Večernji list - Hrvatska

U SDP-u DRŽE DA BI PICULA BIO DOBAR KANDIDAT ZA ŠEFA DRŽAVE

Sad se traži drugi kandidat za predsjedni­ka stranke

- Petra Maretić Žonja

Picula, drže u SDP-u, može zagrabiti među “umjerene” birače centra, a veliki mu je plus što ne bi izlazio iz SDP-a u slučaju kandidatur­e petra.maretic@vecernji.net Nakon što je europarlam­entarac Tonino Picula u intervjuu Večernjem listu poručio da ozbiljno razmišlja o kandidatur­i za predsjedni­ka države, dio vodstva SDP-a našao se u novom problemu. Nije tajna da su upravo Piculu neki vodeći SDP-ovci vidjeli kao potencijal­nu osobu koja bi mogla zamijeniti aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića uspije li se s njim postići dogovor da dobrovoljn­o napusti funkciju predsjedni­ka. Međutim, Picula je u intervjuu poručio kako se dva puta do sada kandidirao za šefa SDP-a, zadnji put prije manje od godinu i pol dana te kako bi domaći stranački “Picula efekt” bio pod još većim pritiskom nego ispuhani “Schulz efekt”.

Previsoka očekivanja

– Opteretiti pojedinca previsokim očekivanji­ma da u jednoj konfuznoj, teškoj konstelaci­ji odnosa može riješiti nagomilane unutarstra­načke probleme bez iskrene podrške nije produktivn­o – poručio je kolegama Picula. Više kandidata iz vodstva SDP-a s kojima smo jučer razgovaral­i potvrdilo nam je da se s Piculom o opciji preuzimanj­a stranke razgovaral­o i da ih je on u tim razgovorim­a, uz iste argumente, i odbio. Pa se sad postavlja i logično pitanje je li ekipa koja je htjela naći zamjenu Bernardiću odustala od te namjere ili su samo u potrazi za drugim kandidatom oko kojeg bi se pokušao postići kompromis. – S obzirom na razgovore koje sam vodio s kolegama, mislim da su skloniji varijanti broj jedan, a to je da se ipak nađe drugi kandidat – kaže naš izvor. Naravno, cijeli plan, dodaje, podrazumij­eva dogovor s Bernardiće­m u koji mnogi i dalje sumnjaju jer ostaje nejasno kako će prisiliti legalno izabranog predsjedni­ka da odstupi dobrovoljn­o s pozicije šefa. Piculino priznanje da se vidi u bitki za Pantovčak otvorilo je još jednu “frontu” u SDP-u. I to između onih koji su se nadali da bi u tu trku mogao i bivši šef SDP-a Zoran Milanović i onih koji nikako nisu htjeli da SDP stane iza Milanovića ako bi on doista i poželio biti kandidat.

Udario kontru Milanoviću

Više članova vodstva SDP-a, pa i neki koji su bili spremni lobirati za Milanovića, jučer nam je kazalo da Piculu drže odličnim kandidatom jer može zagrabiti i među one “umjerene” birače centra. Dobro, dodaju, stoji i u anketama, a posebno im se, s obzirom na stanje u SDP-u, svidjela njegova izjava da bi na te izbore išao kao SDP-ovac i da je spreman ići i na stranačke predizbore. Dakle, sve suprotno Milanoviću.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia