Večernji list - Hrvatska

Hrvatska bi pogriješil­a kad bi Ruse pustila u Inu

Rusi su bili i jesu ometajući faktor u regiji, poručio je veleposlan­ik William Kohorst

- Sandra.veljkovic@vecernji.net

Održan je sastanak s novinarima u povodu posjeta Sue Saarnio, posebne izaslanice za energetiku State Department­a Sandra Veljković Protiv smo ruskih kompanija, vrlo jasno i koncizno poručio je jučer američki veleposlan­ik u Hrvatskoj William Kohorst kao odgovor na pitanje Večernjeg lista koji je stav SAD-a o zainteresi­ranosti Rusa za preuzimanj­e MOL-ova udjela u Ini. – To bi bilo pogrešno. Rusi su bili i jesu ometajući faktor u regiji i smatramo da Hrvatska mora imati partnera koji pruža veću podršku. Željeli bismo na tome mjestu vidjeti državu čiji je veći interes uspješnija Hrvatska – objasnio je veleposlan­ik na sastanku s novinarima u povodu posjeta Sue Saarnio, posebne izaslanice za energetiku američkog State Department­a Hrvatskoj.

LNG terminal glavni prioritet

Glavna tema posjeta bila je projekt gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, razgovor se dotaknuo i odnosa Ine i MOL-a te interesa ruskih kompanija, prvenstven­o Rosnjefta, za preuzimanj­e MOL-ova udjela u Ini, a izravna poruka veleposlan­ika dosad je najjači signal i hrvatskoj i mađarskoj strani koga SAD ne želi vidjeti u novom aranžmanu. – Ohrabreni smo time što je Vlada raspisala poziv za kvalificir­ane međunarodn­e savjetnike koji će im pomoći. To je uvijek prvi korak u poslovnim pregovorim­a. Na temelju savjeta i informacij­a, čega dosad nije bilo, Vlada će biti u boljoj poziciji da donese bolju financijsk­u i političku odluku. Naš je prioritet da Vlada napravi najbolji izbor za Hrvatsku – dodao je Kohorst te istaknuo da se stvari kreću u dobrom smjeru. Govoreći o LNG terminalu, Sue Saarnio istaknula je još jednom da je riječ o jednom od glavnih prioriteta ne samo za Hrvatsku nego i Europu, upozoravaj­ući da je ovo kritični trenutak glede europske energetske sigurnosti. – Potrebno je osnažiti energetsku sigurnost Europe diversifik­acijom opskrbe i dobavnih pravaca – kazala je američka dužnosnica te istaknula da SAD na LNG terminal gleda kao na jedan od prioritetn­ih projekata. Također je dodala da je u Zagreb došla s tehničkim timom te da nastoji utvrditi kako pomoći Hrvatskoj oko LNG-a.

Sastanak s Dalić i Ćorićem

– Vrlo smo sretni i zbog obećanja Europske komisije da će financijsk­i poduprijet­i projekt. Sve se kreće u dobrom smjeru – izjavila je Saarnio. Prije sastanka s novinarima, Saarnio se sastala s ministrico­m gospodarst­va Martinom Dalić, a nakon toga s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. Dalić je, objavljeno je u Ministarst­vu, potvrdila odlučnost da se nastavi s gradnjom terminala na Krku te najavila skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz LNG terminal.

 ??  ??
 ??  ?? Tema razgovora s američkom izaslanico­m za energetiku bio je projekt gradnje terminala za ukapljeni plin na Krku
Tema razgovora s američkom izaslanico­m za energetiku bio je projekt gradnje terminala za ukapljeni plin na Krku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia