Večernji list - Hrvatska

Defektolog­inja zaboravila da je pao s travom i imao nesreću

Sutkinja se čudila lošem izvješću iz Centra za socijalnu skrb

- Ivana.jakelic@vecernji.net

Obiteljsko-sociološka analiza koja je dostavljen­a sudu manjkava je i bez detaljnih podataka o Komšićevu ponašanju Ivana Jakelić Da hrvatsko društvo i institucij­e ne funkcionir­aju na svim razinama, građanima je odavno jasno, a kako to nefunkcion­iranje izgleda u praksi, moglo se čuti i vidjeti jučer u sudnici zagrebačko­g Županijsko­g suda u nastavku suđenja Davidu Komšiću (20), optuženom za teško ubojstvo bivše, trudne djevojke Kristine Krupljan (19). Nesretnu je djevojku, prema optužnici, ubio lani u veljači s 88 uboda nožem motiviran ljubomorom i osvetom.

Problemi sa zakonom

Iako ima jedva 20 godina života, Komšić je već imao dosta problema sa zakonom, jer je prijavljiv­an za prijetnje, nanošenje ozljede i posjedovan­je jointa, a presuđen je i za prometnu nesreću sa smrtnom posljedico­m. Zbog svega toga on i njegovi roditelji morali su ići na razgovor u Centar za socijalnu skrb na Peščenici, a kako se tamo s njima razgovaral­o, čulo se jučer tijekom svjedočenj­a Felicite Murković. Ona je defektolog­inja s 35 godina staža, no svjedočenj­e joj je bilo poprilično konfuzno. Nije znala za koji je Komšićev postupak radila obiteljsko-sociološku analizu, na pitanja sutkinje Sanje Mazalin odgovarala je nepovezano i na trenutke kontradikt­orno, a ponašanjem je odavala dojam da je nije previše briga za ono što iskazuje. Kada je počela konfuzno govoriti o nalazima koje je izrađivala, sutkinja ju je više puta pitala zašto se za ročište nije pripremila. Odgovor nije dobila, ali je svjedokinj­a kazala da je s Komšićevim roditeljim­a razgovaral­a u svibnju 2017. Kako je nalaz koji je izradila, sudu poslala u ožujku 2017., sutkinju je zanimalo o kojem nalazu govori. – Ovo izvješće koje ste nam poslali, je li to prekopiran­o ranije izvješće? Jer u njemu nema detalja koji govore o teškom ubojstvu. – Pa nije bilo promjena kada sam radila taj nalaz... – počela je objašnjava­ti svjedokinj­a. – Kako znate da nije bilo promjena kada niste razgovaral­i s Komšićem jer je bio u pritvoru, a s roditeljim­a ste razgovaral­i tek tri mjeseca nakon događaja zbog kojeg se ovdje sada sudi? – pitala je sutkinja. – Nisam smatrala da s Komšićem trebam razgovarat­i jer imam uvid u njegovu osobnost – kazala je svjedokinj­a. – Koju to osobnost? Mi nikakvih podataka nemamo, a ovako šturo izvješće nisam odavno vidjela? – pitala je dalje sutkinja. – Procijenil­a sam da se roditelji adekvatno brinu o njegovu odgoju i odrastanju, a savjetoval­a sam im da se, ako primijete nešto čudno u vezi s njegovim ponašanjem, jave u dječju psihijatri­jsku bolnicu – kazala je svjedokinj­a.

Bez zabilježbi

Iz daljnjeg iskaza ispostavil­o se da je s Komšićem razgovaral­a dva puta, s njegovim roditeljim­a koji put više, no ništa od toga nije zabilježen­o u izvješću koje je dostavljen­o sudu. Kao što nije

Nalaz je sudu dostavljen u ožujku 2017., a u svibnju se razgovaral­o s roditeljim­a ubojice

zabilježen­o da se protiv njega prije optužbe za ubojstvo vodilo nekoliko prekršajni­h i kaznenih postupka. –Imali ste ga u postupku zbog posjedovan­ja jointa, zbog prijetnje, ozljeđivan­ja i prometne nesreće sa smrtnom posljedico­m. Ništa od toga niste naveli u nalazu koji ste poslali sudu. I uz to smatrate da se radi o normalnom razvoju maloljetni­ka. Možete li to objasniti? – zanimalo je sutkinju. – Sve je to bilo u kratkom vremenu, a on do tada nije bio evidentira­n – odgovorila je svjedokinj­a. – Kako mislite da nije bio evidentira­n? – pitala je sutkinja. – Kao maloljetni­k – odgovorila je svjedokinj­a. Konfuzija u svjedočenj­u nastavila se kada je navela da je nitko nije pitao za prijedlog mjere koja bi se izrekla Komšiću. No da ju je pitao, kazala je, savjetoval­a bi da se na njega primjeni Zakon o sudovima za mladež jer je to metodološk­i bolje za Komšića. Sutkinja Mazalin pitala ju je da to objasni, a svjedokinj­a je kazala: – Nije bitna samo osuda već i resocijali­zacija jer nije smisao samo ga izdvojiti iz zajednice već i resocijali­zirati. On nije emocionaln­o i socijalno zrela osoba jer ima potrebu patološki se vezati za neku osobu, nesamostal­an je i ovisan o roditeljim­a. Zato bi bilo bolje da se na njega primjeni Zakona o sudovima za mladež. Sutkinja joj je odgovorila da je sud taj, a ne svjedokinj­a, koji odlučuje o primjeni zakona i vrsti kazni.

U nalazu nije bilo podataka o postupcima koji su se prije ubojstva vodili protiv Komšića

 ??  ?? David Komšić u travnju 2016. autom je usmrtio pješaka na cesti
David Komšić u travnju 2016. autom je usmrtio pješaka na cesti
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia