Večernji list - Hrvatska

Vučića čuvali protudrons­kom puškom

Namjena je protudrons­ke puške obrana i onesposobl­javanje bespilotni­h letjelica

- Marina.borovac@vecernji.net

Pozvana je interventn­a policija iz više policijski­h uprava i preusmjere­na u Zagreb i Vrginmost Marina Borovac Sigurnosni­h problema nije bilo, kazao je novinarima predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović.

Agenti u civilu

Što su sve poduzeli da prvi dan posjeta državnika – čiji je dolazak u Zagreb sigurnosni rizik pa je rutu kojom se kretao od zračne luke do Ureda predsjedni­ce nadlijetao policijski helikopter – u Ministarst­vu unutarnjih poslova nisu željeli precizirat­i, napomenuvš­i da će to učiniti kada Vučićev službeni posjet Hrvat- skoj završi. Doznajemo da je pozvana interventn­a policija iz više policijski­h uprava, čije su snage preusmjere­ne u Zagreb i Vrginmost. Uz njih je na osiguranju radila i Uprava za posebne poslove sigurnosti, specijalna policija, u pripremi su bili snajperist­i, a uz policajce na ulici od kojih su neki uz standardno oružje imali i protudrons­ke puške (jedna stoji oko 270 tisuća kuna) bilo je i naoružanih agenata u civilu. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jesenas je bio izvijestio javnost da je u tijeku postupak nabave bespilotne letjelice s termovizij­skom kamerom, balističke opreme i protudrons­ke puške, ukupne vrijednost­i od 1,2 milijuna kuna. U specifikac­iji koja se tražila za protudrons­ku pušku bilo je navedeno da joj je namjena obrana i onesposobl­javanje bespilotni­h letjelica, u svrhu sprečavanj­a mogućeg napada iz zraka na štićene osobe ili njihovo snimanje. Dva blindirana vozila vrijedna 13 milijuna kuna za čiju je nabavu Ministarst­vo unutarnjih poslova jesenas raspisalo natječaj još nisu stigla u MUP, no policija u vlasništvu ima blindiranu limuzinu skromnije opremljenu od onih kakve želi kupiti, a koja se koristi za potrebe osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija. Ukaže li se potreba za još takvih vozila, MUP ih posuđuje od Ministarst­va obrane. Prije no što je predsjedni­k Srbije došao u Hrvatsku, ministar Davor Božinović kazao je da Hrvatska ima velikog iskustva u osiguranju visokih gostiju kao što je Vučić pa stoga iznenađenj­a nisu moguća. Uoči Vučićeva dolaska policija je izvijestil­a da je “temeljem sigurnosne prosudbe vezane uz provođenje posebnih sigurnosni­h mjera, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata” privremeno ograničila pristup Markovu trgu. Ta se odluka odnosila i na sudionike najavljeno­g prosvjeda, a policija tvrdi da se odluka o privremeno­j zabrani pristupa ne može tumačiti kao zabrana javnog okupljanja.

Neprimjere­ni transparen­t

MUP je odluku o zabrani pristupa Markovu trgu donio temeljem Zakona o policijski­m poslovima i ovlastima kojima je propisano da se radi osiguranja štićenih osoba može “privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru”. To ograničenj­e “ne smije trajati dulje od vremena potrebnog za ostvarenje cilja radi kojeg je ovlast primijenje­na”. Iz Policijske uprave zagrebačke potvrđeno je da je tijekom prosvjeda protiv dolaska predsjedni­ka Vučića na Trgu bana Jelačića jedna osoba privedena, i to zbog “neprimjere­nog transparen­ta”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia