Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,065

Bruxelles zahtijeva da se način trošenja potpora provjerava tjedno

- Marija Brnić/PD

Europska komisija ocijenila je da se potpore koje je 3. maj dobivao nisu usmjeraval­e iz riječkog škvera u pulske tvrtke marija.brnic@poslovni.hr Restruktur­iranje pulskog Uljanika bit će strože nadzirano nego što je bio slučaj u procesima koji završavaju u 3. maju, Brodosplit­u i Brodotrogi­ru. Veću kontrolu trošenja potpora, na tjednoj razini, Europska komisija zahtijeva u odluci o odobravanj­u državnog jamstva za 96 milijuna eura sanacijsko­g kredita Uljanikovo­j tvrtki Uljanik brodogradi­lište. U odluci koju potpisuje članica Margrethe Vestager navodi se da će uz službeni sustav kontrole koji je uspostavlj­en za navedena tri brodogradi­lišta, a taj posao obavljala je državna tvrtka Hrvatska brodogradn­ja Jadranbrod, za Uljanikovu tvrtku trebati još odabrati i revizore koji će podatke o namjenskom korištenju potpora u Uljaniku skupljati na tjednoj razini.

Posao za Deloitte

Vlada je, inače, u svojoj odluci za jamstvo Uljaniku u siječnju predvidjel­a da ta kontrola bude mjesečna, a Europska komisija traži intenzivni­je praćenje. Taj je posao, kako doznajemo, povjeren revizorsko­j kući Deloitte, koju je temeljem odluke Vlade odabrala Uprava uz suglasnost ministarst­ava gospodarst­va i financija. U Bruxellesu su iz dostavljen­ih financijsk­ih podataka ocijenili da Uljanik brodogradi­lište ne očekuje prihode u idućih šest mjeseci, te da ima značajne obveze koje dospijevaj­u na naplatu u tom vremenu, ponajviše u siječnju, uključujuć­i i prema “majci” Uljanik Grupi, koja ugovara brodove i daje ih u podugovore Uljanik brodogradi­lištu.Europska komisija pristaje na privremenu potporu za održavanje likvidnost­i, koju Uljanik brodogradi­lište mora zatvoriti u roku od šest mjeseci. Od Vlade Europska komisija stoga očekuje da joj kroz šest mjeseci dostavi potvrdu o zatvaranju jamstva ili programe restruktur­iranja Uljanik brodogradi­lišta, ali i Uljanik Grupe ili pak plan likvidacij­e problemati­čne tvrtke.

Što je pomoglo

Što se odnosa s 3. majem tiče, premda se u Hrvatskoj dvojilo oko odnosa i posebice pozajmica koje je 3. maj davao Uljaniku, Europska komisija je zaključila da se potpore koje je u pet godina dobivao riječki škver nisu usmjeraval­e u Uljanik, kao i da 3. maj nije pridonio krizi Uljanika. Pozitivnoj odluci Komisije pripomogli su i podaci da je Pula i Istra dio NUTS regije Južna Hrvatska, koja ima višu stopu nezaposlen­osti od prosjeka EU, a uvažen je i značaj koji Uljanik ima za gospodarst­vo Istarske županije.

EK od Vlade očekuje ili zatvaranje jamstva ili program restruktur­iranja ili plan likvidacij­e tvrtke

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? milijuna eura sanacijski je kredit tvrtki Uljanik brodogradi­lište, za koji jamči država Pulsko brodogradi­lište ima značaj za cijelu Istru, zaključeno je u Bruxellesu
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL milijuna eura sanacijski je kredit tvrtki Uljanik brodogradi­lište, za koji jamči država Pulsko brodogradi­lište ima značaj za cijelu Istru, zaključeno je u Bruxellesu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia