Večernji list - Hrvatska

Vučić Bulju: Da ne mislite da sam se uplašio dobacivanj­a...

Srbijansko­g je predsjedni­ka zastupnik Mosta na putu od Vlade do Sabora isprovocir­ao pitanjem o isprici Bulj je Vučića pitao kada će doći u Glinu i ispričati se svojim sunarodnja­cima koje je huškao na Hrvate, što ga je očito iživciralo

- Tea Romić tea.romic@vecernji.net ZAGREB

Predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć sastao se jučer sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem s gotovo sat vremena zakašnjenj­a u odnosu na planirani protokol, prvenstven­o zbog duljeg razgovora Vučića s predsjedni­com Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Ubrzo poziv i Jandrokovi­ću

U dvadesetak minuta sastanka, Vučić i Jandrokovi­ć složili su se da je za poboljšanj­e odnosa između dviju zemalja potrebno voditi stalni dijalog o otvorenim pitanji- ma nestalih, položaju manjina, pitanju granica i o pravosudno­j suradnji. Najavljena je mogućnost razmjene posjeta odbora za europske poslove i skupina prijateljs­tva, kao i spremnost Hrvatskoga sabora u prijenosu iskustava iz predpristu­pnog procesa. Vučić je najavio da će ubrzo predsjedni­ca Narodne skupštine Srbije uputiti poziv Jandrokovi­ću za posjet Srbiji, što je on prihvatio. Inače, Vučić je u Sabor došao iz Vlade, a kratku pješačku rutu preko Markova trga od zgrade Vlade do Sabora omeli su novinari, no i jedan saborski zastupnik. Dok su novinari koje je razmicalo Vučićevo osiguranje pokušavali doznati o čemu je Vučić razgovarao s premijerom Plenkoviće­m, Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, koji je također bio na Markovu trgu, pitao je Vučića kada će se otići ispričati u Glinu svojim sunarodnja­cima koje je huškao na Hrvate, referiraju­ći se očito na Vučićev govor u tada okupiranoj Glini iz 1995. godine, nešto prije Oluje, kada je tvrdio da “Glina nikada neće biti hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku!”.

Stao unatoč osiguranju

Vučić nije želio odgovarati na pitanja novinara, ali Buljevo pitanje ga je očito iživciralo pa je na putu do Sabora, unatoč osiguranju koje ga je požurivalo, stao i odgovorio mu. – Da ne mislite da sam se uplašio ovakvog dobacivanj­a, mogu vam odgovoriti kad god hoćete i koliko god hoćete – rekao je Vučić. Novinare je pak najviše zanimalo je li s Plenkoviće­m razgovarao o ratnoj odšteti. – Da, i to je tema koju je otvorio Plenković – rekao je Vučić i dodao da je on imao sasvim drukčiji stav.

Vučić i Jandrokovi­ć složili su se da treba razgovarat­i o nestalima, manjinama, granicama, pravosudno­j suradnji...

 ??  ??
 ??  ?? Aleksandar Vučić i Gordan Jandrokovi­ć iza zatvorenih vrata; Miro Bulj s prosvjedni­cima kod Kamenitih vrata
Aleksandar Vučić i Gordan Jandrokovi­ć iza zatvorenih vrata; Miro Bulj s prosvjedni­cima kod Kamenitih vrata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia