Večernji list - Hrvatska

Hrvatima ne treba Vučićeva isprika. Neka se ispriča hrvatskim Srbima

-

s Hrvatima, prihvatiti mirovne sporazume i veliku autonomiju ili nastaviti ratovati, beogradski emisari poput Vučića odigrali su odlučujuću ulogu. Slatkim mitskim riječima taj mladac od 25 godina dolio je dovoljno ulja kako bi se vatra ponovno rasplamsal­a. “Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti Hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! “, orio je i gorio s govornice u dvorani u Glini radikal Vučić. A kako su se u to vrijeme radikali nadigraval­i sa Slobodanom Miloševiće­m, tako je okupljenim hrvatskim Srbima zajamčio da, ako radikali pobijede i poraze vožda Miloševića, “vi znate da ćete živjeti u velikoj Srbiji, jedinstven­oj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće”. Vučićeve radikale tada su i Hrvati i Srbi jednostavn­o nazivali četnicima, kao i njihove paravojne formacije u Hrvatskoj. Tadašnje Vučićevo “velikosrbo­vanje” po krajevima u Hrvatskoj koje su još uvijek držali pobunjeni Srbi i tada je, dakle, bilo u funkciji borbe za političku vlast u Beogradu. Daljnji razvoj događaja znamo: u mjesec i pol dana nakon Vučićeva govora poduzeta je vojno-redarstven­a akcija Bljesak, a tri mjeseca poslije toga i Oluja. Posljedica rata bio je odlazak dvije trećine hrvatskih Srba u Srbiju te dijelom u Republiku Srpsku. Nakon toliko godina u okolici Beograda živi oko 300 tisuća Srba koji su pobjegli i preselili se iz Hrvatske i koji su dobrim dijelom Vučićevo biračko tijelo. Što se njega tiče, on je tek fizički stariji i imao je nakon govora u Glini zavidan politički uspon. Već tri godine nakon glinskog govora Vučić s 28 godina postaje ministar informiran­ja u koaliciji s Miloševiće­m, poslije prelazi iz radikala u “naprednjak­e”, ministar obrane postao je 2012., premijer 2014., a lani i predsjedni­k Srbije. U utorak će Vučić prvi put nakon 23 godine opet proći cestama Banije ili, kako to Hrvati kažu, Banovine. Možda će proći i kroz Glinu na putu u obližnji Vrginmost. Za razliku od 1995., on tamošnjim Srbima ne nosi zapaljive govore i oružje nego, kažu u državnom protokolu, školsku opremu. Kada vidi gdje i kako žive pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, kada vidi koliko je smanjen njihov broj i ako otvoreno s njima porazgovar­a o svim problemima koje su imali u protekle 23 godine, možda Vučić napravi i unutrašnju rekapitula­ciju samog sebe. Možda vidi, a i čuje da je njegovo mladenačko ratno huškanje protiv “ustaške” države i za pripojenje dijelova Hrvatske Srbiji stvorilo katastrofa­lne posljedice i za Srbe u Hrvatskoj. Na Baniji ili Banovini danas i Srbi i Hrvati žive uglavnom loše i nikako se ne uspijevaju oporaviti od rata. I ako 23 godine stariji Vučić od onog “glinskog” sada razumije što su i Hrvatima i Srbima donijeli pozivi na rat i mržnju, onda mu treba olakšati i kazati da se ne treba ispričavat­i Hrvatima, ali da se svakako ispriča hrvatskim Srbima.

 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Aleksandar Vučić u Glini 1995. godine gdje je održao govor u kojem je poticao na nastavak rata i tvrdio da “nikada Banija neće nazad u Hrvatsku”
FOTO: YOUTUBE Aleksandar Vučić u Glini 1995. godine gdje je održao govor u kojem je poticao na nastavak rata i tvrdio da “nikada Banija neće nazad u Hrvatsku”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia