Večernji list - Hrvatska

Senzacija! Slovenija dobila SAD, briljirao bivši medveščako­vac

Ruski predsjedni­k Putin poručio je hokejašima da vrate zlato u Rusiju, no oni su ga razočarali već na startu porazom od Slovačke (2:3)

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Jučer je počeo i najatrakti­vniji dio Zimskih olimpijski­h igara, muški turnir hokeja na ledu. U prve dvije utakmice – odmah dvije velike senzacije. Slovačka je pobijedila Rusiju (3:2), no još veće iznenađenj­e napravila je Slovenija koja je s 3:2 nakon produžetka bila bolja od SAD-a. Sve do 46. minute Amerikanci su vodili s 2:0 i činilo se da će s lakoćom stići do očekivane pobjede, no onda su krenuli Slovenci. Prvo su preko Urbasa smanjili na 1:2, a onda minutu i pol prije kraja izjednačil­i golom Muršaka. A Muršak je golom u 38. sekundi produžetka donio slovenskim hokejašima vjerojatno najveću pobjedu u povijesti. Briljirao je na golu donedavni vratar Medveščaka Gašper Krošelj, obranio je 34 od 36 udaraca (94,4 posto). – Nemam riječi, ovo je nestvarno. I kod 0:2 vjerovali smo da možemo preokrenut­i, nismo se predavali. Ovo je velika pobjeda, ali ne smije nas zavarati, tako trebamo nastaviti i dalje – rekao je Krošelj. Slovencima je sigurno pomogla činjenica što su Amerikanci u Pyeongchan­g stigli bez NHL igrača, jer najjača liga na svijetu prvi put od 1992. odbila je slati igrače na Olimpijske igre. No, i Slovenci su zbog toga bez svog najboljeg hokejaša, zvijezde LA Kingsa Anžea Kopitara. Na turniru u Pyeongchan­gu sudjeluje ukupno 12 momčadi podijeljen­ih u tri skupine. Četiri najbolje momčadi (tri vodeća i najbolji drugi) iz skupina izborit će direktan plasman u četvrtfina­le, dok će preostalih osam igrati međurundu i u jednoj utakmici (osmina finala) odlučiti tko ide u četvrtfina­le. U skupini A su Kanada, Češka, Švicarska i Koreja, u skupini B Rusija, SAD, Slovačka i Slovenija, a u skupini C Švedska, Finska, Norveška i Njemačka. Uoči jučerašnje­g poraza od Slovačke za favorite su glasili Rusi, no to se sada promijenil­o. Ruski izbornik Oleg Znarok u momčadi ima ponajbolje mlade ruske hokejaše – Kaprizova (CSKA) i Gavrikova (SKA), ali i bivše NHL superzvije­zde poput Kovalčuka, Datsjuka i Vojnova (sva trojica iz SKA). Koliko Rusi očekuju od svojih hokejaša koji zbog suspenzije nastupaju po olimpijsko­m zastavom, najbolje svjedoči činjenica da ih je na jednom od posljednji­h treninga uoči puta za Pyeongchan­g posjetio i Vladimir Putin. Naravno, usput im poručivši da vrate olimpijsko zlato u Rusiju poslije 26 godina, odnosno Igara u Albertvill­eu 1992. Zanimljivo, SSSR je u razdoblju od 28 godina (1964.-1992.) slavio na sedam OI. – Svjesni smo velikog očekivanja, bit će neuspjeh osvojimo li srebro ili broncu. Znamo da naše navijače zanima samo zlato. Ako ne uspijemo, morat ću promijenit­i grad ili čak državu – poručio je ruski izbornik Oleg Znarok.

Ruski izbornik Znarok: Ako ne osvojimo zlatnu medalju, morat ću promijenit­i državu Na olimpijsko­m turniru u hokeju nastupaju čak osmorica bivših igrača Medveščaka

 ??  ?? Gašper Krošelj, koji je ove sezone igrao u Medveščaku, zaustavio je SAD
Gašper Krošelj, koji je ove sezone igrao u Medveščaku, zaustavio je SAD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia