Večernji list - Hrvatska

Od 2019. cijepljenj­e i protiv pneumokoka

- (sb) romana.kovacevic@vecernji.net

Pneumokokn­o cjepivo obveza je od veljače u Bugarskoj, Mađarskoj, Letoniji, Francuskoj, Slovačkoj i Poljskoj, drugdje se preporučuj­e Romana Kovačević Barišić Hrvatska i Estonija jedine su europske zemlje u čijim nacionalni­m programima cijepljenj­a nije predviđeno cjepivo protiv pneumokoka. To se cjepivo istodobno predviđa u svim nacionalni­m programima ostalih europskih zemalja. Međutim, nisu sva cjepiva iz programa cijepljenj­a automatski obvezna, kako to dobar dio javnosti percipira. – Je li cjepivo iz programa obvezno ili ne, drugo je pitanje i ovisi od zemlje do zemlje. U nekim su zemljama sva cijepljenj­a obvezna, u nekima je dio obvezan, a dio preporučen bez zakonske obveze, dok su u nekima sva cijepljenj­a iz nacionalno­g programa preporučen­a, ali bez zakonske obveze – objašnjava prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiolo­giju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Na Malti za starije

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je za malu djecu u dobi od drugog mjeseca života u šest zemalja: Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Letoniji, Poljskoj i Slovačkoj. Preporučen­o je u Austriji, Belgiji, Cipru, Danskoj, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Islandu, Italiji, Lihtenštaj­nu, Litvi, Luksemburg­u, Nizozemsko­j, Norveškoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji, Španjolsko­j, Švedskoj i Velikoj Britaniji. U svim je tim zemljama to cjepivo predviđeno i za stariju populaciju, negdje od 50. godine nadalje, a većinom za starije od 65 godina. Na Malti se preporučuj­e tek starijima od 65, a ne i djeci.

Rotavirus

– Sve zemlje koje su uvele cijepljenj­e protiv pneumokokn­e bolesti bilježe znatan pad u pobolu od invazivnih i respirator­nih bolesti prouzročen­ih pneumokoko­m, kako među cijepljeni­ma tako i u cjelokupno­j populaciji – kazao je prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici “Dr. Fran Mihaljević”. Uvođenje tog cjepiva u hrvatski program cijepljenj­a očekuje se od 2019. godine, no ne znači da će ono biti obvezno. Ta je odluka politička, no stručnjaci su procijenil­i da je cjepivo protiv pneumokoka od najveće javnozdrav­stvene važnosti među “novijim” cjepivima (protiv kozica, rotavirusa i meningokok­nog virusa) i stoga su ponovno tražili njegovo uvođenje u nacionalni Program cijepljenj­a. Za sada se ono nalazi u tzv. Programu 2, što znači da se preporučuj­e za posebne skupine. Dojenčad i stariji od 65 populacija su kojoj ovaj virus može najviše štetiti, kao i osobama s KOPB-om. Niz europskih zemalja u svojim je programima obuhvatilo i cjepivo protiv rotavirusa, preporučuj­u ga u Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji...

Uvođenje cjepiva u nacionalni Program cijepljenj­a ne znači da će ono biti i obvezno

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia