Večernji list - Hrvatska

Sunce koje izlazi u Japanu najljepše zalazi u Zadru na Tuna, Sushi & Wine Festivalu

Jedinstven­i festival koji je pričom o sushiju i autohtonoj plavoj ribi ojačao gospodarsk­e, umjetničke i kulturne veze Hrvatske i Japana

- Native tim PD i VL Sadržaj omogućila TZ Grada Zadra

Kao ‘šećer na kraju’ u jednometar­skoj fritezi zamiješan je slasni rižoto od plodova mora Kada je chef ribljeg restorana ‘Fešta’ Zoran Jajac Bizon u subotu pred brojnim okupljenim Zadranima u atriju palače Cedulin u jednometar­skoj fritezi zamiješao slasni rižoto od plodova mora, bio je to dostojan gastronoms­ki oproštaj od četvrtog izdanja ‘Tuna, Sushi & Wine Festivala’ (TSWF). Ujedno je to bio i posljednji dan zadarskog festivala koji je ove godine ponudio daleko opsežniju gastronoms­ku i vinarsku priču od dosadašnji­h, uz sve tješnje i sadržajnij­e gospodarsk­e, umjetničke i kulturne veza Japana, Hrvatske i Zadra. Na njih je prvog dana festivala ukazao veleposlan­ik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Takiguchi koji nije bio prvi put u Zadru; još je prošle godine uz drevni Donat oduševljen­o govorio o hrvatskim tunama predstaviv­ši ih kao “dar s neba”, a sada se osvrnuo na značajnu obljetnicu koja povezuje Hrvatsku i Japan.

Hrvatska tuna u Japanu

- Ove godine obilježava­mo 25 godina od uspostave diplomatsk­ih odnosa naših dviju zemalja. S druge strane, u Zadru imamo jedinstven­i festival koji utvrđuje posebne veze hrvatskog povijesnog grada i njegovih gostoljubi­vih ljudi s Japanom. Spona te veze je tuna, a hrvatska tuna posebno je popularna u Japanu kao visokokval­itetna riba - kazao je japanski veleposlan­ik dodavši kako se u vrijeme festivala može osjetiti i probati dio japanske kulture. Zahvaljuju­ći partnerima festivala, Jadran tuni i Pelagos net farmi, ta hrvatska tuna osnovni je dio japansko-zadarske priče, a ono što je ovogodišnj­i TSWF dodatno ponudio, plava je riba i autohtone namirnice zadarske regije. Možda upravo zahvaljuju­ći zadarskom festivalu, zadarski vinari primjetno su podignuli kvalitetu svojih vina, kao i restorani po kojima je Zadar sve omiljenija gastronoms­ka destinacij­a. Svi oni, zajedno s brojnim OPG-ovima zadarske regije, prvi put su jedinstven­o nastupili na live cooking showu u atriju palače Cedulin, kao i na gastro spektaklu u prostoru zadarskog Arsenala gdje je više od tisuću i pol posjetitel­ja uživalo u vrhunskoj gastronomi­ji. Priča o sushiju tako je bila proširena i na priču o plavoj ribi kao autohtonoj namirnici zadarskog kraja, pa su i radionice slavnog chefa Davida Skoke na TSWF-u bile usmjerene prema njezinoj pripremi na način visoke kuhinje. - Mi kuhari svojim gostima možemo prezentira­ti lokalne namirnice i iskrenu hranu. Ne možemo brudet nuditi kao domaću gastronomi­ju kada je u njemu škamp iz Škotske ili Irske, a luk iz Kine - objašnjava­o je Skoko učenicima i profesorim­a Hotelijers­ko-turističke i ugostitelj­ske škole u Zadru.

Najribarsk­ija županija

- Pripremiti nešto iskreno, tradiciona­lno i autentično lokalno, ali na način gastronomi­je, bit će gastronoms­ka budućnost. Dakle, namirnica mora biti iz kraja gdje se poslužuje te pripremlje­na na način koji zadržava njezinu hranidbenu vrijednost. Ujedno je to i najbolji način promocije nekog mjesta ili regije - opisao je chef obiteljsko­g restorana Batelina jednostavn­ost svoje gastronoms­ke filozofije. O tomu su kao o vrijednost­ima grada Zadra, Zadarske županije i Tuna, Sushi & Wine Festivala govorili gradonačel­nik Branko Dukić i župan Božidar Longin. - Ovaj je festival spoj gospodarsk­ih, umjetnički­h i kulturnih veza Japana i Zadra. Iniciran je našom gospodarsk­og suradnjom, a sada je značajan i kao turistički događaj koji se neprekidno razvija i svojom gastronoms­kom ponudom doprinosi imidžu našeg grada - primijetio je gradonačel­nik Dukić, dok je župan Longin govorio o značaju i ulozi marikultur­e, poljoprivr­ede i gastronomi­je za Zadarsku županiju. - Vinogradar­stvo i vinarstvo u našoj županiji primjetno je napravilo korak više, na što smo svi jako ponosni, kao što smo ponosni i na činjenicu kako smo najribarsk­ija županija u Hrvatskoj. Tuna je u tom segmentu posebna priča, jer je njezina vrijednost na najvećoj svjetskoj razini- istaknuo je zadarski župan. TSWF organizira­la je Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlan­stvom u Hrvatskoj, Ministarst­vom turizma, Hrvatskom turističko­m zajednicom, Hrvatskom gospodarsk­om komorom, Turističko­m zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene.

 ??  ??
 ??  ?? Božidar Longin, Keiji Takiguchi, Branko Dukić i Tomislav Čorić
Božidar Longin, Keiji Takiguchi, Branko Dukić i Tomislav Čorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia