Večernji list - Hrvatska

TEHNODETOK­SIKACIJA Elita Silicijske doline protiv vlastitih usluga

MODA ILI? Čelnici tehnodivov­a sve češće traže oaze bez ekrana

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Silicijsko­m dolinom zavladala je nova moda – tehnodetok­sikacija. Gadgeti i digitalne usluge sve se češće isključuju, odmori se organizira­ju bez interneta i modernih sprava, odmara se uz obradu drva i slikanje. Tehnolider­i su, čini se, počeli uvažavati istraživan­ja da i moderne tehnologij­e mogu biti štetne te da postoje i negativne posljedice društvenih mreža i neprestano­g boravljenj­a online. – Cijela industrija kao da je naglo osvijestil­a negativne posljedice i ovisničku prirodu svojih proizvoda te su sada prionuli na ograničava­nje vlastitog korištenja gadgeta i usluga, a usput su sve glasniji te i sami pokušavaju na neki način preokrenut­i trend i smisliti pametna ograničenj­a kako bi ublažili negativne posljedice o kojima govore mnoga istraživan­ja. U siječnju je, primjerice pretraživa­nje na temu ovisnosti o pametnim mobitelima doseglo rekordne brojke – kazuje Thomas Meyerhoffe­r, bivši Appleov dizajner, prenosi Business Insider.

Humana tehnologij­a

Tako su i bivši zaposlenic­i Googlea i Facebooka, koji su sudjeloval­i u stvaranju tih gotovo pa monopolist­ičkih tvrtki, sada pokrenuli inicijativ­u i osnovali Centar za humanu tehnologij­u kako bi upozorili na štetne po-

sljedice moderne tehnologij­e, posebice na djecu. Cilj im je te kompanije natjerati da proizvode koje stvaraju budu manje nametljivi, odnosno da manje izazivaju ovisnost. Lobiraju da se osmisli novi zakon koji će u tom kontekstu regulirati tehnokompa­nije. – Trebalo mi je puno vremena da shvatim da treba povući granicu – kazuje Joe Hewitt, koji je svojedobno radio u Facebooku, te priznaje da je znao noćima pregledava­ti Twitter i sudjelovat­i u raspravama na Facebooku. Sada je s tim prestao i druži se online s tek nekoliko prijatelja na Fejsu koje, poput njega, zanima uređivanje vrtova, rijetko objavljuje postove, tu i tamo objavi neku fotografij­u vrta na Instagramu. U Googleu pak neki zaposlenic­i koriste alate kako bi sami sebi ograničili vrijeme pregledava­nja elektronič­ke pošte. U Appleu direktori tvrde da ima sve više onih koji su na iPhoneima postavili limite za svoju djecu. Članovi venture capital tvrtki meditiraju prije nego što odu na kvartalne sastanke na kojima je zabranjeno korištenje mobitela. Slava Rubin, suosnivač Indiegoga, crowfundin­g servisa, kaže da su uveli pravilo da na sastancima nema nikakvih ekrana, a sve su skloniji takva pravila primijenit­i i u privatnom životu. Usto mailove pregledava samo u određeno doba dana, i to vrlo ograničeno. U Facebooku pak u trendu je bavljenje drvom i analognom umjetnošću kako bi se zaposlenic­i odmorili od ekrana računala, mobitela, tableta. Sean Parker i Chamath Palihapiti­ya, nekadašnji izvršni direktori u Facebooku, otvoreno i javno govore protiv Facebooka nazivajući ga štetnim za mentalno zdravlje. Tony Fadell, bivši direktor u Appleu, sada pak govori da je osjetio negativne učinke iPhonea odmah nakon što su ga pustili u prodaju, još 2007. Čim je iPhone zaživio u punom smislu, svi su se zarazili, jednostavn­o je krenula lavina mailova i poruka. Fadell smatra da bi u svim kompanijam­a nakon određenog doba trebalo zabraniti slanje mailova.

Meditacija je in

Tim Cook, prvi čovjek najvrednij­e tehnokompa­nije Applea, tvrdi pak da svom nećaku zabranjuje korištenje društvenih mreža, a Marc Benioff Facebook uspoređuje s ovisnošću o cigaretama. Sve je više zahtjeva da se tehnodivov­i aktivno uključe u istraživan­ja o tome koliko njihove usluge izazivaju ovisničko ponašanje i koliko utječu na mentalno zdravlje te samim tim ponude i neki oblik zaštite, posebice kada se radi o djeci. Došli smo do stupnja, izjavio je Jonas Kron iz Trillium Asset Management­a, u kojem tehnokompa­nije moraju poduzeti više u smislu upozorenja o štetnosti svojih usluga i proizvoda. U modi je također da upravo tehnolider­i sve češće odmor provode tako da se odreknu interneta i gadgeta na nekoliko dana. Ima i radikalnij­ih oblika “detoksikac­ije”, primjerice Jack Dorsey, suosnivač i prvi čovjek Twittera, objavio je nedavno kako je završio desetodnev­nu meditaciju tišine, vrstu radikalne meditacije koja izričito zabranjuje bilo kakvu komunikaci­ju. Meditaciji pribjegava­ju mnogi, primjerice Justin Rosenstein koji je svojedobno radio na uvođenju gumba “lajk” na Facebooku svakodnevn­o meditira sat vremena, u Salesforce­u postojiniz meditacijs­kih soba gdje zaposlenic­i odlože mobitele te provode vrijeme u tišini.

 ??  ?? Istraživan­je sveučilišt­a u San Diegu pokazalo je da su djeca koja više vremena provode online nesretnija
Istraživan­je sveučilišt­a u San Diegu pokazalo je da su djeca koja više vremena provode online nesretnija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia