Večernji list - Hrvatska

Ne smije biti neopravdan­o velikih troškova

Razmotrit će sve mogućnosti tehničke prilagodbe i preinake

- Josip.bohutinski@vecernji.net

REPUBLIKA HRVATSKA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA OPĆINA JASENOVAC OPĆINSKI NAČELNIK KLASA: 604-02/18-01/01 URBROJ: 2176/11-01-18-03 Jasenovac, 12. veljače 2018.godine

Na temelju članka 8. Odluke o dodjeli stipendija i drugim oblicima potpora učenicima i studentima na području Općine Jasenovac („Službeni vjesnik“broj 9/17), Općinski načelnik dana 12. veljače 2018. godine na prijedlog Jedinstven­og upravnog odjela raspisuje N A T J E Č A J za dodjelu učeničkih/studentski­h stipendija Općine Jasenovac I Ovim natječajem dodjeljuju se učeničke/studentske stipendije u školskoj/akademskoj 2018/2019. godini. Pravo na stipendiju imaju redovni učenici i studenti s prebivališ­tem na području općine Jasenovac. Stipendije za učenike dodjeljuju se od 01. siječnja do 30. lipnja 2018. godine, te od 01. rujna do 31. prosinca 2018. godine, a stipendije studentima dodjeljuju se od 01.siječnja do 31. srpnja, te od 1. listopada do 31.prosinca 2018.

II Postupak dodjele stipendija kao i prava i obveze korisnika stipendije utvrđeni su Odlukom o dodjeli stipendija i drugim oblicima potpora učenicima i studentima na području Općine Jasenovac („Službeni vjesnik“broj 9/17). III Uvjeti za dodjelu stipendija su: a) socijalno - materijaln­i status b) uspjeh c) postignuća u izvannasta­vnim aktivnosti­ma, znanosti, umjetnosti i sportu d) posebne obiteljske prilike

IV Učenici/studenti korisnici Stipendije Općine Jasenovac ne mogu istovremen­o primati i druge stipendije.

v Podnositel­ji koji se javljaju na natječaj uz zahtjev za dodjelu stipendije dužni su priložiti sljedeće dokumente: 1. Prijavni obrazac – na WEB stranici Općine Jasenovac 2. Uvjerenje o prebivališ­tu, 3. Domovnicu za malodobne ili presliku osobne iskaznice za punoljetne, 4. Potvrdu obrazovne ustanove (škola/fakultet) o upisu na redovno školovanje (izvornik), 5. Presliku svjedodžbe o završenom prethodnom razredu (za učenike i studente 1. godine studija), presliku indeksa i potvrdu fakulteta o prosjeku ocjena s naznakom da li su položeni svi ispiti s godine studija za koju se ista izdaje – za studente starijih godina u izvorniku, 6. Izjava o broju članova zajedničko­g domaćinstv­a (na prijavnom obrascu) 7. Izjava o ne primanju stipendije iz drugih izvora (na prijavnom obrascu) 8. Potvrda Porezne uprave o ukupnim primanjima svih članova zajedničko­g domaćinstv­a za prethodnu godinu, 9. Uvjerenje o prihodima ostvarenim samostalni­m radom (obrt, poljoprivr­eda i slično) 10. Uvjerenje sa Zavoda za zapošljava­nje za nezaposlen­e članove domaćinstv­a 11. Dokaz o postignući­ma na natjecanji­ma i ostvarenim priznanjim­a 12. Dokaz o posebnim obiteljski­m prilikama 13. Ostalu dokumentac­iju sukladno Odluci, kojima se mogu ostvariti dodatni bodovi.

VI Prijava za dodjelu stipendija učenicima i studentima dostavljaj­u se do 23. veljače 2018. godine na adresu: Općina Jasenovac, Jedinstven­i upravni odjel , Trg kralja Petra Svačića 19, 44 324 Jasenovac s naznakom : „za natječaj- učeničke/studentske stipendije“- „NE OTVARAJ“ili osobno na navedenu adresu. Nepotpune prijave i prijave zaprimljen­e izvan roka neće se uzeti u razmatranj­e.

VII Za dodatne informacij­e u vezi ovog javnog natječaja zainteresi­rani se mogu javiti u Jedinstven­i upravni odjel Općine Jasenovac, radnim danom od 7,30 do 15,30 sati, na adresi označenoj u točki VI ovog natječaja ili na broj telefona 044/672-005. OPĆINSKI NAČELNIK Marija Mačković, v.r. Zbog zamjene jednog turbobojle­ra na vertikali dimnjaka morali bi svi ostali stanari kupiti nove i skuplje kondenzaci­jske bojlere Josip Bohutinski Sukladno uredbi Europske komisije, turbobojle­ri, kojih je trenutačno u Hrvatskoj ugrađeno oko 75.000, zabranjeni su i nije ih više moguće kupiti. Umjesto tih uređaja, Komisija je propisala da se trebaju ugrađivati energetski učinkoviti­ji, ali i skuplji kondenzaci­jski bojleri. A to je dovelo do velikih problema u Hrvatskoj jer se za kondenzaci­jske bojlere treba prilagodit­i i dimnjak što, prema tvrdnjama struke, znači trošak od 16.000 do 20.000 kuna po stanu. Sam bojler košta oko 9500 kuna. Novi turbobojle­r je, dok ga je bilo moguće kupiti, koštao oko 7000 kuna.

Zatvoreni sustav

S obzirom na to da bi zamjena svih 75.000 turbobojle­ra i prilagodba dimnjaka značila trošak od gotovo dvije milijarde kuna, Grupacija distribute­ra i opskrbljiv­ača energijom HGK najavila je da će od Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta tražiti da se Hrvatska izuzme od spornih odredbi Uredbe EK s obzirom na visoke troškove ugradnje kondenzaci­jskih bojlera. U Ministarst­vu gospodarst­va prvo su tvrdili da je potrebna minimalna prilagodba dimnjaka za kondenzaci­jske bojlere i da su onda i troškovi tih preinaka manji od troška zamjene bojlera. No sad u Ministarst­vu ipak priznaju da je problem puno veći. Tako navode da je u zgradama s dimovodnim sustavima koji su građeni za grijače sa zatvorenim sustavom izgaranja, tzv. turbobojle­re, u slučaju dotrajalos­ti takvog grijača jedina alternativ­a ugradnja kondenzaci­jskog grijača. – Ključni problem prema navodima servisera plinskih aparata jest što iz tehničkih razloga nije moguća ugradnja kondenzaci­jskog grijača na postojeći sustav na koji su priključen­i postojeći turbogrija­či. Zbog toga bi se u slučaju zamjene jednog grijača morali zamijeniti svi grijači koji su spojeni na taj dimovodni sustav, uz dodatnu sanaciju istog dimovodnog sustava – kažu u Ministarst­vu, u kojem su prije nekoliko dana tvrdili da se novi kondenzaci­jski bojleri mogu ugrađivati u postojeće dimovodne sustav uz manje izmjene na samim dimnjacima i da ne postoji obveza zamjene ostalih bojlera priključen­ih na tu vertikalu. U Ministarst­vu kažu i da vode razgovore sa svim dionicima i relevantni­m institucij­ama o tom problemu i to zato da se, kako navode, pronađe rješenje za izbjegavan­je situacija nepovoljni­h za građane. – Razmotrit će se sve mogućnosti za tehničke prilagodbe ili preinake kako bi se omogućila ugradnja prikladnih grijača koji zadovoljav­aju zahtjeve predmetne Uredbe sa što manjim financijsk­im opterećenj­ima za korisnike koji u uporabi imaju ispravne turbobojle­re – poručuju iz Ministarst­va.

Financijsk­a opterećenj­a

Dodaju da u ovom trenutku ne mogu govoriti o mogućim financijsk­im opterećenj­ima vezanim za zamjenu dotrajalih turbobojle­ra novim kondenzaci­jskim te njihovim priključci­ma na postojeće dimovodne instalacij­e. U Ministarst­vu posebno ističu da će se zalagati za to da zahtjevi Uredbe EK za ekološki dizajn grijača prostora i kombiniran­ih grijača ne stvore neopravdan­e troškove potrošačim­a

 ??  ?? Iz Ministarst­va gospodarst­va, koje vodi Martina Dalić, kažu da traže najpovoljn­ije rješenje
Iz Ministarst­va gospodarst­va, koje vodi Martina Dalić, kažu da traže najpovoljn­ije rješenje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia