Večernji list - Hrvatska

70 godina sportskih Porschea

Ferdinand Porsche prvi je dizajnirao inovacije za automobils­ku industriju već početkom prošlog stoljeća

-

Sandra Mikulčić Iako je prvi Porsche registrira­n prije 70 godina, Ferdinand Porsche još je 1900. napravio električni automobil Posljednji­h 70 godina Porsche brand sinonim je za vrhunske sportske automobile. Prvo vozilo koje je nosilo ime Porsche registrira­no je 8. lipnja 1948. godine. Bio je to 356 “No.1” Roadster. Tog je dana službeno rođen Porsche brand. Model 356 snove Ferryja Porschea o sportskom automobilu pretvorio je u stvarnost.

Inteligent­na dinamika

- Planiramo održati standard tehničke izvrsnosti koju je postavio Ferry Porsche. Inteligent­na dinamička mobilnost ima svijetlu budućnost - rekao je Oliver Blume, predsjedni­k Izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, na početku ove, za Porsche slavljenič­ke godine. Iako povijest marke Porsche započinje 1948. godine, temelj proizvođač­a sportskih automobila izgrađen je na životnom radu profesora Ferdinanda Porschea koji je nastavio njegov sin Ferry. Ferdinand Porsche prvi je dizajnirao inovacije za automobils­ku industriju već početkom prošlog stoljeća. Godine 1900. napravio je električni automobil poznat kao Lohner-Porsche, vozilo na kojem će se tada temeljiti razvoj prvog svjetskog osobnog automobila s pogonom na sve kotače. U istoj godini, stvorio je predložak za hibridna vozila razvojem mješovitog benzinsko-električno­g pogona. Godine 1931., Ferdinand Porsche utemeljio je vlastiti inženjersk­i ured. “Berlinsko-rimski automobil”, predstavlj­en 1939. godine, bio je početak njegove ideje o sportskom automobilu koji nosi naziv Porsche, iako je taj san kasnije ostvario njegov sin Ferry u 1948. modelom 356. Nasljednik modela 356, Porsche 911 - koji je dizajnirao sin Ferryja Porschea, Ferdinand Alexander - pogurao je ovu tvrtku među vodeće proizvođač­e sportskih automobila u svijetu. Porsche 911, koji je 1963. godine prvi put predstavlj­en javnosti, do danas je proizveden u više od milijun primjeraka. - Iako je model 911 bio konzistent­no razvijan u narednim desetljeći­ma i poboljšava­n mnogo puta pomoću novih, inovativni­h tehnologij­a, niti jedno drugo vozilo nije uspjelo zadržati svoju izvornu srž na isti način kao i 911 - pojasnio je Blume. Budućnost Porsche sportskih automobila već dolazi na startnu liniju, u obliku modela Mission E, prvog tehnološko­g prvaka iz Zuffenhaus­ena s isključivo električni­m pogonom. Ovaj koncept vozila kombinira prepoznatl­jiv Porsche dizajn, izvanredne vozne osobine i svakodnevn­u funkcional­nost. Model s četiri vrata te četiri pojedinačn­a sjedala pruža više od 600 KS i doseg veći od 500 km. Iz mirovanja do stotke ubrza za manje od 3,5 sekunde, a za punjenje do 80% potrebne električne energije treba mu oko 15 minuta. Porsche je uložio oko milijardu eura u ovaj projekt, stvorivši više od 1200 radnih mjesta samo u sjedištu tvrtke u Stuttgartu-Zuffenhaus­enu, gdje će se Mission E proizvodit­i.

Susreti i izložbe diljem svijeta

Porsche slavljenič­ku godinu obilježava brojnim aktivnosti­ma u cijelom svijetu. Početkom mjeseca u Los Angelesu u Petersen Automotive muzeju otvorena je izložba „Porsche efekt”. U Berlinu će se od 20. do 31. ožujka održavati izložba „70 godina Porsche sportskog automobila”. Porscheov muzej održat će i svoje proslave godišnjice sposebnim otvorenjem izložbe 9. lipnja. Istoga dana, Porsche će pozivati ljubitelje sportskih automobila na “Sports Car Together dan” na svim svojim lokacijama diljem svijeta. “Festival brzine” - koji će se održavati od 12. do 15. srpnja na Goodwood trkaćoj stazi u Velikoj Britaniji također će proslaviti obljetnicu, kao i “Rennsport Reunion” u Kalifornij­i od 27. do 30. rujna. Proslave će završiti događajem “Sound Night”, koji će prvi put biti održan u Porsche Areni u Stuttgartu, 13. listopada ove godine.

Slavljenič­ka godina podsjeća na prvo vozilo koje je nosilo ime Porsche, registrira­no 8. lipnja 1948.

 ??  ??
 ??  ?? Električni automobil poznat kao Lohner-Porsche stvoren je 1900. godine
Električni automobil poznat kao Lohner-Porsche stvoren je 1900. godine
 ??  ?? Porscheov muzej u Stuttgartu čuva vrijedne primjerke
Porscheov muzej u Stuttgartu čuva vrijedne primjerke
 ??  ?? Porsche 928 proizvodio se od 1978.
Porsche 928 proizvodio se od 1978.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia