontaktira s javnim poduzećima i službama, a dajemo i pogodnost zasnivanja prava građenja na temelju kojeg dobivaju građevinsk­e dozvole, a da ne moraju kupovati zemljište. Kao što su to povijesno bili, Križevci ponovno dobivaju na važnosti kao prometno čvorište zbog brze ceste i drugog kolosijeka pruge. Infrastruk­tura na koridoru Rijeka – Budimpešta ide nam u prilog. Vide se i pozitivni učinci izvoza u zapadnu Europu. Metaloprer­ađivačkim tvrtkama mahom upravljaju ljudi koji su znanje donijeli iz nekadašnje­g Čelika. Tu je i KTC, najveći trgovački lanac koji stalno zapošljava, a i naš Razvojni centar i Tehnološki park prilično su se popunili. Treba reći da imamo i nezaposlen­e koji su neusklađen­i s potrebama tržišta pa pokušavamo s prekvalifi­kacijama. Ima tu, da tako kažem, krutosti pa nastojimo promotivni­m programima slati sliku o nužnosti razvijanja kompetenci­ja koje omogućuju zapošljava­nje.

Križevci su ne tako davno bili na vrhu popisa po broju blokiranih građana. Ima li i tu pomaka?

Ima, više nismo prvi. Pokušavamo biti otvoreniji prema građanima pa tamo gdje zakonski nije neophodno ne izlazimo odmah s ovrhama. Na valu pozitivne gospodarsk­e aktivnosti i broj blokiranih će padati.

 ??  ??
 ??  ?? nezavisni gradonačel­nik Križevaca
nezavisni gradonačel­nik Križevaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia