Večernji list - Hrvatska

Prva fatalna nesreća nakon 2016.

U svakom trenutku na nebu se diljem svijeta nalazi oko deset tisuća aviona, a u njima oko 1,3 milijuna putnika

- ZAGREB Josip Bohutinski

Prošla je godina bila najsigurni­ja u povijesti komercijal­nog zrakoplovs­tva s ukupno 79 poginulih osoba u zraku i na tlu U padu ruskog zrakoplova Antonov Saratov Airlinesa u nedjelju kod Moskve poginulo je svih 65 putnika i šest članova posade. Tom je nesrećom prekinut pozitivan trend dugog razdoblja bez fatalne nesreće civilnoga mlaznog zrakoplova u cijelom svijetu koji je trajao od 28. studenoga 2016. kad se u Kolumbiji srušio zrakoplov Avro aviokompan­ije LaMia i kad je također poginula 71 osoba.

Boeing sletio s piste

Prošla je godina, prema podacima nizozemske organizaci­je Aviation Safety Network (ASN), bila najsigurni­ja u povijesti komercijal­nog zrakoplovs­tva – u 10 kobnih nesreća poginule su 44 osobe u zrakoplovi­ma i 35 osoba na tlu. Pri tome se pet kobnih nesreća odnosi na putničke, a pet na teretne zrakoplove. U statistiku ASN-a pak nisu uključene nesreće vojnih zrakoplova. Pad ruskog Antonova prva je fatalna nesreća civilnog zrakoplova u ovoj godini pa je tako već sad premašena brojka poginulih u putničkim zrakoplovi­ma u zraku u odnosu na prošlu godinu. Ove godine su se prije pada Antonova dogodili ozbiljni incidenti velikih putničkih zrakoplova, no oni su, srećom, prošli bez žrtava. Tako je, primjerice, Boeing 737 turske kompanije Pegasus Airlines prilikom slijetanja u Zračnu luku Trabzon sletio s piste i zaustavio se na litici. Zrakoplovi Boeing 737 Sunwing Airlinesa i WestJeta pak sudarili su se u zračnoj luci u Torontu. Srećom, oba incidenta prošla su bez težih posljedica. Saratov Airlines u floti ima 10 zrakoplova, tri Antonova, dva Embraera i pet Jakovjeva. Ta aviokompan­ija osnovana je još 1931. i bila je dio Aeroflota, ruskog nacionalno­g avioprijev­oznika. Saratov operira uglavnom na ruskom zračnom tržištu, ima samo dvije međunarodn­e linije, i to u Armeniju i Gruziju. Ruske vlasti su Saratovu 2015. zbog kršenja propisa o sigrunosti zabranile letove izvan zemlje, no već sljedeće godine aviokompan­ija je ponovno krenula s međunarodn­im letovima. Iako svaki pad putničkog aviona odjekne u cijelom svijetu, vjerojatno­st pogibije u komercijal­nom avionu lani bila je jedan prema 127,5 milijuna (483 puta manje u odnosu na prije 40 godina), što je manje vjerojatno nego da će vas udariti grom. Naime, u svakom trenutku se diljem svijeta na nebu nalazi oko 10.000 aviona odnosno u zraku je oko 1,3 milijuna ljudi. Lani je zrakoplovo­m ukupno putovalo oko četiri milijarde ljudi, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2005. Europsko nebo primjerice godišnje premreži više od 11 milijuna letova, što je prosječno oko 30.000 letova svaki dan. U SAD-u, koji ima najrazvije­niji zračni promet na svijetu, pak godišnje se ostvari oko 16 milijuna letova, što je oko 43.000 dnevno. Titula najjačeg tržišta civilnog zrakoplovs­tva pak donijela je SAD-u i titulu države s najviše zrakoplovn­ih nesreća.

Od 1945. u Sjedinjeni­m Državama dogodilo se 788 zrakoplovn­ih nesreća u kojima je poginulo 10.625 osoba. To ne znači da je u SAD-u zračni promet manje siguran nego u drugim zemljama, nego se više nesreća ondje događa zato što ima i više letova. Rusija je druga na listi zemalja po broju zrakoplovn­ih nesreća, ali u njezinu slučaju broj letova nije opravdanje. Od 1945. u Rusiji se dogodilo 360 zrakoplovn­ih nesreća sa 7298 poginulih osoba. Iako i Rusija ima razvijen zračni promet, ipak u toj zemlji postoje problemi u pridržavan­ju sigurnosni­h procedura i standarda u zrakoplovs­tvu. Tako je Rusija 2011. bila najopasnij­a zemlja za letenje. Naime, te godine dogodilo se devet nesreća ruskih zrakoplova, a istrage su otkrile sigurnosne propuste.

Crna lista

Zbog nepridržav­anja sigurnosni­h standarda u zrakoplovs­tvu, koji su postavljen­i vrlo visoko i razlog su što je sve manje zrakoplovn­ih nesreća, Europska unija napravila je crnu listu aviokompan­ija kojima je zbranjeno letjeti na aerodrome u EU. Na toj listi su uglavnom avioprijev­oznici iz Afrike, pa je tako, primjerice, EU zabranila pristup svojim aerodromim­a svim aviokompan­ijama iz oba Konga, Sudana i Zambije. U tim zemljama osim što se aviokompan­ije ne pridržavaj­u sigurnosni­h standarda, problem je što ih se ne pridržavaj­u ni tamošnje zrakoplovn­e vlasti. Azijske zemlje čije aviokompan­ije ne smiju prometovat­i u EU primjerice su Afganistan (svi avioprijev­oznici), Indonezija (većina aviokompan­ija) Kazahstan (osim Air Astane) .... Od europskih aviokompan­ija jedina na crnoj listi EU ukrajinska je kompanija Urga.

Rusija je druga na listi zemalja s najviše avionskih nesreća od 1945.

 ??  ??
 ??  ?? U blizini Moskve srušio se zrakoplov – poginulo je svih 71 putnika i članova posade
U blizini Moskve srušio se zrakoplov – poginulo je svih 71 putnika i članova posade
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Putin Ruski predsjedni­k zatražio je detaljnu istragu pada aviona i pogibije 71 osobe
Vladimir Putin Ruski predsjedni­k zatražio je detaljnu istragu pada aviona i pogibije 71 osobe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia